Сигарети знову дешевші за соціальні продукти – необхідність підвищення акцизів на рівень інфляції

Сигарети знову дешевші за соціальні продукти – необхідність підвищення акцизів на рівень інфляції

Укрінформ
17 листопада, 15:00 -  пресконференція на тему: «Сигарети знову дешевші за соціальні продукти – необхідність підвищення акцизів на рівень інфляції».

Організатор: ГО «Життя». 

Спікери: Дмитро Купира - виконавчий директор ГО «Центр громадянського представництва «Життя»; Ілля Несходовський - кандидат економічних наук, керівник аналітичного відділу ГО «Мережа захисту національних інтересів «АНТС».

До участі запрошені: народні депутати, представник Міністерства фінансів України, представник Бюро ВООЗ в Україні; представник Світового Банку в Україні. 

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Додаткова інформація за тел.: (063) 344 12 69, e-mail: dmytro.p@center-life.org,   тел.: (063) 344 12 69, ( Дмитро Полонський - медіакоординатор ГО «Життя»)

Акредитація триватиме до 14:30 17 листопада, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні пропонують додатково підвищити акцизи на тютюнові вироби

Громадські організації пропонують додатково одноразово підвищити акцизи на тютюнові вироби до рівня інфляції.

Про це під час брифінгу в медіацентрі Україна – Укрінформ сказав виконавчий директор ГО Центру громадянського представництва «Життя» Дмитро Купира.

«3 огляду на інфляцію в Україні, яка становить 31%, у 2022 році внаслідок повномасштабної війни доцільним є додаткове одноразове підвищення акцизу на тютюнові вироби до рівня інфляції. Згідно з чинним планом підвищення акцизів, так званого 7-річного плану, на тютюнові вироби акциз щороку зростає на 20%. Наша ідея полягає в тому, щоб підняти сумарний акциз у 2023 році до рівня інфляції, тобто 20% планових, плюс 10% чи 11%, щоб досягнути цього рівня інфляції», – зазначив Купира.

За розрахунками фахівців Світового банку, підвищення тютюнових акцизів, коли ціна за пачку сигарет зростає на 10%, сприяє зниженню споживання тютюнової продукції на 6-8% у державах з низьким та середнім рівнем доходу, до переліку яких входить Україна.

За даними Державної податкової служби України, за попередні 6 місяців (травень-жовтень 2022 року) надходження від акцизів на тютюнові вироби на 1,7 млрд грн більше за аналогічний період у 2021-му - 37,5 млрд грн проти 35,8 млрд грн відповідно.

«Зростання надходжень від акцизів на тютюнові виробів - це виграшна політика як для здоровʼя громадян, так і для уряду. Громадяни менше вживають шкідливу тютюнову продукцію через зниження цінової доступності, а бюджет отримує додаткові надходження завдяки підвищенню акцизів», - підкреслив керівник аналітичного напряму мережі захисту національних інтересів ANTS Ілля Несходовський.

Як повідомлялося, у 2021 році загальні акцизні збори державного бюджету від акцизів на тютюнові вироби зросли на 16% і досягли 63,5 млрд грн, згідно з даними Держказначейства. Такі надходження на 8,8 млрд грн більші, ніж у 2020 році та на 1,6 млрд грн перевищили план Міністерства фінансів України.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-