Чому в ресторанах знову курять? Онлайн-презентація моніторингу

Чому в ресторанах знову курять? Онлайн-презентація моніторингу

Укрінформ
21 січня, 11:00 - онлайн-презентація  моніторингу закладів ресторанного господарства

Організатор: ГО «Життя».

До участі запрошені: Лада Булах – народний депутат України; Ольга Стефанишина ­­– народний депутат України; Лілія Олефір – виконавчий директор ГО «Життя»; Олег Слабоспицький – член правління Національного українського молодіжного об'єднання, координатор всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння». 

Модератор: Дмитро Купира – фахівець ГО «Життя».

Коротко.  Як повідомляють організатори, після презентації моніторингу  між парламентарями та громадським сектором відбудеться дискусія щодо законодавчого захисту працівників та відвідувачів громадських приміщень від шкідливого впливу електронних пристроїв для куріння на основі комплексного антитютюнового законопроєкту № 4358.

Додаткова інформація за тел.: 063 344 12 69,  e-mail: dmytro.p@center-life.org (Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя»).

Захід відбудеться онлайн через сервіс відеозв’язку ZOOM.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Електронні засоби куріння слід прирівняти за шкідливістю до звичайних цигарок - експерти

В Україні набуває поширення культура куріння електронних засобів, які завдають не меншої шкоди здоров’ю, і на них мають поширюватися обмежувальні заходи, як і на звичайні цигарки. Таку думку висловили громадські активісти та народні депутати на пресконференції в Укрінформі, організованій ГО «Життя».

«Молода людина потрапляє на гачок тютюнової індустрії через соцмережі, де постійно вискакує реклама новітніх електронних засобів, які зараз замістили ринок сигарет і стали дуже популярними. Це і реклама на дуже відомих інтернет-ресурсах, також на всіх новинних сайтах вискакує ненав'язлива фонова реклама. В київському метро так само з’явилися банери з рекламою електронних сигарет. З’явилося дуже багато фірмових магазинів електронних цигарок у торгівельних центрах - специфіка цих магазинів у тому, що ви можете прийти й покурити, такий собі тест-драйв, і це фактично куріння в приміщенні. На жаль, це законодавчо не регламентовано і не можна подати скаргу в Держспоживслужбу й апелювати згідно із законодавством», - зазначив Олег Слабоспицький, член правління Національного українського молодіжного об'єднання, координатор всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння».

Тим часом народний депутат України Лада Булах нагадала, що з нового року вже заборонено продаж електронних сигарет неповнолітнім, акцизи на електронні вироби зрівнялися зі звичайними тютюновими, і готується комплексний антитютюновий законопроєкт № 4358, який, крім іншого, передбачає обмежувальні заходи і для електронних засобів куріння.

«Акцизи на всі види сигарет щороку планово збільшуються на 20% відповідно до рішення уряду, а з цього року акцизи вирівнялися на всі види тютюнових виробів і тепер є однакові для всіх – для електронних сигарет теж. Це може збільшити вартість тютюнових виробів, які в Україні занадто доступні для громадян. Якщо сьогодні заборона на куріння де-юре працює в барах, ресторанах, кав’ярнях, в офісах, лікарнях, то щодо електронних сигарет це не сприймається за порушення, і Держспоживслужба туди точно не виїжджає з перевірками. Наш законопроєкт врегульовує ці питання і збільшує штрафи для юридичних осіб від 20 до 50 тисяч гривень, і в десять разів збільшаться штрафи для людини, яка курить в громадському місці – з 51 гривні до 500 гривень. Також місцевим органам влади надамо право самим вирішувати про бездимні місця в своїх містах, громадах», - розповіла Булах, авторка законопроєкту.

Співавторка комплексного антитютюнового законопроєкту народний депутат України Ольга Стефанишина вважає, що електронні засоби куріння нівелюють обмежувальні заходи щодо куріння, які діють в Україні з 2012 року, і за шкідливістю їх слід прирівняти до звичайних цигарок.

«З того часу, як Україна законодавчо заборонила курити в публічних місцях, фактично ці зміни нівелюються електронними пристроями. Сьогодні їх можна курити і в дитячому садочку, і в парламентській залі, і навіть міністр охорони здоров’я курить електронну цигарку в своєму кабінеті при відвідувачах і цього не соромиться. Є така хибна уява, що електронні пристрої – це не сигарети, вони не такі шкідливі. Але насправді це не так. Електронні сигарети випаровують дуже шкідливі речовини, які шкодять довкіллю. ВООЗ каже про те, що саме електронні пристрої для куріння виробляють побічні аерозолі, виділяючи тверді частинки, які зупиняються в слизовій оболонці і потім потрапляють у кров», - зазначила Стефанишина.

Як наголосила виконавча директорка ГО «Життя» Лілія Олефір, в Україні стрімко зростає кількість тих, хто вживає електронні засоби куріння, піддавшись маніпуляціям тюнових компаній про нібито їхню безпечність.

«Поширеність вживання новітніх пристроїв зростає. Якщо в 2019 році курцями новітніх пристроїв було 5% чоловіків від 18 до 30 років, то в 2020 році – це вже 19%. Немає жодних регулювань, заборони реклами, заборони куріння в громадських місцях. І ми весь час чуємо про ці вироби, що це круто, модно і нібито це не шкодить власному здоров’ю і тим, хто поруч. Проте ми розуміємо, що це відверта маніпуляція», - наголосила Олефір.

Як повідомляв Укрінформ, у Верховній Раді розробляють законопроєкт №4358, згідно з яким пропонують заборонити рекламу тютюну та електронних пристроїв для куріння в мережі Інтернет; продаж цих товарів особам до 21 року; заборонити ароматизовані тютюнові вироби, викладку сигарет в магазинах та кіосках; заборонити реклами та спонсорства електронних пристроїв для куріння; запровадити нові графічні попередження на пачках сигарет зі справжніми зображеннями хвороб; посилити захист від пасивного куріння у громадських і на робочих місцях.

Відео:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-