Перша після звільнення пресконференція Романа Сущенка та Марка Фейгіна

Перша після звільнення пресконференція Романа Сущенка та Марка Фейгіна

Укрінформ
11 вересня,  12:30 - пресконференція Романа Сущенка та Марка Фейгіна

Організатор: Укрінформ.

Коротко. Власний кореспондент Укрінформу Роман Сущенко, який 7 вересня повернувся в Україну в рамках обміну полоненими з РФ, та його адвокат Марк Фейгін  дадуть першу після звільнення пресконференцію.

Перед цим Роман Сущенко власноруч зніме плакат з написом #ВОЛЮСУЩЕНКУ, який майже три роки висів на фасаді будівлі інформагентства. 

Довідково. Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка з порушенням міжнародних норм затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у «шпигунстві». Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму; 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення «законним». Сущенко етапували в колонію №11 у Кіровській області (м. Кірово-Чепецьк, с. Утробіно).  7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян, а також 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Підсумкові матеріали:

Сущенко розпочав пресконференцію з подяки всім, хто працював над його звільненням

Власний кореспондент Укрінформу Роман Сущенко, який 7 вересня повернувся в Україну в межах обміну полоненими з РФ, подякував п'ятому і шостому президентам України Петру Порошенку та Володимиру Зеленському, а також президентові Франції Емманюелю Макрону за допомогу і підтримку у поверненні додому.

Про це Сущенко зазначив під час пресконференції в Укрінформі.

“Я хотів би звернутися до вас і подякувати перш за все двом президентам, завдяки яким ми з вами зараз спілкуємося і ще 34 брати по нещастю повернулися додому, - це Володимиру Зеленському і Петру Порошенку. Я на злітній смузі подякував (Зеленському — ред.) і сподіваюся особисто ще потиснути руку. Вчора з Порошенком була зустріч, і я сподіваюся, що з Володимиром Зеленським ми ще побачимося”, - сказав Сущенко.

Він також подякував президентові Франції Емманюелю Макрону, який брав безпосередню участь у цьому складному процесі, а також українським дипломатам, починаючи від міністра закордонних справ і закінчуючи консулами у РФ: "Зокрема, Геннадій Брескаленко і Черніюк Альберт. А також усім нашим послам, і представникам за кордоном. Це посольства наші у Парижі, Берліні, Вашингтоні, країнах Балтії, Польщі, Відні, а також представництвах при Євросоюзі і ООН".

Журналіст вдячний Міністерству інформаційної політики, яка переймалася його долею, допомагала родині та "максимально сприяла журналістам і письменницьким організаціям, інформуючи про перебіг ситуації”.

Сущенко подякував також усім українським та міжнародним журналістам, адвокатам за підтримку.

Водночас генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко нагадав, що по всьому світу весь цей час проходили акції на підтримку звільнення Сущенка.

“Три роки, більше тисячі днів, не було з нами нашого колеги Романа Сущенка, і дуже багато людей боролися, щоб Роман повернувся додому, починаючи з Марка Фейгіна, який з перших годин був з Романом, і закінчуючи главами держави... Сьогодні колектив агентства безмежно вдячний усім, хто наближав цей день, 7 вересня ”, - сказав Харченко.

Сьогодні в Укрінформі проходить перша після звільнення пресконференція Романа Сущенка та його адвоката Марка Фейгіна. Зала пресцентру агентства вщерть заповнена журналістами.

Сущенко, крім журналістики, планує займатись публічною діяльністю у сфері визволення політв'язнів

Колишній бранець Кремля кореспондент Укрінформу Роман Сущенко і далі працюватиме як журналіст, а також має намір займатись публічною діяльністю у сфері визволення політв'язнів.

Про це він сказав на пресконференції в Укрінформі,.

“Дійсно, я хочу повернутись до творчості, займатись журналістикою. Я вже написав заяву і зараз вже у штаті Укрінформу на посаді власного кореспондента. Подальші мої перспективи ми ще з гендиректором не обговорювали”, - сказав Сущенко.

