Хто за кого проголосував на парламентських  виборах: демографічні результати Національного екзитполуʼ2019

Хто за кого проголосував на парламентських виборах: демографічні результати Національного екзитполуʼ2019

Укрінформ
30 липня, 13:00 - Хто за кого проголосував на парламентських  виборах: демографічні результати Національного екзитполуʼ2019

Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», Українське національне інформаційне  агентство Укрінформ

Учасники:  Ірина Бекешкіна – директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»; Світлана Хутка – експерт  Київського міжнародного інституту соціології; Михайло Міщенко – заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова.

Питання до обговорення:

Результати екзитполу: хто і як голосував на парламентських виборах – розподіл електорату за  демографічними  показниками.

Вибори-2019: сподіване і несподіване.

Довідково. Національний екзитпол під час парламентських виборів-2019 проводився Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в рамках проекту «Національний екзитпол 2019», що здійснюється за фінансової підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду «Відродження», Посольства Канади в Україні.

Підсумкові матеріали:

Електорат "Голосу" найбільше збігається з електоратом "Євросолідарності" - соціологи

Дані національного екзит-полу на парламентських виборах засвідчили, що електорат партії "Голос" найбільш подібний до виборців "Європейської солідарності".

Про це повідомила директор фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Ірина Бекешкіна на пресконференції "Хто за кого проголосував на парламентських виборах: демографічні результати Національного екзитполу'2019" в Укрінформі у вівторок.

"Якщо говорити про тих, хто пройшов у Раду, "Голос" дуже співпадає за своїм електоратом, перш за все, з "Європейською солідарністю". За винятком - там (у партії "Голос" - ред.) дещо більш молодий електорат, а в "Європейської солідарності" більш старший електорат. Значною мірою і регіонально, і за рівнем освіти вони співпадають. Якщо говорити про рівень освіти, то найбільш освічений електорат там (у партії "Голос" - ред.). Там найбільше людей з закінченою вищою освітою", - зазначила Бекешкіна.

Також вона зауважила, що електорат партії "Українська стратегія Гройсмана" значною мірою збігається з електоратом "Європейської солідарності", а виборці "Партії Шарія" схожі з молодим електоратом партії "Слуга народу" у східних і південних регіонах.

"В основному... електорати провідних партій, які пройшли у Верховну Раду, істотним чином співпадають з електоратами тих кандидатів, як брали участь у президентських виборах", - зазначила Бекешкіна.

Національний екзит-пол під час парламентських виборів-2019 проводився Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва в рамках проєкту "Національний екзит-пол 2019", що здійснюється за фінансової підтримки Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, міжнародного фонду "Відродження", Посольства Канади в Україні.

Партія "Слуга народу" стала лідером на виборах в усіх регіонах та серед усіх вікових груп - опитування

Партія "Слуга народу" стала лідером на парламентських виборах в усіх регіонах України, а також серед усіх вікових груп населення.

Про це свідчать демографічні результати національного екзитполу парламентських виборів, проведеного 21 липня Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", Київським міжнародним інститутом соціології та Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, оприлюднені на пресконференції в Укрінформі.

Так, за даними екзитполу, переможцем в усіх регіонах стала партія "Слуга народу" (39,4% підтримки на заході, 45,5% - у центральному регіоні, 50,2% - на півдні, 37,6% - на сході). Партія "Опозиційна платформа "За життя" найбільше підтримки здобула у східному регіоні - 30,3%, найменше - на заході - 2% підтримки. Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" найбільше підтримували виборці на заході України - 9,9%, найменше - на сході (3,1%). За партію "Європейська солідарність" також найбільше голосували у західному регіоні (12,7%), найменше - на сході (4,4%). Партія "Голос" найбільше підтримки здобула на заході (14,1%), найменше - на сході (2%).

