Брифінг Мінцифри та МВС щодо протидії домашньому насильству за допомогою онлайн-інструментів

Брифінг Мінцифри та МВС щодо протидії домашньому насильству за допомогою онлайн-інструментів

Укрінформ
7 серпня, 10:00 - брифінг Мінцифри та МВС щодо протидії домашньому насильству за допомогою онлайн-інструментів 

Організатор: Міністерство цифрової трансформації України

Учасники: Катерина Павліченко - заступник Міністра внутрішніх справ України; Валерія Іонан - заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції; Олександр Фацевич - заступник голови Національної поліції України; Руслан Кац - тимчасово повірений у справах Канади в Україні.

Довідково. Міністерство цифрової трансформації України спільно з Міністерством внутрішніх справ України презентуватимуть новий освітній серіал «Онлайн-інструменти протидії домашньому насильству» на платформі Дія. Цифрова освіта.

Освітній серіал створено Міністерством внутрішніх справ та Міністерством цифрової трансформації за підтримки Канадсько-українського проекту розвитку поліції (CUPDP) коштом Уряду Канади.

До брифінгу допускаються виключно представники ЗМІ за обов'язкової попередньої акредитації, що триватиме до 20:00 четверга 6 серпня. Форма для акредитації: https://forms.gle/GBPnt4LZUqUkydgJ8 

Онлайн-трансляція брифінгу буде доступна на офіційних сторінках Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства цифрової трансформації України в соціальних мережах.

При вході в Укрінформ обов'язкове вимірювання температури тіла безконтактним термометром і прохід через дезинфікуючу рамку. Вхід в зал тільки у масках та рукавичках. Дотримання дистанції 1,5 м.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні запустили освітній серіал з протидії домашньому насильству

Міністерство цифрової трансформації за підтримки МВС запускає освітній серіал "Онлайн-інструменти протидії домашньому насильству" на платформі Дія. Цифрова освіта.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомила заступник міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

"Сьогодні МВС та Мінцифри зібрались разом, щоб сказати: домашнє насильство не можна замовчувати, бо це калічить, руйнує життя та вбиває. Ми знаємо, що говорити про це в повний голос важко і дуже боляче. Але ми почуємо навіть тих, хто говоритиме пошепки. Сьогодні ми презентуємо новий освітній серіал "Онлайн-інструменти протидії домашньому насильству" - безкоштовний курс, який підкаже: куди звернутись потерпілим, як це зробити правильно та як зарадити, якщо ви стали випадковим свідком домашнього насильства", - зазначила вона.

Як сказала Іонан, із серіалу можна дізнатись про те, що є домашнім насильством та яким воно буває, до кого звертатись за допомогою, про законодавство та повноваження поліції, планування власної безпеки та як допомогти постраждалим від домашнього насильства.

"Під час створення цього освітнього серіалу ми ставили собі за мету зробити такий продукт, щоб усі, хто його подивився, дійсно могли ідентифікувати насильство, знати, яких форм воно буває - домашнє насильство є фізичне, економічне, сексуальне та психологічне. І, звісно, щоб розуміли, куди звернутись, і завжди пам'ятали, що насильство має свою циклічність", - додала заступник міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

Представниця МВС також зазначила, що відомство визначає одним із пріоритетних напрямків своєї діяльності запобігання та протидію домашньому насильству, а значну роль у формуванні нульової толерантності та нульової терпимості до проявів насильства відіграють інформаційні кампанії.

Безкоштовно подивитися освітній серіал можна на Національній онлайн-платформі з цифрової грамотності Дія.Цифрова освіта.

Освітній серіал створено Міністерством внутрішніх справ та Міністерством цифрової трансформації за підтримки Канадсько-українського проєкту розвитку поліції (CUPDP) коштом уряду Канади.

Протягом першого півріччя до поліції надійшла 101 тисяча скарг на домашнє насильство

Протягом шести місяців поточного року на лінію "102" надійшла 101 тисяча викликів з приводу домашнього насильства.

Про це повідомила заступник міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко під час презентації в Укрінформі освітнього серіалу "Онлайн-інструменти протидії домашньому насильству".

"Кількість викликів на лінію "102" з приводу домашнього насильства за шість місяців цього року перевищує 101 тисячу. Це на 40 відсотків більше у порівнянні з минулим роком", - сказала вона.

Посадовець наголосила, що під час карантину тема домашнього насильства стала ще більш актуальною, оскільки члени сімей постійно перебували вдома у закритому приміщенні.

Водночас у міністерстві пов'язують зростання кількості скарг не із запровадженням карантину, а зі збільшенням поінформованості людей про домашнє насильство і відповідальність за нього.

"Кількість викликів у порівнянні з минулим роком зросла. Це є свідченням збільшення обізнаності людей про домашнє насильство і куди треба звертатися за допомогою.

Ми розуміємо, що чим більше ми будемо проводити інформаційних кампаній, тим більше кількість звернень до поліції зростатиме. Це логічно, оскільки люди стають більш поінформованими про проблеми домашнього насильства", - зазначила Павліченко.

Посадовець нагадала, що домашнє насильство буває фізичне, економічне, сексуальне і психологічне, але зазвичай проявляється у декількох формах і є змішаним.

"Тому, коли домашнє насильство уже відбувається, то про нього потрібно говорити і звертатися за допомогою", - радить Павліченко.

У свою чергу заступник голови Національної поліції Олександр Фацевич повідомив, що кримінальна відповідальність за домашнє насильство настає, коли воно має системний характер, або були нанесені тілесних ушкодження.

"Якщо поліцейський бачить ознаки нанесення тілесних ушкоджень, то викликає слідчо-оперативну групу. Це документується і починається процес досудового розслідування", - говорить він.

 Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-