Досягнення та виклики у сфері адмінпослуг: децентралізація, плата за адмінпослуги та реформа «прописки»

Досягнення та виклики у сфері адмінпослуг: децентралізація, плата за адмінпослуги та реформа «прописки»

Укрінформ
18 червня, 11:00 пресконференція на тему: “Досягнення та виклики у сфері адмінпослуг: децентралізація, плата за адмінпослуги та реформа «прописки»" 

Організатор: Центр політико-правових реформ за підтримки міжнародного фонду «Відродження».

Учасники: Віктор Тимощук - заступник Голови правління Центру політико-правових реформ, модератор; Яніна Казюк - експертка з місцевих фінансів та інструментів місцевого і регіонального розвитку; Євген Школьний - експерт Центру політико-правових реформ.

Коротко. Під час заходу експерти пояснять, що відбувається у сфері надання адмінпослуг (реєстрації, дозволи, паспорти), зокрема, які реформи проведено за останній рік і які проблеми залишаються невирішеними.

Упродовж поточного року сталося чимало змін: завершена децентралізаційна реформа, внаслідок якої утворено укрупнені громади та райони, змінено закон, що регулює мережу ЦНАП та їх роботу, ухвалено закон у сфері РАЦС (реєстрації актів цивільного стану); у Верховній Раді зареєстровано законопроєкти про адміністративний збір та ініціативу Мінцифри з діджиталізації послуги з реєстрації місця проживання тощо. Але виникає чимало проблем, які потребують уваги держави.

Питання до обговорення:

- Що змінилося з послугами РАЦС та у чому проблема послуг із соцзахисту?

- Яка головна помилка Мінцифри у реформі адмінпослуг?

- Хто перешкоджає впорядкуванню платежів за адмінпослуги?

- Що не так з реформуванням "прописки"?

Для участі у заході необхідно зареєструватися за посиланням:

https://forms.gle/vGBvkWCg44AojXwh6

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:

https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід у зал тільки у масках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Адміністративні функції варто передати від Мін'юсту до нового органу виконавчої влади – експерт

В Україні варто утворити новий центральний орган виконавчої влади, якому передати адміністративні повноваження Мін'юсту.

Таку думку висловив заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук на прес-конференції в Укрінформі на тему: «Досягнення та виклики у сфері адмінпослуг».

"Для більш ефективного здійснення своїх повноважень з формування державної політики від Міністерства юстиції слід забрати непритаманні йому адміністративні функції й передати їх новоствореному органу виконавчої влади", - вважає Тимощук.

«Ми пропонуємо утворити новий орган виконавчої влади. Тому що сьогодні адміністративні повноваження щодо РАЦСів, розгляду скарг у сфері реєстрації нерухомості, бізнесу тощо є у міністерства юстиції, для якого це не є типовою діяльністю. Мін'юст має формувати політику, а не виконувати адміністративні функції. Ми підготували і передали до Мін'юсту пропозиції щодо утворення нового центрального органу державної влади у сфері реєстрації», - сказав він.

При цьому експерт зазначив, що створення нового органу виконавчої влади не потребуватиме додаткових бюджетних коштів, адже це можна зробити за рахунок виведення адміністративних підрозділів зі складу Мін'юсту.

«Створення цього органу не потребуватиме додаткових коштів, це можна робити за рахунок відокремлення тих адміністративних підрозділів, які вже є в центральному апараті Мін'юсту, в територіальних органах і формувати новий орган. Це дозволить і самому Мін'юсту краще формувати державну політику, бо там є цілих 9 заступників міністра, проте за два роки вони не встигали ані законопроєкт про РАЦС підготувати, ані інші закони, бо вони дуже затягнуті адміністративними процесами», - відзначив експерт ЦППР.

Центр політико-правових реформ (ЦППР) – аналітичний центр, неурядова неприбуткова організація, яка сприяє проведенню реформ у політичній та правовій сферах із метою утвердження в Україні верховенства права та належного урядування. Організація є учасницею коаліції Реанімаційний пакет реформ. 

В Україні слід запровадити декларативну модель прописки - експерт

В Україні слід запровадити декларативну модель прописки, як простішу і зрозумілішу і якою користуються цивілізовані країни Заходу.

Таку думку висловив експерт Центру політико-правових реформ Євген Школьний на пресконференції в Укрінформі на тему: «Досягнення та виклики у сфері адмінпослуг».

За словами Школьного, декларативна модель прописки є проста, зрозуміла і не породжує ризиків для власників житла, як то дозвільна система.

«У багатьох країнах Заходу діє декларативна, повідомна, проста й зрозуміла модель, коли людина просто повідомляє державі, де вона живе, і не потрібно носити з собою пачки документів і щось доводити. Водночас така система не несе ніяких ризиків для власників житла, тому що така прописка не впливає ні на що і не породжує жодних майнових прав у особи, яка реєструється за певною адресою. Наша система реєстрації місця проживання є бюрократичною для власників житла, бо якщо ви когось у своїй квартирі прописали, то виписати цю людину дуже важко і робиться це тільки через суд. Діюча модель є незручною як для наймачів житла, так і для власників. Тому таку систему давно пора змінювати й вводити декларативну модель», - вважає він.

Експерт зазначив, що реєстрація місця проживання є однією з найпоширеніших адміністративних послуг в Україні, а чимало людей проживають не за місцем прописки, що в умовах дозвільної системи тягне за собою неабияку бюрократичну тяганину.

«Реєстрація місця проживання є однією з наймасовіших, найпопулярніших послуг серед громадян України, і це насправді для України болюча тема, тому що, згідно з дослідженнями, у нас понад 6 млн громадян проживають по факту не там, де вони зареєстровані. У спадок від СРСР нам дісталася дозвільна бюрократична модель реєстрації місця проживання, коли людині потрібно приносити пачки документів в ЦНАП і доводити, що вона має право проживати за адресою, за якою хоче зареєструватись», - сказав він.

Центр політико-правових реформ (ЦППР) – аналітичний центр, неурядова неприбуткова організація, яка сприяє проведенню реформ у політичній та правовій сферах з метою утвердження в Україні верховенства права та належного урядування. Організація є учасницею коаліції Реанімаційний пакет реформ.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

                                                                                 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-