Він також повідомив, що має намір займатись публічною діяльністю у сфері визволення політв'язнів. За словами журналіста, він мав розмову з юристами і вже розглядається ініціатива щодо створення структури, яка б опікувалась політичними в'язнями. “Це сто людей (українців, які утримуються в РФ - ред.), сто доль. Крім того, треба допомагати і тим, хто на окупованих територіях", - сказав Сущенко.

За його словами, найперше необхідно цю тему порушувати за кордоном. Важливо, щоб світові лідери та союзники України врегулювали питання щодо гуманітарного аспекту "захоплення заручників і використання їх як політичної зброї; головне це припинити”, наголосив Сущенко.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка 30 вересня 2016 року затримали в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення в шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення законним.

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Сущенку ще два тижні потрібно навідуватися до лікарів у “Феофанію”

Власний кореспондент Укрінформу Роман Сущенко, який 7 вересня повернувся в Україну в рамках обміну полоненими з РФ, повідомив, що загалом почувається добре, однак ще потрібно навідуватися до лікарів у “Феофанію”.

Про це Сущенко розповів на першій після свого звільнення пресконференції в Укрінформі.

“Насправді я оклигав суто психологічно і якось сфокусував свій зір і рецептори налаштував на звичайне життя. Буквально вчора вранці до цього була якась інерція достатньо складна і незрозуміла, і зараз я вже розмовляю свідомо. Звісна річ, що це сталося завдяки у тому числі фахівцям “Феофанії”, куди нас відразу відвезли. Це надзвичайно високого рівня люди, лікарі, сестринський персонал, який з великою увагою поставилися до тої місії, яку було покладено на них. Я пройшов масу обстежень, аналізи здав, вони пояснили, що це потрібно в динаміці спостерігати. Тобто є певні сфери, які треба врегулювати, я вже отримав слушні поради, зокрема конкретно зі своєю ситуацією. Ще має відбутися невеличка хірургічна операція, вона несерйозна на майбутньому тижні”, - розповів Сущенко.

Так, за його словами, ще два тижні потрібно навідуватися до лікарів у “Феофанію”.

“А так загальний стан завдяки родині, друзям, і завдяки спілкуванню з колегами-журналістами, я думаю що психічно якесь налаштування на нормальний ритм буде”, - зазначив Сущенко.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка 30 вересня 2016 року затримали в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення в шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення законним.

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Сущенко планує свої думки і спогади про ув'язнення оформити літературно

Власний кореспондент Укрінформу Роман Сущенко, який 7 вересня повернувся в Україну в рамках обміну утримуваними особами з РФ, має намір свої думки і спогади про ув'язнення оформити літературно.

Про це він сказав у середу на пресконференції в Укрінформу.

"Я тільки намагаюсь якісь літературні форми для себе збагнути і направити в русло більш художнього підходу, бо інформаційна журналістика - трохи інша. В мене є такі плани, я зібрав кілька зошитів своїх думок і зошитів з усім, що там ( в ув'язненні - ред.) відбувалося. Є такі плани і бажання - цим зошитам змінити обкладинку і форму. Єдине, я критично до цього ставлюся, і можливо якийсь досвід, саме технічний, ще знадобиться", - сказав Сущенко.

Він також розповів, що перебуваючи за ґратами в Росії, прочитав близько 200 книг. Але найбільше не вистачало української мови і не було з ким поспілкуватися. "У мене навіть були невеликі з цього приводу страхи і фобії, як я буду розмовляти. Але трохи вже розблокувалась далека пам'ять", - зазначив журналіст.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка з порушенням міжнародних норм затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у "шпигунстві". Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму; 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним". Сущенко етапували в колонію №11 у Кіровській області (м. Кірово-Чепецьк, с. Утробіно).

7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян, а також 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Сущенко заявив, що до останньої миті не знав, як і коли відбудеться обмін

Колишній бранець Кремля кореспондент Укрінформу Роман Сущенко розповів, що до останньої миті не знав, як і коли відбудеться обмін.

Про це він сказав під час першої після звільнення пресконференції в Укрінформі.

