Вплив Кремля на Білорусь: повзуча окупація

Вплив Кремля на Білорусь: повзуча окупація

Укрінформ
11 червня, 14:00 міжнародний круглий стіл на тему: «Вплив Кремля на Білорусь: повзуча окупація» 

Організатор: Міжнародний центр протидії російській пропаганді (МЦПРП).

Учасники: Аудрюс Буткявічос - сигнатор акта незалежності, Перший міністр оборони Литви (1990-1994), старший науковий співробітник Інституту Стейткрафт (Велика Британія);  Стасис Каушиніс - директор Фонду сприяння захисту громадян (Литва); Марія Авдєєва - директор з досліджень Європейської експертної асоціації, експерт iSANS; Віталій Шкляров - політтехнолог; Сергій Харитонов - медіаексперт iSANS; Дмитро Громаков - керівник дослідницьких програм Міжнародного центру протидії російській пропаганді; Павлюк Биковський - білоруський політичний оглядач / медіаексперт; Юрій Кочевенко - директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді, модератор.

Коротко. Захоплення літака компанії Ryanair і реакція міжнародного співтовариства прискорило політичний, економічний, військовий та інформаційний дрейф РБ у бік Росії. Експерти спостерігають, як офіційні ЗМІ Білорусі стають точними клонами своїх колег з РФ, у тому числі вони копіюють та транслюють антиукраїнські меседжі та наративи російської пропаганди.

Вільну діяльність на території Білорусі ведуть російські спецслужби, накопичуються російські війська, створюються запаси озброєння та військової техніки. А у вересні 2021 року на території Білорусі запланована активна фаза російсько-білоруських військових навчань «ЗАХІД 2021».

Учасники круглого столу обговорять нові загрози, які мають здійснити країни вільного світу для недопущення російської окупації Білорусі.

Довідково. Міжнародний центр протидії російській пропаганді - це неурядова організація, метою якої є об'єднання міжнародних зусиль з протидії кремлівській інформаційній агресії.

Команду Центру складають фахівці з комунікацій, психології, соціології та кібербезпеки, дипломати, журналісти, добровольці з України, Грузії, Литви, Латвії, Польщі, Білорусі та інших країн.

Акредитація представників ЗМІ: editor.vib@gmail.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Білорусі російська пропаганда просуває антиукраїнські наративи – експерт

Росія нарощує свій інформаційний вплив в Білорусі, розповсюджуючи антиукраїнські наративи.

Про це під час міжнародного круглого столу в Укрінформі на тему: "Вплив Кремля на Білорусь: повзуча окупація" заявила директор з досліджень Європейської експертної асоціації, експерт iSANS Марія Авдєєва.

Під час виступу експерт зауважила, що після виборів 2020 року до Білорусі приїхав десант російських пропагандистів, що було видно по наративах і просуванню меседжів, які з'явились в білоруських ЗМІ.

“Ми бачили, що до Білорусі приїхав десант російських пропагандистів, які супроводжували всі події. Частина їх (пропагандистів — ред.) залишилась в країні, і ми бачили, як змінилась повістка білоруських ЗМІ і бачили, як чітко в ній з'явились антиукраїнські наративи. Повістка білоруських ЗМІ стала ворожою до України та інших країн”, - зазначила Авдєєва та підкреслила, що в Білорусі зараз із України, Польщі та країн Балтії формується образ ворога.

Вона нагадала про заяви Лукашенка у ЗМІ щодо, начебто, підготовки бойовиків для "нападу" на Білорусь, про "заколот" проти Лукашенка та додала: “Останні події нам демонструють, що не тільки на інформаційному рівні йде зростання з кремлівською повісткою, а також на військовому рівні, на рівні співробітництва пресслужб”.

На думку Авдєєвої, ситуація із захопленням літака Ryanair та утриманням в полоні Романа Протасевича засвідчує, що все це не могло відбуватись без супроводу російських спецслужб.

Підсумовуючи виступ, експерт заявила, що, на жаль, зараз відбувається повзуча анексія Білорусі, і питання полягає лише в тому, за яким сценарієм вона йтиме.

Як повідомлялося, 23 травня Протасевич, який до вересня 2020 року керував найбільшими білоруськими опозиційними Telegram-каналами Nexta і Nexta Live, був затриманий в аеропорту Мінська після того, як його рейс, який прямував з Греції в Литву, здійснив аварійну посадку через повідомлення про загрозу вибуху. Винищувач МіГ-29, який належить ВПС Білорусі, супроводжував цивільний літак до аеродрому в Мінську.

Минулого року служба Nexta і її канали були оголошені «екстремістськими», а згодом заборонені службами безпеки в Білорусі в рамках жорстокого придушення владою мирних протестів після сфальсифікованих результатів президентських виборів у серпні минулого року.

Протасевич і його соратник Степан Путило були внесені до білоруського списку «осіб, причетних до терористичної діяльності», їм також висунуто обвинувачення в «підбурюванні до масових заворушень», «грубому порушенні громадського порядку» і «розпалюванні соціальної ворожнечі» проти державних службовців і правоохоронців. За ці злочини передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Росія і Білорусь глибоко інтегровані, і тому використання кримського сценарію мало ймовірно — експерт

Кримський варіант захоплення з боку РФ по відношенню до Білорусі навряд буде використано.

Про це сказала на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему: «Вплив Кремля на Білорусь: повзуча окупація» координаторка проєктів Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Катерина Кістол.

“У випадку з Білоруссю кримський сценарій навряд ми побачимо. Йдеться про глибоку інтеграцію, яка здійснюється за допомогою пропаганди інформацією у будь-яких сферах. Це може бути і спорт, і культура, і інфопростір. Станом на сьогодні Білорусь дуже глибоко інтегрована у спільний інфопростір з РФ”, - сказала вона.

Також РФ і Білорусь ділять спільну оборонну систему. І тому, вважає експерт, варіант військової операції з боку РФ скоріше за все не буде задіяно.

Директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко зауважив, що ситуація у Білорусі залишається вкрай складною. “Загнаний у кут Лукашенко, в який він загнав себе сам, все більше затискається в тенетах російських обіймів, які несуть пряму небезпеку в першу чергу самій Білорусі і звичайно всім її сусідам”, - сказав він.

Він заважив, що Лукашенко поставив себе у позицію, коли будь-які перемовини з ним є неможливими. З іншого боку “задушення його у російських обіймах теж нам невигідно”.

Кочевенко додав, що “російські війська в Білорусі уже почали турбувати” Особливо напередодні навчань. Генеральний штаб ЗСУ має свій план заходів до цих навчань. Зокрема, будуть відбуватись українська перевірка боєздатності, збори резервістів.

Як повідомлялось, у вересні 2021 року на території Білорусі запланована активна фаза російсько-білоруських військових навчань «ЗАХІД 2021».

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-