Підсумки апробації системи іспитування на рівень володіння державною мовою

Підсумки апробації системи іспитування на рівень володіння державною мовою

Укрінформ
16 червня, 14:30 брифінг на тему: «Підсумки апробації системи іспитування на рівень володіння державною мовою»

Організатор: Національна комісія зі стандартів державної мови.

Учасники: Ілля Данилюк - член Національної комісії зі стандартів державної мови, кандидат філологічних наук; Ольга Шевчук-Клюжева - членкиня Національної комісії зі стандартів державної мови, кандидатка філологічних наук.

Коротко. Голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська поінформує про результати апробації іспитової системи, а саме:

- етапи апробації;

- кількість учасників апробаційного процесу;

- інформаційно-роз'яснювальну кампанію;

- зворотний зв'язок від учасників;

- DoS-атаки на систему іспитування.

Акредитація представників ЗМІ: аnna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід у зал тільки у масках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

Результати апробаційного іспиту на володіння державною мовою засвідчили його доступність для претендентів - Нацкомісія

Більше половина всіх учасників апробаційного іспиту на рівень володіння державною мовою склали іспит з успішністю 80 % від максимальної можливої кількості балів.

Про це повідомив член Національної комісії зі стандартів державної мови, кандидат філологічних наук Ілля Данилюк під час брифінгу в Укрінформі.

"Аж 2500 осіб, а це більш ніж половина всіх учасників, склали іспит з успішністю 80 % від максимальної можливої кількості балів, а це означає, що вони б теоретично отримали сертифікат найвищого рівня. З цих осіб - 673, тобто чверть, набрали понад 90 % із можливої максимальної кількості балів, що свідчить про те, що завдання, і сам іспит є цілком доступним для майбутніх претендентів", - сказав Данилюк.

Він зазначив, що лише 1,5 % осіб, які взяли участь в апробації, набрали менше прохідного рівня в 30 %.

Загалом, за словами Данилюка, апробація іспиту відбулася дуже успішно, і вже за місяць Нацкомісія готова розпочати проводити реальні іспити.

Членкиня Національної комісії зі стандартів державної мови Ольга Шевчук-Клюжева нагадала, що апробація розпочалася 17 травня і закінчується 17 червня 2021 року. Вона зазначила, що запровадження апробаційного процесу мало на меті не лише перевірити готовність системи іспитування, а також проаналізувати структуру та наповненість іспитової роботи, оцінку типів завдань щодо точності формулювань.

Як повідомляв Укрінформ, з 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати його можна за результатами спеціального іспиту. Відповідальною за процес іспитів є Національна комісія зі стандартів державної мови, що визначено Законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Іспитова робота складатиметься з чотирьох частин: «Культура мова» (24 тестові задання), «Читання» (20 тестових завдань), «Письмо» (1 завдання відкритого типу), «Говоріння» (2 завдання відкритого типу).

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-