“Щодо обміну скажу вам так: до останньої миті я не знав, як і коли це буде. Тому що за повідомленнями місцевих ЗМІ, і наших дипломатів... вони казали: “Ми працюємо”. Але який сенс давати надію, тим більше ні дати, ні часу не було відомо?”, - сказав Сущенко, відповідаючи на запитання журналістів про те, коли він зрозумів, що буде обмін.

Він розповів, що 15 серпня одразу після обіду йому сказали збирати речі.

“А по четвергах у цій колонії зазвичай відбувався етап. Нічого не кажучи, дали кілька годин зібрати речі. Я зібрав і трішки пізніше сказали, що має бути обмежена вага — тобто 20 кілограмів, з чого не складно зробити висновок, що це буде літак. Куди — невідомо”, - розповів Сущенко.

За його словами, від представників адміністрації він почув, що його вимагають етапувати до Москви.

“Мені вдалося домовитися з ними про дзвінок... Я зателефонував консулу і сказав, що мене етапують, куди - невідомо, але попередньо - літаком і, швидше за все, - у столицю. Із його відповіді я зрозумів, що йому також нічого не відомо. І відповідно 16-го вже нас етапували літаком із Кірово... Потім у Москву, у Внуково. І вже я опинився в Лефортово”,- продовжив Сущенко.

У Лефортово, зазначає він, увесь час перебував у камері.

“Ніяких контактів. Заборонені були: ні з адвокатами, ні з родичами, ні з консулами. Попри мої вимоги нічого цього не було. І лише десь за добу, здається, чи за дві, з’явився один із представників адміністрації. Каже: “До вас консул, збирайтеся. Є потреба поспілкуватися”. І відповідно під час зустрічі, яка була формальною, суто для підпису, мені консул сказав, що потрібно підписати. Справу вирішено. Очі були в нього наповнені іскрами і сльозами. І він сказав, що це посвідчення про повернення в Україну. Я підписав”, - сказав Сущенко.

Як він зазначив, після цього відчував “стриманий оптимізм”.

“Не сказали час, а представник адміністрації зайшов і сказав, що ще десь півтора тижні доведеться почекати. І буквально наступної ночі о 4-ій ранку стукають до камери і кажуть: “Збирайтеся з речами”. І я зрозумів, що наближається цей час. І вже коли ми прибули у Внуково, нам зачитали указ Путіна про помилування 11 осіб, оскільки у моряків трішки інша юридична ситуація, вже тоді я зрозумів, що ось вона — свобода. Ще кілька годин польоту і все”, - сказав Сущенко.

Він зізнався, що “вже в літаку трішки почало попускати”.

“І коли перетнули повітряний кордон, вже легше стало”, - додав Сущенко.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка 30 вересня 2016 року затримали в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення в шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення законним.

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваних осіб у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Сущенко розповів, що у РФ його двічі намагалися схилити до "співпраці"

Російські силовики двічі вдавалися до психологічного тиску з метою схилити до співпраці кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, який 7 вересня повернувся в Україну в рамках обміну утримуваними особами.

Про це журналіст заявив на першій після визволення прессконференції в Укрінформі, відповідаючи на запитання, чи були з боку ФСБ спроби вербування або психологічного тиску.

"Спроби такі були одразу у вечір затримання, десь після 20 години. Це був заступник першого відділу Слідчого управління ФСБ, підполковник на прізвище Свиноук. Він просто зайшов і запропонував співпрацю зі слідством. Це відбулося після того, як я познайомився з їхнім державним адвокатом, якого пропонують під час подібних випадків. І вона вже сказала мені, що термін за підозрою у скоєнні злочину, в якому мене підозрюють, передбачає до 20 років ув'язнення", - сказав Сущенко.

Він додав, що пізніше, коли аналізував ситуацію, дійшов висновку, що це був вдало спланований психологічний момент, оскільки після затримання він відчував шалений стрес.

"Я не погодився і сказав, що "я вас почув", і все. Після того спроб з боку спецслужб РФ не було. Єдине, що були пропозиції співпраці з боку оперативників пенітенціарної системи РФ, зокрема у слідчому ізоляторі "Матроська тиша", де я чекав етапування", - зазначив він.

