Всесвітній день вторинної переробки. Презентація онлайн-платформи

Всесвітній день вторинної переробки. Презентація онлайн-платформи

Укрінформ
16 листопада, 15:30 -   пресконференція, присвячена  Всесвітньому  дню вторинної переробки.

Організатор:  Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine».

Спікери: Юлія Мархель - лідерка Всеукраїнського молодіжного руху Let`s do it Ukraine; Роман Філоненко – директор Департаменту з питань управління відходами та екологічної безпеки; Світлана Бут - завідувачка наукового методичного відділу Українського державного центру позашкільної освіти; Слава Соломка – амбасадор проєкту, ведучий каналу «КИЇВ». 

Коротко. Учасники заходу презентують оновлену онлайн-платформу «Національна мапа пунктів прийому вторинної сировини «Знайди!Сортуй!Здавай» recyclingpoints.org, а також розкажуть про спеціальні заходи до Всесвітнього дня переробки для українців: Марафон роздільного збору відходів, Всеукраїнський проєкт “Мішечок”, серію онлайн-тренінгів "Екологічно відповідальне життя українців та правильне поводження з відходами під час війни".

Крім цього, вони представлять  інформаційно-просвітницьку екогру "Ековідповідальне життя", яка виготовлена  з переробленого паперу. Гру організатори передадуть в обласні дитячі юнацькі центри та у сховища для інтерактивного  використання  під час повітряних тривог (м. Миколаїв, м. Харків)

Організатор проєкту - Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» спільно з Міжнародним молодіжним рухом «School Recycling World». Проєкт відбувається в рамках реалізації довгострокового всеукраїнського проєкту «Чисті пляжі разом!» за сприяння Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру та за підтримки генерального партнера – компанії PepsiCo Україна.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ e-mail: press@letsdoitukraine.org, тел.: 066 444 51 43 (Анастасія Кошуба).

Акредитація триватиме до 15:00 16 листопада, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні розпочався марафон роздільного збору вторсировини

До кінця листопада в Україні пройде марафон роздільного збору вторинної сировини.

Про це на пресконференції в Укрінформі розповіла лідерка Всеукраїнського молодіжного руху Let`s do it Ukraine Юлія Мархель

"Відучора ми оголосили в Україні марафон роздільного збору відходів. На основі національної мапи пунктів прийому вторинної сировини «Знайди!Сортуй!Здавай», яка знаходиться на сайті recyclingpoints.org. Ми оновили перелік пунктів прийому вторинної сировини, волонтери опрацювали понад 200 підприємств, які приймають вторинну сировину за гроші. І тепер українці можуть продовжувати сортування вдома", - розповіла Мархель.

Вона додала, що переробні та заготівельні підприємства в Україні працюють, і за вторинну сировину можна виручити кошти.

На сайті також є можливість додати пункт прийому вторсировини, якщо він там не позначений. Окрім цього, там розміщена інформація про те, як правильно сортувати, що приймають на переробку, що - ні.

Мархель повідомила, що з 15 листопда по 30 листопада пройде конкурс як для індивідуальних учасників, так і для шкіл чи об'єднань. Заявку на участь у конкурсі можна заповнити на сайті recyclingpoints.org.

Для шкіл, як наголосила активістка, важливо зберігати чеки від приому вторсировини, переможець отримає баки для сортування на кожен поверх школи і компостер для органічних відходів.

Крім того, 15 листопада стартував другий проєкт - "Мішечок", мета якого - вивести з обігу пласткові одноразові пакети .

Екоактивісти закликають користуватися багаторазовими торбинками. Їх можна як купити, так і пошити самому з будь-якого підходящого матеріалу. Таким чином зменшується використання одноразових пластикових пакетів.

Умови конкурсу також розміщені на сайті «Знайди!Сортуй!Здавай».

Як нагадав на пресконференції директор Департаменту з питань управління відходами та екологічної безпеки Міндовкілля Роман Філоненко, в цьому році Верховна Рада ухвалила закон про управління відходами, який набуває чинності 9 липня 2023 року.

"У нас є досить значна проблема, яка стосується того, що біля 95% відходів, які утворюються, не переробляються, захронюються на полігонах. У нас найгірший відсоток у Європі і ми маємо зробити все необхідне, щоб створити в Україні нормальну систему переробки відходів, тому що відходи є цінною вторинною сировиною, і зважаючи на прагення України відповідати нормам, які діють в ЄС, ми маємо переходити на циклічну економіку і максимально повно використовувати ті ресурси, які є у відходах", - сказав Філоненко.

Організатор проєкту - Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» спільно з Міжнародним молодіжним рухом «School Recycling World». Проєкт відбувається в рамках реалізації довгострокового всеукраїнського проєкту «Чисті пляжі разом!» за сприяння Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру та за підтримки генерального партнера – компанії PepsiCo Україна.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-