Діалог заради єдності - чи готова Україна?

Діалог заради єдності - чи готова Україна?

Укрінформ
18 березня, 11:00 - пресконференція на тему: "Діалог заради єдності - чи готова Україна?” Підсумки та результати роботи проєкту “DIAL U” 

Організатор: ГО «Центр розвитку людського капіталу».

Учасники: Ігор Яременко - заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України; Ігор Безкаравайний - заступник міністра у справах ветеранів України; Євген Радченко - юрист, фахівець з виборчого права України; Світлана Кашенець - радниця міністра у справах ветеранів України та координаторка освітніх проектів БО “БФ “Фундація соціальних інновацій “З країни в Україну”;  Лана Зеркаль - засновниця ГО “Центр розвитку людського капіталу”, українська дипломатка, заслужений юрист України, радниця голови правління групи “Нафтогаз Україна”; Богдан Чумак - радник Віцепрем‘єр-міністра України - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Коротко. В рамках проєкту ми провели консультації із представниками громад Житомирщини, Вінниччини та Херсонщини щодо реінтеграції тимчасово окупованих територій та соціалізації переселенців та ветеранів бойових дій. Ми прагнемо передати результати цієї аналітичної роботи Міністерству з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Міністерству у справах ветеранів України для врахування під час розробки державної політики та відповідних законопроектів. Зокрема, особливу увагу було приділено аналізу законопроекту "Про державну політику перехідного періоду".  

Довідково. ГО “Центр розвитку людського капіталу” за підтримки Фонду місцевих ініціатив посольства Канади реалізує проєкт “DIAL U - діалог заради єдності”. Проект був розроблений з метою створення ефективного майданчика для діалогу між українським громадянським суспільством та органами центральної влади, свідомої участі громад та громадян в ухваленні рішень, а також можливості отримати зворотній зв’язок та досягти консенсусу для формування національного порядку денного щодо військового конфлікту на сході та збройної агресії Російської Федерації. В результаті проведених публічних обговорень було здійснено аналіз суспільної думки та підготовлено рекомендації для Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Міністерства у справах ветеранів України для подальшої розробки загальнонаціональних стратегічних документів та планування роз’яснювальної інформаційної кампанії.

У зв'язку з карантинними обмеженнями кількість місць обмежена. 

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Мінреінтеграції розробляє законопроєкт «Про державну політику перехідного періоду»

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій розробляють законопроєкт «Про державну політику перехідного періоду».

Про це розповів радник віцепрем‘єр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Богдан Чумак на пресконференції в Укрінформі.

За словами Чумака, після визволення ТОТ перед державою постане питання про визнання чи невизнання правочинів, як-от купівля чи продаж майна, спадщина тощо. і Україна братиме їх до уваги.

«У жодному випадку не йдеться про визнання документів окупаційних адміністрацій чи їхньої суб’єктності. Ми говоримо про те, щоб компетентні державні органи України брали до уваги документи, які було видано на окупованих територіях для забезпечення прав та свобод громадян, які там проживають», - зауважив він.

При цьому, за його словами, жителі ТОТ, які взяли громадянство країни-агресора й не відмовляться від нього, згідно з чиним законодавством будуть змушені залишити територію України.

«Після деокупації громадяни України, які добровільно набули громадянства держави-агресора РФ, матимуть можливість визначитися, чи хочуть вони залишати за собою російське громадянство, чи хочуть повернути українське громадянство. Для осіб, які залишаться на російському громадянстві, українське буде припинено на законних підставах, і за відсутності законних підстав для перебування в Україні ці особи будуть змушені залишити державу», - пояснив Чумак.

Він наголосив, що державна політика після деокупації щодо громадян ТОТ залежатиме від того, де вони працювали, чи служили або які були наслідки їхніх дій.

«Ми не бачимо сенсу забороняти представникам соціального блоку – пожежникам, рятувальникам, лікарям - продовжувати свою роботу. А комбатантам окупаційних сил буде закрито будь-яку дорогу до силових структур, до вищих посад у сфері державного управління, а якщо вони скоювали злочини, які завдали шкоди життю й здоров'ю громадян, обмеження будуть ще жорсткіші, аж до кримінальної відповідальності», - наголосив Чумак.

За його словами, передбачається також обмеження права громадянина бути обраним на місцевих виборах.

«В межах процедури люстрації передбачається обмеження пасивного права щодо обрання до місцевих рад, міських, сільських, селищних голів. Щодо обмеження такого права на загальнодержаваних виборах потрібні зміни до Конституції, і зараз це питання на порядку денному не стоїть, тому що потребує розробки окремого закону щодо змін до Конституції та наявності певного політичного й парламентського консенсусу», - зазначив Чумак.

На його переконання, соціальний діалог можливий за умови подолання пропаганди держави-агресора, без впливу якої українці зможуть знайти поміж собою спільну мову, і законопроєктом передбачено такі заходи.

Законопроєкт «Про державну політику перехідного періоду» оприлюднено на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України й запропоновано до обговорення громадськості.

Представник Мінреінтеграції взяв участь у Проєкті «DIAL U - діалог заради єдності», який реалізовує ГО «Центр розвитку людського капіталу», за підтримки Фонду місцевих ініціатив посольства Канади. Проєкт має на меті створити ефективний майданчик для діалогу між українським громадянським суспільством та органами центральної влади, свідомої участі громад та громадян в ухваленні рішень, а також можливості отримати зворотний зв’язок та досягти консенсусу для формування національного порядку денного щодо конфлікту на Сході та збройної агресії РФ.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-