Колишній бранець Кремля розповів, що "якісь лейтенанти" дали йому ручку, папір і сказали: "Пишіть згоду на співробітництво".

"Я кажу: я журналіст, статті - це мій фах, а такого штибу документи - це вже не моє... Тобто отаких два випадки було і все", - резюмував він.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка 30 вересня 2016 року затримали в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення в шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення законним.

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Сущенко був позбавлений тортур ФСБ завдяки публічності - Фейгін

Журналіст Укрінформу Роман Сущенко, незаконно засуджений в РФ, був позбавлений тортур і психологічного тиску завдяки тому, що його історія була публічною.

Про це під час пресконференції в Укрінформі в середу сказав його адвокат Марк Фейгін

«Вибивання, згода на співпрацю - це один з найважливіших способів роботи оперативних служб, перш за все ФСБ, з політичними в'язнями. Тому що співпраця - спосіб прив'язати до себе, спосіб тиску і зв'язку. Роман був позбавлений тортур, фізичного і психологічного тиску ФСБ саме в силу публічності його кейса», - сказав Фейгін.

За його словами, вербування ФСБ і «вибивання» згоди на співпрацю українських політичних в'язнів - це звичайна практика російських спецслужб.

«Звичайно, зв'язок з адвокатом, який може вийти і розповісти про те, що такий тиск чиниться, це перешкоджало тому, щоб намагатися «розводити» Романа на співпрацю. І це дуже важливо. Тому що це проявилося, коли обмін відбувся: серед 11 звільнених українських в'язнів - ті люди, справи яких дуже публічно обговорювалися. Це люди, які були «на слуху». Це доводить, що публічність у цій справі сприяє обміну і перешкоджає тому, щоб на людей чинили тиск або катували для згоди співпрацювати», - зазначив Фейгін.

Як повідомляв Укрінформ, Сущенко затримали, порушуючи міжнародні правила, 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою з Парижа. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення в шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення законним.

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваних осіб у форматі 35 на 35. В Україну повернулися 35 осіб, в тому числі 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

Сущенко розповів, яку пресу читав у СІЗО та колонії

Власний кореспондент Укрінформу, колишній в’язень Кремля Роман Сущенко у московському СІЗО “Лефортово” передплачував “Дзеркало тижня” російською мовою та кілька російських видань, у колонії справи з доступом до ЗМІ були гірші.

Про це він розповів під час першої після звільнення пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Загалом, “Лефортово” обмежувало будь-яке спілкування із зовнішнім світом і доводилося тільки користуватися тим, що пропонувалося, а це великий каталог "Пошти Росії", у якому є перелік купи видань. Тобто, я за власні кошти міг передплатити будь-які видання. З українських там було тільки “Дзеркало тижня” і купа таких журналів, як мисливство, полювання, рибалка або як вирощувати овочі, які дуже “доречні” в тих умовах. Я передплатив “Дзеркало тижня” російськомовне, тому що одразу поставили умову спілкуватися тільки російською мовою”, - зазначив Сущенко.

За його словами, отримував видання із затримкою в місяць, а через кілька місяців узагалі газета припинила надходити.

“Відповідно, я користувався тим, чим міг — мій вибір зупинився на “Новой газете” і на “Коммерсанте”, - сказав журналіст і додав, що ще передплачував автомобільний журнал.

Крім того, він зауважив, що в “Лефортово” було і радіо, але “діджеєм” там працював конкретний працівник, який вмикав радіостанції на свій розсуд. У СІЗО був також телевізор, проте - без українських телеканалів.

“Тому доводилося дивитися і робити якісь висновки на основі почутого-побаченого, а також читати "між рядками”, - поділився Сущенко.

Журналіст розповів, що після того, як його вивезли за межі СІЗО, настала “повна темрява”. Він намагався передплатити раніше зазначені видання, але “графік не такий гнучкий”, як у слідчому ізоляторі. Радіо ж транслювало або цілковиту роспропаганду, або з рекавери шансону 20-річної давнини.

Телевізора у колонії, за словами Сущенка, не було і він його не дивився 11 місяців.

