Соціальні послуги в громадах: досягнення та виклики. Підсумки проєкту

Соціальні послуги в громадах: досягнення та виклики. Підсумки проєкту

Укрінформ
16 грудня, 12:00 - Проєкт «Соціальні послуги в громадах – підтримка реформи соціальної політики в Україні»

Організатор: Представництво Фонду міжнародної солідарності (Республіка Польща) в Україні.

Учасники: Павел Кост, Анастасія Чорногорська, Моніка Олув - представники Фонду міжнародної солідарності; Аркадіуш Кутек - перший секретар Посольства Республіки Польща в Україні; Олег Коваль - заступник міністра соціальної політики України; Оксана Суліма - заступник генерального директора Директорату соціальних послуг та інтеграції Міністерства соціальної політики України; Мірослав Ольчак - експерт проєкту; Володимир Міцук, Валентина Полтавець, Тетяна Нужда - представники Асоціації об’єднаних територіальних громад; Катажина Ростек - ґміна Тлущ (Gmina Tłuszcz); Роман Дзюра - ґміна Юзефув (Gmina Józefów); Кшиштоф Беймет - ґміна Сєрадз (Gmina Sieradz); Роман Шевчун, Віта Макобрей - Лосинівська ОТГ; Світлана Пастушенко, Тетяна Сіра - Сосницька ОТГ; Наталія Гончар, Тетяна Вишняк - Менська ОТГ.

Коротко. Учасники пресконференції підіб'ють підсумки проєкту«Соціальні послуги в громадах – підтримка реформи соціальної політики в Україні», який цьогоріч реалізовувався Фондом міжнародної солідарності. Вони обговорять, чого вдалося досягти в результаті проєкту, які можливості відкриваються перед ОТГ у сфері соціальних послуг, а також презентують виданий в рамках проєкту посібник «Вдосконалення соціальних послуг в об’єднаних територіальних громадах».

Довідково. Як повідомляють організатори, проєкт реалізовувався на двох рівнях: на центральному та місцевому. На центральному рівні відбулася низка консультацій для Міністерства соціальної політики України за участі польських експертів. Темою стала розробка підзаконних актів до нової редакції Закону України «Про соціальні послуги», що набуде чинності 1.01.2020 року.

На місцевому рівні проходила  серія з трьох навчальних семінарів для фахівців соціальної сфери з 15 громад Чернігівської області. Під час семінарів польські експерти ознайомили учасників з особливостями управління послугами соціальної допомоги, самооцінкою спроможності OTГ у наданні соцпослуг, аналізом та прогнозуванням потреб у соцпослугах, а також  з основами управління проєктами.

Окрім цього, учасники мали можливіть ознайомитись з польським досвідом наданням соціальних послуг під час навчального візиту, а також подати заявку на співфінансування власного проєкту у сфері соціальних послуг. Три громади – переможці поділяться своїм досвідом реалізації такого проєкту. 

Підсумкові матеріали:

Проєкт Фонду міжнародної солідарності презентував рекомендації щодо поліпшення соцпослуг в Україні

З метою покращення в Україні надання соцпослуг необхідно забезпечити систематичне навчання представників виконавчої влади в громадах, вдосконалити доступ до інформації і комп'ютеризувати всі сфери соцдопомоги.

Про це заявив головний експерт проєкту «Соціальні послуги в громадах – підтримка реформи соціальної політики в Україні» Мирослав Ольчак в Укрінформі під час підбиття підсумків проєкту, який цьогоріч реалізував Фонд міжнародної солідарності.

"Для того, щоб покращити ситуацію (у соціальній сфері в Україні - ред.), треба забезпечити систематичні навчання для представників виконавчої влади в громадах, щоб у них закріпилось розуміння потреби в соціальній роботі. Також необхідно забезпечити умови для підвищення кваліфікації керівників у територіальних центрах надання соціальної допомоги. Чергова сфера для вдосконалення - доступ до інформації і комп'ютеризація всіх сфер соціальної допомоги", - сказав Ольчак.

Він додав, що також потрібно проводити оцінку ефективності системи надання соціальних послуг в Україні та підтримувати громадські організації, які увійшли до сфери соцпослуг.

Проєкт «Соціальні послуги в громадах – підтримка реформи соціальної політики в Україні» реалізувався цього року на двох рівнях: центральному та місцевому. Зокрема, на центральному рівні відбулася низка консультацій для Міністерства соціальної політики України за участю польських експертів щодо розробки підзаконних актів до нової редакції Закону України «Про соціальні послуги», який набуде чинності з 1 січня 2020 року.

На місцевому рівні проходила серія навчальних семінарів для фахівців соціальної сфери з 15 громад Чернігівської області. Під час семінарів польські експерти ознайомили учасників з особливостями управління послугами соціальної допомоги, самооцінкою спроможності OTГ у наданні соцпослуг, аналізом та прогнозуванням потреб у соцпослугах, а також з основами управління проєктами.

Окрім цього, учасники мали змогу ознайомитися з польським досвідом наданням соцпослуг під час навчального візиту, а також подати заявку на співфінансування власного проєкту.

Фонд міжнародної солідарності підтримує демократичні зміни, розвиток громадянської громадськості, принципи ефективного управління, розвиток місцевої демократії, передачу досвіду в області трансформації економіки і суспільного ладу, незалежні засоби масової інформації, організації із захисту прав людини. Пріоритетними для діяльності фонду є такі країни: Білорусь, Україна, Молдова, Грузія, Вірменія та Азербайджан.

Діяльність Фонду здійснюється в основному за рахунок коштів польського співробітництва в цілях розвитку МЗС Польщі, а також за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку, Німецького товариства міжнародного співробітництва, Генеральної дирекції міжнародного співробітництва та розвитку, уряду Канади, Швейцарії та інших спонсорів.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-