Публічний звіт Голови Державної архівної служби України Анатолія Хромова

Публічний звіт Голови Державної архівної служби України Анатолія Хромова

Укрінформ
16 лютого, 14:00 - публічний звіт «Про роботу Укрдержархіву, архівних установ і спеціальних установ страхового фонду документації у 2022 році та пріоритети на 2023 рік».

Організатор: Державна архівна служба України.

Спікер: Анатолій Хромов - Голова Державної архівної служби України.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ до 12:00 15 лютого.

Реєстрація за тел.: (044) 275 45 22, e-Mail: v.koretska@arch.gov.ua (Владислава Корецька - головний спеціаліст відділу комунікацій зі ЗМІ, громадськістю та доступу до публічної інформації)

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Через обстріл у будівлі архіву СБУ в Чернігові згоріли 13 тисяч історичних документів

У Чернігові в будівлі архівного підрозділу СБУ внаслідок російських обстрілів згоріли 13 тисяч документів, які засвідчували злочини тоталітарного радянського режиму.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов.

“Із найбільших втрат, які варто зафіксувати від початку повномасштабного вторгнення, є архівний підрозділ СБУ в Чернігові, який був повністю знищений внаслідок пожежі. Ми втратили до 13 тисяч документів про репресії радянського режиму проти населення Чернігівщини”, - сказав він.

Хромов зазначив, що нині втрати документів державного архівного фонду оцінюються у 1,5% від загальної кількості, яка зберігалась до початку повномасштабного вторгнення.

Крім того, він повідомив, що були пошкодженні архівні установи на території Харківської, Миколаївської, Херсонської областей, але без втрат самих документів.

Також Хромов зауважив, що внаслідок швидкої окупації Херсона був захоплений і розграбований Державний архів Херсонської області.

“Близько половини документів викрали російські окупанти. Ми точно знаємо, що ці архівні справи знаходяться в Криму. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження і вже відомі особи, які здійснювали цей злочин”, - сказав голова Державної архівної служби.

Як повідомлялося, 25 лютого 2022 року, на другий день повномасштабного вторгнення рф, у будівлю обласного управління СБУ в Чернігові влучили два снаряди.

Українські архіви торік отримали понад 6 млн грн благодійної допомоги

Українські державні архівні установи отримали понад 6 мільйонів гривень благодійної допомоги у 2022 році.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов. “Архіви в умовах війни значно посилили свою міжнародну діяльність. Лише центральними архівами за результатами 2022 отримано більше 6 мільйонів гривень благодійної допомоги. Найчастіше це була допомога у матеріальній формі — реставраційне обладнання, комп'ютерна техніка, дизельні генератори, реставраційні матеріали, спеціалізовані сейфи”, - сказав він.

Хромов зазначив, що географія цієї допомоги охоплює весь світ — Японія, Канада, США. За його словами, найбільше допомоги надали сусідні країни — Польща та Чехія.

Він повідомив, що міжнародна підтримка мала також і політичний та організаційний вплив. Зокрема, за ініціативою партнерів України з усіма архівними установами росії та білорусі була припинена співпраця у рамках Міжнародної ради архівів.

Як повідомлялося, у зв’язку зі сприянням республікою білорусь широкомасштабному вторгненню росії в Україну та у відповідності до політики просування подальшої міжнародної ізоляції білорусі Державна архівна служба України припинила дію всіх угод з білоруссю в галузі архівної справи.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-