За словами журналіста, російські журналісти до нього цілеспрямованого не зверталися. Однак, після затримання його відвідали у "Лефортово" дві російські журналістки, але - як представниці Громадської наглядової комісії.

“Насправді, представники російських ЗМІ напряму до мене не зверталися. Але коли відбулося затримання і був визначений запобіжний захід, під час перебування в "Лефортово" наступного дня, в чому я вбачаю продуманість цієї ситуації та історії, (мене) відвідала одразу представниця ОНК ("Общественной наблюдательной комиссии" — ред.), це загальна спостережна комісія, суспільна організація, - Зоя Свєтова. Вона також колишня журналістка і досі, здається, працює. Була розмова, але не у вигляді інтерв'ю, а загалом про стан. Наступного дня (його відвідала) також представниця ОНК міста Москви, вона ще працювала в "Новой газете", здається, Масюк Олена. Вони зверталися і ми спілкувалися", - сказав він.

Сущенко розповів, що згодом, коли цю комісію замінили, були інші представники. "І вже ідучи з "Лефортово" на етап, я дізнався, що один з них, виявляється, наш колега, він працював в ІТАР ТАСС, на прізвище, здається, Клім. Якесь інтерв'ю ми брали в одного з його колег. Такі два випадки і все”, - сказав журналіст.

Раніше він розповів, що, перебуваючи за гратами в Росії, прочитав близько 200 книг.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка 30 вересня 2016 року затримали в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення в шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення законним.

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Сущенко сказав, що конфліктів на політичному підгрунті в ув'язненні не мав

Власний кореспондент Укрінформу і колишній в'язень Кремля Роман Сущенко в ув'язненні не мав конфліктів на політичному підгрунті, навпаки - багато хто цікавився українською культурою і мовою.

Про це він розповів у середу на першій після звільнення пресконференції в Укрінформі.

"У колонії мене вразило, що між в'язнями існує якась негласна домовленість, що всі ці речі, які стосуються питань релігії, національностей, соціального статусу, ... їх не чіпають... Тому конфлікти, які могли виникнути на політичному підгрунті, і самі ув'язнені, і адміністрація одразу припиняють", - сказав Сущенко.

Він також зауважив, що загалом ставлення до українців у тих місцях, де він перебував в ув'язненні, "досить пристойне". "Багато хто цікавились нашою культурою і мовою, кілька місяців ми навіть віталися українською мовою", - зазначив журналіст.

За його словами, в СІЗО "Лефортово" у нього було 8 сусідів, які постійно змінювалися. Усі вони були різного віросповідання, національностей, різного соціального статусу, а тому міжособистісні взаємини залежали уже безпосередньо від конкретних людей. Інколи, за його словами, в СІЗО у нього виникали побутові конфлікти, але не дуже значні, і врегульовувались на місці.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у "шпигунстві". Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму; 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним". Сущенко етапували в колонію №11 у Кіровській області (м. Кірово-Чепецьк, с. Утробіно).

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Сущенко повідомив, що у колонії зустрічався з засудженим за шпигунство українцем Виговським

Колишній бранець Кремля кореспондент Укрінформу Роман Сущенко повідомив що у колонії зустрів громадянина України Валентина Виговського, який був засуджений за тою ж статтею, як і він, - шпигунство.

Про це він розповів під час першої після звільнення пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У колонії я зустрів громадян України, які були засуджені за різними статтями. Конкретно стаття, за якою я був засуджений, була намальована ще одному українцю — Валентину Виговському», - розповів Сущенко.

Він зауважив, що історію Виговського він у повній мірі не знає, бо вони знаходились на різних поверхах. “Але наскільки я зрозумів, він був під санкціями. У нього були великі обмеження по спілкуванню з родиною”, -сказав журналіст.

Водночас Сущенко запевнив, що український консул навідується до Виговського. "Від інших в'язнів я чув, що він добре тримається", - додав Сущенко.

Інші громадяни України вцій колонії засуджені переважно за статтями про торгівлю наркотиками, каже Сущенко, і всі вони написали звернення в Міністерство юстиції України з тим, щоб їх депортували на батьківщину.