За даними дослідження, партія "Слуга народу" також є лідером серед жителів населених пунктів різного типу і розміру. Але найбільше підтримки політсила здобула у містах з населенням від 100 тис. (47,6%) та селах (47,5%). Партію "Опозиційна платформа "За життя" більше підтримували жителі населених пунктів до 100 тис. населення (21%), ВО "Батьківщина" - у селах (9,8%), "Європейська солідарність" - в обласних центрах (13%), як і партію "Голос" - 8,9%.

Партія "Слуга народу" також є лідером серед виборців в усіх вікових групах, але найбільше у наймолодшого електорату віком від 18 до 29 років - 58,8%. Серед виборців віком 30-39 років партія набрала 53,5% підтримки, 40-49 років - 48,4%, 50-59 років - 42,7%, 60 і старші - 32,7% підтримали "Слугу народу".

"Опозиційна платформа "За життя" найбільше підтримки здобула серед виборців, старших за 60 років - 20,1%, у Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" найбільше виборців також серед електорату старше 60 років - 11,6%. За "Європейську солідарність" частіше голосували у віковій групі 40-49 років - 11,2%, партію "Голос" - виборці 30-39 років (9,5%).

Партія "Слуга народу" підтримало більше жінок, ніж чоловіків (46% проти 41,7%). У решти партій, що походять до парламенту, відмінності за статтю незначні - у межах похибки вибірки.

Також соціологи проаналізували структуру виборців за рівнем освіти. Так, партія "Слуга народу" є лідером в усіх освітніх групах, але найбільше - серед електорату з незакінченою вищою освітою (52,9%). "Опозиційна платформа "За життя" більше підтримки здобула серед виборців з середньою спеціальною освітою (13,8%), ВО "Батьківщина" більше підтримали виборці з повною загальною середньою освітою (9,7%), "Європейську солідарність" - виборці з вищою освітою (12,8%), партію "Голос" - електорат з вищою освітою (8%).

Національний екзитпол під час парламентських виборів-2019 проводився Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва в рамках проєкту "Національний екзит-пол 2019", що здійснюється за фінансової підтримки Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду "Відродження", Посольства Канади в Україні.

Більше половини виборців задовго до парламентських виборів визначилися, за кого голосувати — опитування

Більше половини виборців визначилися з вибором партії на парламентських виборах 21 липня задовго до дня голосування, оскільки були прихильниками певної партії ще до виборів.

Про це свідчать демографічні результати національного екзитполу парламентських виборів, проведеного 21 липня Фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", Київським міжнародним інститутом соціології та Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, оприлюднені на пресконференції в Укрінформі.

Так, за даними дослідження, 54,8% виборців визначилися, яку партію будуть підтримувати незалежно від виборчої кампанії, оскільки були прихильниками певної партії задовго до виборів. Це характерно для виборців “Європейської солідарності” (74%), “Батьківщини” (71%), “Свободи” (70%), “Опозиційної платформи “За життя” (67%), “Опозиційного блоку” (60%).

15,6% виборців визначилися з вибором раніше, ніж три місяці тому, 9,5% - раніше, ніж за місяць до виборів, 7,3% - в останній місяць до виборів, 4,3% - в останній тиждень до голосування, 3,2% - в останній день до голосування. Майже 2,5% виборців визначилися, за кого голосуватимуть, прямо на виборчій дільниці.

Як свідчать результати дослідження, виборців, які визначилися в останній день голосування чи безпосередньо на виборчій дільниці, найбільше виявилося серед електорату партій “Українська стратегія Гройсмана” (11%), “Радикальна партія Олега Ляшка” (10%), “Громадянська позиція” (10%), “Голос” (9%),

Як розповіла експерт Київського міжнародного інституту соціології Світлана Хутка, в останній місяць до виборів найбільший приріст серед електорату отримала партія “Голос”, за нею, відповідно, йдуть партія “Українська стратегія Гройсмана”, “Партія Шарія”, “Сила і честь”, “Слуга народу”.

Національний екзит-пол під час парламентських виборів-2019 проводився Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва в рамках проєкту "Національний екзит-пол 2019", що здійснюється за фінансової підтримки Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міжнародного фонду "Відродження", Посольства Канади в Україні.

Відео заходу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-