Невирішене питання десятиріччя: відсутність в Україні процедури виправлення судових помилок. Шляхи розв’язання проблеми

Невирішене питання десятиріччя: відсутність в Україні процедури виправлення судових помилок. Шляхи розв’язання проблеми

Укрінформ
17 березня, 13:00 - “круглий стіл” на тему: “Невирішене питання десятиріччя: відсутність в Україні процедури виправлення судових помилок. Шляхи розв’язання проблеми” з циклу «Становлення справедливості в Україні»

Організатор: Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій.

Учасники: Андрій Юраш - український релігієзнавець, політолог, експерт з питань державно-церковних взаємин, соціології та географії релігії, східної християнської традиції, державної етнополітики, прав національних меншин; митрофорний протоієрей Олекса Петрів - керівник Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ  в Україні; Олександр Павліченко - директор Української Гельсінської спілки з прав людини, заступник голови Комісії при Президенті з питань помилування; протоієрей Костянтин Пантелей - голова правління Української міжконфесійної християнської місії "Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі"; пастор Анатолій Козачок - перший заступник старшого єпископа Української церкви християн віри євангельської; Андрій Діденко - координатор програм Харківської правозахисної групи;  Олег Левицький - адвокат, керівник громадської приймальні УГСПЛ; Олександр Заєць - голова Правління громадської організації «Інститут релігійної свободи»; Яна Баранова - президент громадської організації «Золотий вік».

Модератор: Наталка Соколенко - телерепортерка, учасниця журналістського руху «Стоп цензурі», членкиня громадської ради доброчесності, журналістка Українського радіо.  

Коротко. Круглий стіл проводиться Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій та Харківською правозахисною групою за сприянням Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ в Україні.

Під час заходу буде окреслено проблематику та актуальність теми; продемонстровано короткий відеоматеріал - історії свавільно засуджених до довічного позбавлення волі; запропоновано шляхи розв’язання проблеми.

Довідково. До участі у заході запрошені релігійні, громадські та державні діячі, провідні експерти, науковці, а саме - предстоятелі і керівники конфесій-членів Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій; народні депутати України; представники Уповноваженого ВРУ з прав людини; Офісу Президента України; посольств зарубіжних держав; Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, представники суддівського корпусу,адвокати, фахівці в галузі права.

Контактна особа: Андрій Діденко - координатор програм Харківської правозахисної групи svoboda.andrey@gmail.com

Акредитація представників ЗМІ – anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу:  //www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Верховному Суду слід повернути право переглядати судові рішення – суддя ВСУ

Верховному Суду слід повернути право переглядати судові рішення, які викликають сумніви щодо їхньої законності.

Таку думку висловив суддя Верховного Суду України Аркадій Бущенко під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Невирішене питання десятиріччя: відсутність в Україні процедури виправлення судових помилок. Шляхи розв’язання проблеми».

«У Верховного Суду, який має відповідати за те, щоб уся судова система була справедливою, немає влади переглядати судові рішення, які ухвалено з недоліками й помилками. До 2010 року існувала процедура перегляду, коли людина могла звернутися до Верховного Суду і, посилаючись на грубі порушення процесуального закону чи неправильне застосування кримінального закону, вимагати перегляду її справи. Але потім ці повноваження було вилучено, і на сьогодні Верховний Суд може переглянути судові рішення, які ухвалено з певними порушеннями, лише якщо про це йому скаже Європейський Суд», - сказав Бущенко.

На його думку, така норма значно затягує перегляд сумнівних судових рішень і означає втрату суверенітету в частині функціонування національної судової системи. «Це принизлива ситуація для суверенної країни, яка має свій Верховний Суд, коли ми самі бачимо, що це рішення слід переглянути, а маємо чекати вказівки від Європейського Суду. Це взагалі суперечить європейській конвенції, згідно з якою Європейський Суд є субсидіарним органом, додатковим до національної судової системи країни. І можна говорити про втрату суверенітету в цьому аспекті», - наголосив Бущенко.

Він вважає, що Верховному Суду слід повернути суверенне право перегляду сумнівних судових рішень, що не позбавляє участі Європейського Суду у цих справах. «Я вважаю, що добре було б повернутися до процедури, яка існувала до 2010 року, яку можна вдосконалити, щоб вона стала більш прозорою й доступною для людей, котрі вимагають перегляду судових справ. Така можливість перегляду має бути, це буде правильно й справедливо, і в тому числі і за рішенням Європейського Суду», - наголосив суддя Верховного Суду.

Круглий стіл проводився Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій та Харківською правозахисною групою за сприянням Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ в Україні.

Довічні вироки в Україні слід переглядати - правозахисник

Вироки українських судів про довічне ув’язнення слід переглядати, бо в багатьох випадках їх ухвалювали внаслідок вибитих силоміць зізнань. І навіть якщо вирок справедливий, довічно ув’язнені повинні мати шанс на звільнення.

Про це заявив координатор програм Харківської правозахисної групи Андрій Діденко під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Невирішене питання десятиріччя: відсутність в Україні процедури виправлення судових помилок. Шляхи розв’язання проблеми».

«Саме після катувань зібрані докази використовувалися в судах в якості доказів вини, в той час, як особи відмовлялися від них на судових розглядах. Але суди були невблаганні, людей засуджено до вищої міри покарання. І всі ці справи були через катування й вибивання зізнань. І все це ми представляємо як аргументи нашої позиції про необхідність ці справи переглядати», - зазначив Діденко.

На його думку, засуджений на довічне ув'язнення, навіть якщо його вину доведено в суді, повинен мати шанс на звільнення.

«Середній вік життя у статусі довічного ув’язнення сягає в Україні 10 років. Довічне позбавлення волі без перспективи звільнення є несумісним з європейською Конвенцією про права людини і є катуванням. Тобто засуджений довічно, якщо навіть він скоїв злочин і його вина доведена в суді, повинен мати шанс на звільнення», - наголосив Діденко.

Він навів приклад країн Європи та США, де, на відміну від України, судові помилки визнають і компенсують незаконно засудженим матеріальні збитки.

«Там лунають виправдувальні судові рішення через 20, 30 і більше років, а держава бере на себе відповідальність компенсувати збитки, завдані неправомірним утриманням у неволі. У цих країнах кількість виправдувальних судових рішень сягає 15, 20 і 30% від усіх судових рішень. Тоді як в Україні з офіційних джерел виправдувальних вироків менше 1%. Виходить, українські суди ніколи не помиляються, а українські прокурори й правоохоронці завжди стоять на боці правосуддя», - зазначив представник Харківської правозахисної групи.

Захід було організовано Всеукраїнською радою церков і релігійних організацій та Харківською правозахисною групою за сприянням Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ в Україні.

Відео:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-