Як повідомлялося, у серпні 2014 року окупаційна влада затримала 32-річного кримського бізнесмена Валентина Виговського і вивезла в РФ. Звинувачений у шпигунстві, він провів 15 місяців у СІЗО в Лефортово, чекаючи суду. Половину цього часу консули безуспішно намагалися добитися дозволу на зустріч із затриманим. Лише в грудні 2015-го Виговський отримав вирок у вигаданому звинуваченні – 11 років суворого режиму. Процес у його справі був закритим.

Власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у "шпигунстві". Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму; 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення "законним". Сущенко етапували в колонію №11 у Кіровській області (м. Кірово-Чепецьк, с. Утробіно).

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Заборона Сущенку на в'їзд до РФ - це рішення ФСБ, але Роман туди і не збирається - Фейгін

Обмеження на в'їзд до Росії - це звичайна практика при ухваленні рішень у справах про шпигунство. У справі Романа Сущенка, можливо, це було рішення ФСБ.

Про це адвокат журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно засудженого в РФ, Марк Фейгін розповів на пресконференції в Укрінформі.

"Роману заборонили в'їзд у зв'язку з загрозою національній безпеці, як засудженому за шпигунство. Роману це оголосили, тут нічого дивного немає... Відносно Романа це, можливо, було рішення ФСБ, але воно було секретне. Для того, щоб з'ясувати, хто виносив це рішення (заборона на в'їзд до Росії на 20 років - ред.) - треба подавати в суд, і тоді, можливо, суддя і надасть якийсь витяг з наказу органів ФСБ про заборону Роману на в'їзд. Але чесно кажучи, я не бачу великої проблеми в цьому. Уявити, щоб Роман після всього цього зібрався їхати в Росію в нинішніх умовах, - дуже малоймовірно", - сказав Фейгін.

Він зазначив, що обмеження в'їзду до Російської Федерації - це поширена практика при ухваленні судових рішень, і навів як приклад справу, яку він вів від імені Мустафи Джемілєва і яка зараз, за словами Фейгіна, розглядається в Європейському суді з прав людини, а також справу заступника голови кримськотатарського Меджлісу Ільмі Умерова, якому, за словами Фейгіна, також заборону на в'їзд до РФ було винесено секретним указом.

Як повідомляв Укрінформ, Сущенко затримали, порушуючи міжнародні правила, 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою з Парижа. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення в шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення законним.

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваних осіб у форматі 35 на 35. В Україну повернулися 35 осіб, в тому числі 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

Сущенко сподівається на зустріч із Зеленським "без краваток"

Колишній бранець Кремля кореспондент Укрінформу Роман Сущенко сам попросив про зустріч із п'ятим президентом України Петром Порошенком, щоб подякувати йому, і сподівається на таку ж зустріч із чинним главою держави Володимиром Зеленським.

Про це журналіст розповів на першій після визволення пресконференції в Укрінформі.

"Ця зустріч (з Порошенком - ред.), насправді, відбулась учора. Я особисто звернувся і хотів зустрітися і суто по-людськи подякувати. Це по-перше. По-друге, я хотів йому подарувати газету Charlie Hebdo. Це був, здається, його перший офіційний візит у Париж, коли після розстрілу наших колег відбувався Марш єдності (11 січня 2015 року - ред.), де зібралися всі лідери. Я ще тоді придбав цю газету, вона ексклюзивна, і на згадку хотів подарувати, подякувати", - сказав Сущенко.

Він розповів, що також домовився з Порошенком про ще одну зустріч, щоб розпитати про деякі деталі особистих перемовин експрезидента щодо його звільнення, які важливі для самого журналіта і його родини, а також для подальшої літературної творчості.

"Я сподіваюсь також на зустріч із Президентом Зеленським, щоб без краваток зустрітися і поговорити щиро, подякувати, розказати, що відбулося, і про свої наміри", - зазначив Сущенко.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка 30 вересня 2016 року затримали в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення в шпигунстві.

Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення законним.

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Відео з пресконференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-