Мілітарний код: введення парадних погонів до однострою військовослужбовців Збройних сил України

Мілітарний код: введення парадних погонів до однострою військовослужбовців Збройних сил України

Укрінформ
7 липня,  11:00 - онлайн-брифінг на тему: “Мілітарний код: введення парадних погонів до однострою військовослужбовців Збройних сил України”.

Організатор: Міністерство оборони України.

Спікер: Ігор Непота — полковник, начальник відділу впровадження військової символіки Збройних сил України.

Онлайн-брифінг транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV .

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

За основу парадних погонів для ЗСУ взято знаки розрізнення періоду Української Держави - Міноборони

У Збройних силах України відсутня парадна та парадно-вихідна форми одягу, тож, аби виправити ситуацію, було вирішено запровадити до одностроїв парадні погони.

Про це розповів начальник відділу впровадження військової символіки ЗСУ полковник Ігор Непота на онлайн-брифінгу в Укрінформі.

«В силу різних чинників у Збройних силах України відсутня парадна та парадно-вихідна форми одягу військовослужбовців як така. Наразі зазначена форма одягу відрізняється від повсякденної лише кольором сорочки. Введення парадних погонів до існуючої парадної та парадно-вихідної форми одягу в короткий час дає можливість виправити ситуацію, що склалась», - зазначив Непота.

Він розповів, що за основу було взято досить широко досліджені знаки розрізнення періоду Української Держави - для старшин, підстаршин строкової та понадстрокової служби, юнаків старшинських шкіл, вояків Лубенського кінно-козачого полку, військових моряків тощо.

«Як парадні погони для офіцерів Збройних сил України було запропоновано прямокутні погони з закругленим верхнім краєм, на яких стилізовано під історичні зразки вишивалось плетіння погона для вищого, старшого і молодшого офіцерського складу», - розповів Непота.

За його словами, при розробці погонів виникли труднощі з розташуванням максимально наближених до історичних зразків гаптованих елементів, які робили знаки розрізнення нечитабельними вже на невеликій відстані.

«З метою покращення візуального сприйняття було вирішено збільшити відстань між внутрішнім стилізованим просвітом погон молодшого офіцерського складу і між плетінкою і шнуром старшого офіцерського складу, в результаті чого утворились своєрідні “просвіти” на погонах, що, з одного боку, покращило читабельність знаків розрізнення, а з іншого - не суперечило і нашій мілітарній традиції», - зазначив Непота.

За задумом, погони з «просвітами» продовжили традиції старшин Української Держави при похідній формі 1918 року, мають національне підґрунтя і спрямовані на збереження національних мілітарних традицій, наголосив представник Міноборони.

Як повідомлялося, про початок інформаційного циклу «Мілітарний код» з формування мілітарної культури особового складу ЗСУ Міністерство оборони оголосило 1 червня 2020 року.

Відео: 

Фото: пресслужба Міноборони

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-