Повернемо назви – повернемо Крим

Повернемо назви – повернемо Крим

Укрінформ
13 лютого, 12:00 -  пресконференція на тему: «Повернемо назви – повернемо Крим». 

Організатори: Державна служба України з етнополітики та свободи совісті, Кримськотатарський Ресурсний Центр

Учасники: Віктор Єленський - голова Держслужби з етнополітики та свободи совісті; Ескендер Барієв - голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу; Тетяна Подворняк - менеджерка з комунікацій Кримськотатарського Ресурсного Центру; Рефат Чубаров - Голова Меджлісу кримськотатарського народу; Андрій Єрмоленко - художник-карикатурист.

Актуальні питання:

  • коли були перейменовані історичні топоніми в Криму?
  • як рф використовує топоніміку в інформаційній війні?
  • чому важливо відновити історичні топоніми в Криму для корінних народів України, для України як держави, для міжнародної спільноти?
  • які є існуючі інструменти відновлення історичних топонімів в Криму?

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: ctrc@ctrcenter.org 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом.  У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Меджліс та КРЦ ініціюють повернення населеним пунктам у Криму історичних назв

Меджліс кримськотатарського народу та Кримськотатарський ресурсний центр розпочали інформаційну та адвокаційну кампанію “Повернемо назви — повернемо Крим”, у межах якої ініціюють повернення населеним пунктам, водним об’єктам, залізничним станціям тимчасово окупованого Криму історичних назв - замість радянських чи колонізаторських.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв. “Ми — Меджліс, Кримськотатарський ресурсний центр — підготували листи до Кабміну, щоб розпочався процес підготовки постанови Верховної Ради України про перейменування населених пунктів тимчасово окупованого Криму.

Юристи КРЦ підготували листи до віцепрем’єр-міністра з відновлення України - міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України про перейменування залізничних станцій на території Криму, бо багато з них також мають радянські та колонізаторські назви. Ми підготували для них назви, пов’язані з населеними пунктами, де розташовані ці станції.

Також надіслані листи до Комітету з водного господарства для зміни назв водних об’єктів. Якщо в картографії України будуть змінені назви, вони будуть змінені і в міжнародних картографічних структурах. Нам треба продемонструвати, хто є господарем Криму”, - розповів Барієв.

Він акцентував, що змінити колонізаторські та радянські назви в тимчасово окупованому українському Криму дозволяють низка законів. “Зокрема в пункті 5 Закону України “Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою” йдеться, що держава забезпечує право депортованих осіб на повернення історичних назв населеним пунктам, перейменованим за часів СРСР у зв’язку з депортацією.

Також у пункті 3 Закону України “Про корінні народи України” йдеться, що з метою відновлення історичної топоніміки корінних народів Кабмін після консультації з представницькими органами вносить в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України проєкти постанови про перейменування населених пунктів тощо”, - уточнив Барієв.

За його словами, у КРЦ та Меджлісі також надіслали відкритого листа до картографічного центру в США у зв’язку з тим, що деякі картографічні фірми зображають Крим як частину рф. “Я хочу нагадати, що ми говоримо не просто про назви. Ми говоримо про деколонізацію і декомунізацію. З початку анексії Криму 1783 року почалася політика перейменування населених пунктів, щоб знищити пов’язані з легендами, історією, культурою, з мовою корінних народів назви.

Таким чином росія намагалася зробити все, щоби знищити корінні народи. А нині нам треба робити все, щоб повернути топонімам історичні назви. Це не просто відновлення справедливості, а інструментарій для деокупації півострова”, - наголосив голова правління КРЦ.

Менеджерка з комунікацій Кримськотатарського Ресурсного Центру Тетяна Подворняк зауважила, що, окрім зазначеного, в межах кампанії “Повернемо назви — повернемо Крим” у соцмережах також розповідатимуть, коли і чому були перейменовані історичні топоніми в Криму, як рф використовує топоніми в інформаційній війні, чому важливо відновити історичні топоніми в Криму для корінних народів України, України та міжнародної спільноти, які для цього є інструменти тощо.

Як повідомлялося, віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук зазначила, що найближчим часом українські відомства отримають доручення готувати кадровий резерв для Криму.

Повернення історичних топонімів посилить позиції України в Криму — Чубаров

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров переконаний, що повернення в Криму історичних топонімів посилить позиції Української держави на півострові.

Про це він сказав під час пресконференції в Укрінформі.

“Питання повернення історичної топоніміки — це не питання повернення справедливості щодо кримськотатарського народу. Це питання сутності Української держави, посилення її державних позицій у такому унікальному куточку української території, яким є Крим”, - сказав Чубаров, додавши, що відновлення історичної топоніміки у Криму — одне із питань, які Українська держава не спромоглася вирішити з 1991 по 2014 рік.

Голова Меджлісу зазначив, що історичні топоніми, зокрема назви населених пунктів, несуть відчуття справжнього Криму.

“Щоби ви відчували, наскільки назви переформатовують навколишнє середовище, я дозволю собі озвучити декілька кримськотатарських назв, які зараз звучать зовсім по-іншому. Так, село Кутлак — нині Веселе, Айсерес — Міжріччя, Карасубазар — Білогірськ, Отуз — Щебетівка, Сарабуз — Гвардійське, Ічкі — Радянське. І таких назв більше тисячі”, - сказав він.

На думку Чубарова, назва акції “Повернемо назви — повернемо Крим”, яку запускають Меджліс кримськотатарського народу і Кримськотатарський ресурсний центр, має глибоке філософське значення.

“Можна відновити державний суверенітет над Кримом фактично, без зміни назв. І ми повертаємося на звільнений півострів, де знову ці “Гвардійські”, “Радянські” і таке інше. Тобто повернувши Крим, ми не повернемо його духу. Ми маємо повернути Крим за сутністю, це дуже важливо”, - акцентував Чубаров.

Він зауважив, що повернення на півострів історичної топоніміки, яка зазнала цілеспрямованого знищення внаслідок колоніальної політики російської імперії, СРСР, а нині - рф, назавжди вб’є у москви бажання шукати свої духовні скріпи на чужих територіях.

“Це прояв сутності російської імперії — захопити чужу територію, потім вбити той народ, який там живе, вбити пам’ять про нього, щоб у своїх інтересах володіти цією територією. Щоб вирішувати це завдання, вони вигадують скріпи на чужих землях... Я сподіваюся, це буде останній підхід, коли процес відновлення історичної топоніміки Криму кардинально вирішиться”, - акцентував голова Меджлісу.

Як повідомлялося, Меджліс та Кримськотатарський ресурсний центр розпочали інформаційну та адвокаційну кампанію «Повернемо назви — повернемо Крим», у межах якої ініціюють повернення населеним пунктам, водним об’єктам, залізничним станціям тимчасово окупованого Криму історичних назв. 

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-