Що думають українці про децентралізацію напередодні місцевих виборів

Що думають українці про децентралізацію напередодні місцевих виборів

Укрінформ
30 вересня, 11:00  -  пресконференція на тему: «Між активною участю та пасивним опором. Що думають українці про децентралізацію напередодні місцевих виборів» 

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Учасники: Тетяна Нагірняк – асоційована аналітикиня Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Лілія Попова - начальник відділу з питань моніторингу, аналізу політики та взаємодії з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Міністерства розвитку громад та територій України; Ілона Сологуб – СЕО незалежної аналітичної платформи VoxUkraine; Тетяна Тищук – керівниця проєкту Індекс реформ незалежної аналітичної платформи VoxUkraine; Петро Бурковський – аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, модератор.

Питання до обговорення:

- Оцінка громадянами результатів децентралізації: про що говорить динаміка настроїв за 5 років реформи.

- Децентралізація і народовладдя: хто отримав реальну владу на місцях і як громадяни бачать свою участь в управлінні своїми громадами?

- Думка громадян про нове районування: хто підтримує, а хто – проти?

- Децентралізація: чи переживе реформа пандемію та місцеві вибори?

Коротко. Під час заходу будуть оприлюднені результати загальнонаціонального репрезентативного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова 14 – 19 серпня 2020 року та 22 – 31 серпня 2020 р. в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Довідково. Захід «Між активною участю та пасивним опором. Що думають українці про децентралізацію напередодні місцевих виборів» проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалів заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Зареєструватися на захід і поставити запитання спікерам  можна за посиланням:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdkcK2a_opvx2xSXvxHoOOOUZrJf2JYmWl-UuoUHZiiWozRMQ/viewform

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена — 10 осіб.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Підсумкові матеріали:

В Україні зросла частка респондентів, які відчули зміни на краще від реформи децентралізації - опитування

Порівняно з попередніми роками, в Україні зросла до 27% частка респондентів, які стверджують, що відчули зміни на краще від впровадження реформи децентралізації, а частка тих, хто не відчуває, скоротилася.

Про це сказав аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський, презентуючи результати дослідження щодо громадської думки населення про реформи децентралізації в Укрінформі.

“Коли ми запитали громадян, чи вони відчувають результати того, що в Україні відбувається реформа децентралізації, що місцеві бюджети отримали більше ресурсів, ми бачимо, що станом на серпень цього року дійсно, порівняно з попередніми роками, помітно зросла частка респондентів, які кажуть, що відчули певні зміни на краще. При цьому дещо скоротилася частка тих, хто вважає, що жодних змін не відбулося. Тобто зараз тих, хто відчув зміни на краще, уже більше чверті від загальної кількості опитаних, а тих, хто не відчуває, уже менше половини — 47%”, - розповів Бурковський.

За його словами, “рік тому нічого не відчували практично 61% - дві третини, зараз уже менше половини — 47%, кажуть — що ніяких результатів немає”.

Згідно з даними опитування, за результатом дослідження у серпні 2016 року 16,2% респондентів заявили що відчули зміни на краще від реформи децентралізації, а 67,2% - що не відчули, у червні 2017 року - 16,5 % та 55,4% відповідно, у серпні 2018 року - 18,2% та 60,8% відповідно, а в серпні 2020 року - 26,8% і 46,7% відповідно.

“У нас також протягом двох років не змінюється частка громадян, які кажуть, що вони відчувають зміни на гірше, хоча дещо зросла частка невизначених — з 7% минулого року до 14% цього”, - розповів Бурковський.

Він пояснив, що це відбулося за рахунок тих, хто раніше вважав, що ніяких змін не відбувалося.

“Дозволю собі політологічний висновок: ми бачимо на прикладі реформи децентралізації, що справжні реформи, важкі, які потребують зміни різних підходів, в тому числі зміни ставлення громадян, вони не дають відразу результатів. Реформа почалася у 2015 році, а зараз фактично більше чверті громадян відчувають позитивні наслідки лише через 5 років”, - зазначив Бурковський.

Він додав, що серед респондентів, які відчули покращення, найбільше згадували про якість доріг — 61%, благоустрій та санітарний стан біля будинків — 27%, поліпшення умов для проведення дозвілля — 23%, роботу міського транспорту — 23% та роботу житлово-комунального господарства — 17%.

Загальнонаціональне дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 до 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Опитано 2022 респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування дослідження здійснене в рамках проєкту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.

Також для порівняння наведено результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» та Київським міжнародним інститутом соціології у серпні 2016 року, червні 2017 року та серпні 2018 року.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-