Україна та Молдова. Спільне протистояння російській загрозі

Україна та Молдова. Спільне протистояння російській загрозі

Укрінформ
5 квітня, 13:00 -  міжнародний круглий стіл на тему: «Україна та Молдова. Спільне протистояння російській загрозі».

Організатори: Благодійний Фонд «Акцент» за сприяння ГІ «Бурштиновий шлях».

До участі запрошені: Микола Давидюк - політолог та активіст; Андрей Андрієвський - політичний коментатор, головний редактор телеканалу AVA.MD (Молдова); Міхаіл Сіркелі - головний редактор телеканалу Nokta.MD (Молдова, Гагаузія); Іван Якубець - військовий експерт, командувач Аеромобільних військ України у 1998-2005 рр.; Ігор Петренко - директор Аналітичного Центру «Обʼєднана Україна»; Ігор Чаленко - політолог; Віталій Кулик - директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства; Маріанна Присяжнюк - журналіст видань Главком та Стопфейк; Валеріу Паша - голова спільноти розслідувачів WatchDog (Молдова); Сергій Герасимчук - заступник директора Ради зовнішньої політики «Українська призма».

Модератори: Дмитро Левусь - співкоординатор ГІ «Бурштиновий шлях», директор ЦСД «Український меридіан»; Олег Лісний - виконавчий директор БФ «Акцент».

Коротко. Яким має бути поєднання зусиль України та Молдови, експертного товариства та громадськості обох країн, задля протидії російській агресії та розбудови нової системи безпеки у Північному Причорноморʼї у період «після росії»? Відповідь на це питання шукатимуть спікери під час заходу.

Додаткова інформація за тел.: (050) 385 16 03, (Дмитро Левусь).

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

За рік війни рівень довіри до путіна у Молдові впав на чверть, але третина населення йому ще довіряє - експерт

У Молдові за рік після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну рівень довіри до президента рф володимира путіна впав на 25%, хоча йому наразі ще продовжує довіряти більш як третина населення.

Про це повідомив голова спільноти розслідувачів WatchDog (Молдова) Валеріу Паша під час міжнародного круглого стола в Укрінформі на тему: «Україна та Молдова. Спільне протистояння російській загрозі».

"Молдовське суспільство дуже змінилося після 24 лютого 2022 року. Ось кілька цифр: рівень довіри до путіна в січні 2022 року був 58%, а зараз 33%. Так, це теж дуже багато, але треба розуміти, що це відбувається в країні, де рівень впливу російської пропаганди дуже високий. Це (пропаганда. - ред.) вимивається роками, це не так швидко відбувається", - сказав Паша.

Він додав, що ставлення до росії змінилося в усьому суспільстві, навіть у найбільш проросійських регіонах. Водночас експерт зазначив, що серед румуномовного населення відбулись набагато більш радикальні зміни, аніж серед нацменшин, у тому числі українців.

Паша констатував, що вплив російської пропаганди в Молдові залишається дуже високим, і заявив, що у цьому напрямку треба посилити роботу, зокрема, використовуючи й український досвід.

За його словами, головною внутрішньою загрозою, яка, по суті, дає змогу російському впливу бути ефективним, є судова система та система прокуратури Молдови.

"І одна, й друга всіма методами протистоять реформам, європейській інтеграції Молдови, саботують будь-які розслідування, у тому числі у сфері національної безпеки", - зауважив голова спільноти розслідувачів WatchDog.

Як повідомлялося, президент Республіки Молдова Мая Санду під час пресконференції за результатами Бучанського саміту висловила підтримку ініціативи зі створення спеціального трибуналу проти росії та готовність допомогти збирати дані щодо вчинених росіянами злочинів проти українців.

Регіональні союзи для деколонізації від росії не менш важливі, ніж глобальні - політолог

Регіональні союзи таких держав, як Україна, Молдова, Грузія, європейська Білорусь, країни Балтії та Польща, не менш важливі, аніж глобальні, адже вони дають змогу деколонізувати свої регіони від росії.

Таку думку висловив політолог Микола Давидюк під час міжнародного круглого столу в Укрінформі на тему: «Україна та Молдова. Спільне протистояння російській загрозі».

Він зазначив, що Україна наразі певною мірою "грає у глобальну історію" з союзниками. Водночас, на думку політолога, не слід забувати про важливість регіональних "сусідських" союзів, адже саме вони деколонізують наш регіон від росії.

У цьому контексті Давидюк нагадав, що росія свого часу заходила у Чорноморський регіон і на Балкани для деокупації від Османської імперії.

"А потім так сталося, що ніхто й не помітив, як нас усіх самих тут окупували - від Болгарії до Балканського півострова і закінчуючи Чорноморським регіоном і Кавказом. Але, як казав класик, make russia small again. Мені здається, що такі сильні держави регіону, як Україна, Молдова, Грузія, європейська Білорусь, країни Балтії, Польща, зможуть зробити росію знову маленькою. Нагадаю, що ще 300 років тому не було назви "росія", а було московське князівство. Оце якраз і був їхній органічний розмір, а не ця стероїдна велика потворна держава, яка сьогодні має бажання - я не бачу, що вони мають дуже багато сил, - нападати на сусідні держави", - сказав Давидюк.

Він додав, що Україна і Молдова однозначно є партнерами, і висловив думку, що між країнами повинен бути "двосторонній рух допомоги і підтримки".

"У нас є спільний вектор - це євроінтеграція, і ми однозначно рухаємося разом. Десь трошки Грузія по дорозі почала відставати, але я вірю в те, що вони повернуться. Протести продемонстрували, що влада Грузії сьогодні не до кінця репрезентує суспільні геополітичні настрої країни. Я не виключаю, що в перспективі рік-два Грузія взагалі може стати головним драйвером пожежі для росії на території Кавказу", - спрогнозував політолог.

Як відомо, лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі 23 червня минулого року затвердили рішення надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-