Виконання рішень судів адміністративної юстиції. Проблематика. Шляхи вдосконалення

Виконання рішень судів адміністративної юстиції. Проблематика. Шляхи вдосконалення

Укрінформ
9 липня, 11:00 - круглий стіл  на тему: «Виконання рішень судів адміністративної юстиції. Проблематика. Шляхи вдосконалення»

Організатор: ГО «Асоціація соціального розвитку через право».

Учасники: Оксана Епель - почесний президент Асоціації соціального розвитку через право, доктор юридичних наук, суддя Шостого апеляційного адміністративного суду, модератор; Інна Силантьєва -  президент Асоціації соціального розвитку через право, член Громадської ради у Верховній Раді України, провідний фахівець Центру проблем імплементації Європейського соціального права Інституту права КНУ імені Тараса Шевченка, модератор.

Запрошені: представники ВРУ, Міністерства юстиції України, МВС, судді.

Довідково. За ініціативи ГО «Асоціація соціального розвитку через право» та підтримки Міністерства юстиції України уперше між трьома гілками влади відбудеться спільне обговорення проблематики невиконання рішень судів адміністративної юстиції та пошук шляхів її подолання.

Акредитація представників ЗМІ за  телефоном: +380 (66) 153 95 46

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https: //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Адміністративні суди наразі перезавантажені соціальними спорами - член ВРП

Адміністративні суди в Україні наразі перезавантажені соціальними спорами.

Про це сказав член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус під час круглого столу в Укрінформі на тему «Виконання рішень судів адміністративної юстиції. Проблематика. Шляхи вдосконалення», організованого громадською організацією «Асоціація соціального розвитку через право».

«Сьогодні, я про це вже не раз заявляв, адміністративні суди не просто навантажені, а перезавантажені саме соціальними спорами. Можна дуже багато вести розмов про те, які причини цього. Одна з них – що держава цілеспрямовано відмовляється від виконання своїх соціальних зобов’язань, і громадяни вимушені звертатися до адміністративних судів за захистом своїх соціальних прав. Це, в першу чергу, мова про захист пенсійних прав», - зазначив Прудивус.

Він додав, що в Україні «більше вже, мабуть, 60% адміністративних справ, це справи судів першої інстанції, які стосуються саме соціальних спорів».

«Якби наші пенсійні фонди своєчасно виконували судові рішення, хоча б так, я вже не кажу про те, щоб вони не допускали ситуації, коли маса громадян вимушені звертатися до адміністративних судів за захистом своїх пенсійних прав, то якби виконували належним чином пенсійні органи свої зобов’язання відповідно до норм Конституції, що судові рішення є обов’язковими і підлягають виконанню, то, думаю, ситуація б набагато покращилася б», - сказав Прудивус.

Як повідомлялося, в Україні з 20 червня до 10 липня проходять дні адміністративної юстиції, запроваджені зборами суддів Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду.

Виконавча служба могла б в рази збільшити ефективність роботи, якби не нюанси законодавства - Гайченко

Заступник міністра юстиції України з питань виконавчої служби Андрій Гайченко заявив, що Державна виконавча служба «зв’язана» законодавством, і якби не мораторії та особливий порядок списання коштів по соціальних категоріях стягнень, виконавці могли б в рази покращити ефективність роботи.

Про це він сказав під час круглого столу в Укрінформі на тему «Виконання рішень судів адміністративної юстиції. Проблематика. Шляхи вдосконалення», організованого громадською організацією «Асоціація соціального розвитку через право».

«Наші руки на сьогодні зв’язані законодавством. Ми у рази могли б збільшити ефективність виконання, ефективність роботи державних виконавців, якби не мораторії та не особливий порядок списання коштів по соціальних категоріях стягнень. Пенсійний фонд, соціальні виплати… Ми не можемо стягнути кошти. У нас десятки тисяч судових рішень про стягнення пенсії іменем України, які підлягають виконанню, які пройшли в тому числі Верховний Суд, а іноді й ЄСПЛ. Але ми не можемо просто взяти заарештувати рахунок Пенсійного фонду і стягнути, як би ми це зробили у випадку стягнення зарплати з комерційної структури», - розповів Гайченко.

Окрім того, додав він, досить часто починаються проблеми не через неможливість стягнення, а через некоректне формулювання позовних вимог.

«І ми масово бачимо проблему із тим, що судове рішення виноситься на підставі заяви позовних вимог, які з самого початку були неможливі до фактичного виконання», - уточнив заступник міністра.

Проте, зауважив урядовець, «тут питання більше не до судів, а до якості юридичної допомоги, яку отримують наші громадяни».

«Закликаю народних депутатів ще раз переглянути свою позицію стосовно надання державним і приватним виконавцям можливості проводити ефективні стягнення, виконуючи саме рішення адмінсудів, адміністративної юстиції. Є низка законопроєктів на розгляді Верховної Ради, ініційований Кабміном № 3609, ініційований народними депутатами №5660. Там є спірні позиції, там є складні позиції, але всі вони зводяться до того, що якщо ми ідемо в Європу, нам треба, може не відразу, може не сьогодні, але підвищувати ефективність рівня виконання рішень», - підсумував Гайченко.

Як повідомлялося, з початку 2021 року органи Державної виконавчої служби Міністерства юстиції стягнули 355,6 млн грн заборгованої зарплати.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-