Рік війни в Україні очима чехів

Рік війни в Україні очима чехів

Укрінформ
4 квітня, 11:30 - брифінг на тему: "Рік війни в Україні очима чехів".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Віталій  Усатий - тимчасово повірений у справах України в Чеській Республіці (онлайн).

Ключові теми:

  • Рік війни в Україні очима чехів – настрої чеського суспільства.
  • Настрої чеського суспільства.
  • Військова підтримка та допомога Україні.
  • Українські біженці в Чехії – адаптація, соціалізація, статистика.
  •  Головування росії в ООН – яка позиція Чехії?

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн - включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegramhttps://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Тимчасовий захист у Чехії від початку війни отримали понад 485 тис. українців

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Чехія надала статус тимчасового захисту більш як 485 тисячам українців.

Про це повідомив тимчасово повірений у справах України в Чеській Республіці Віталій Усатий під час онлайн-брифінгу на тему: "Рік війни в Україні очима чехів" у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"З моменту початку війни Чехія надала статус тимчасового захисту більш як 485 тисячам громадян України. Враховуючи розміри цієї країни і кількість її населення - 10 мільйонів, ці цифри є надзвичайно великими", - сказав Усатий.

Він додав, що Чехія демонструє послідовну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України і підтримує нашу країну як на двосторонньому рівні, так і в рамках міжнародних організацій - ЄС, ООН, Рада Європи, ОБСЄ.

Тимчасово повірений у справах України також привернув увагу до того, що уряд Чеської Республіки ухвалив рішення про закриття авіапростору для російських літаків, відкликав своїх послів з росії та білорусі, закрив консульства рф у Карлових Варах і Брно та призупинив роботу чеських консульств у петербурзі і єкатеринбурзі.

Окрім того, Чехія припинила візи та дозволи на довгострокове і постійне перебування громадянам рф та білорусі, а також розпочала масштабні перевірки економічних зв'язків суб'єктів господарювання.

"Є важливим і те, що Чехія взяла патронат над Дніпропетровською областю, а також на урядовому рівні затверджено програму гуманітарної стабілізаційної реконструктивної і економічної допомоги на 2023-2025 роки", - відзначив Усатий.

Як повідомлялося, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, кількість біженців з України, зареєстрованих для тимчасового захисту в Європі, станом на 31 січня 2023 року, становила 4 млн 823,33 тис. осіб.

У посольстві України в Чехії бачать можливості для збільшення військової допомоги Україні

Тимчасово повірений у справах України в Чеській Республіці Віталій Усатий вважає, що наразі використані не всі можливості надання Чехією військової допомоги Україні, і запевняє, що посольство активно працює в цьому плані з чеською владою.

Про це дипломат сказав під час онлайн-брифінгу на тему: "Рік війни в Україні очима чехів" у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Я думаю, що не всі можливості для надання військової допомоги поки що використані. Ми якраз дуже активно працюємо в цьому плані і з президентом (Чехії - ред.), і з урядом, з Міністерством оборони та Міністерством закордонних справ (Чехії - ред.). Я думаю, що військова допомога нам буде надаватися, тому що є резерви, і майже на кожному засіданні уряду ухвалюються відповідні рішення щодо надання пакетів військової допомоги Україні", - сказав Усатий.

Він додав, що для України важливі абсолютно всі форми співробітництва, в тому числі у військово-технічній сфері.

"Безумовно, є конкретні проєкти, які будуть реалізовані. Вони дозволять нам значно посилити наш оборонний потенціал для протистояння російській агресії", - акцентував тимчасово повірений у справах України.

Відповідаючи на уточнююче запитання, він нагадав, що наразі реалізується великий проєкт із залученням фінансування з боку США та Нідерландів щодо постачання Україні 90 модифікованих танків Т-72.

"Розуміючи, що в Чеській Республіці ще є певні запаси військової техніки, у тому числі танків, ми ведемо переговори, щоб ці танки також були поставлені на передову", - поінформував дипломат.

Він також зазначив, що Чехія допомагає Україні боєприпасами - йдеться про " тисячі і десятки тисяч боєприпасів відповідних калібрів".

Тимчасово повірений у справах України відзначив, що Чехія надає "все, що вона реально може поставити", водночас, за його словами, українські дипломати весь час наголошують, що темпи надання військової допомоги нашій країні мають постійно збільшуватися.

Як повідомлялося, президент Чехії Петр Павел нещодавно в інтерв'ю ЗМІ заявив, що Чеська Республіка допомагала Україні з поставками озброєнь, як могла, але у неї вже не лишилося багато варіантів для подальшої допомоги.

Чехія має добру історичну пам'ять, тому "втоми від України" там немає - Тимчасово повірений у справах України

Тимчасово повірений у справах України в Чеській Республіці Віталій Усатий заявив, що у Чехії немає "втоми від України", навпаки, чеські партнери весь час запитують про нові можливості допомоги нашій країні.

Про це дипломат сказав під час онлайн-брифінгу на тему: "Рік війни в Україні очима чехів" у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Чеська Республіка має дуже добру історичну пам'ять (про події 1968 року - ред.), підтримка України з моменту російського вторгнення зростає. Втоми (від України - ред.) ми абсолютно не відчуваємо", - сказав Усатий.

Він зауважив, що інколи в Чехії фіксують проросійські настрої, тут відбувались і антиурядові мітинги, але вони не мали проросійського характеру, а були спричинені певним погіршенням рівня життя в країні, в тому числі у зв'язку з російською агресією.

"Але є усвідомлення того, що має бути наша спільна перемога, і того, що треба допомагати Україні, оскільки тільки перемога України над російським агресором може принести мир у Європу, і це позитивно позначиться в тому числі на безпеці Чехії. Від наших чеських партнерів я завжди чую одне питання: "Що ми ще можемо для вас зробити?" Я думаю, воно дуже красномовне", - резюмував Тимчасово повірений у справах України.

Як повідомлялося, чеські суди засудили вже дев'ятьох осіб за схвалення російської агресії проти України. З дев'яти обвинувальних вироків усі, крім одного, закінчилися умовними термінами чи штрафами.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-