Чи фінансово грамотні українці? Презентація результатів загальнонаціонального дослідження

Чи фінансово грамотні українці? Презентація результатів загальнонаціонального дослідження

Укрінформ
5 червня  11:00 - Чи фінансово грамотні українці? Презентація результатів загальнонаціонального дослідження

Організатор: Проект USAID «Трансформація фінансового сектору»; Національний банк України.

Учасники: Юлія Вітка - заступник керівника Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору»; Наталія Бондаренко - директор Департаменту комунікацій Національного банку України;  Вадим Карандій -  заступник міністра освіти і науки України; Тимур Хромаєв -  голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку; Роман Шпек - голова Ради Незалежної асоціації банків України; Андрій Оленчик - заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб; Тарас Кириченко - голова правління «ПРАВЕКС БАНК»; Олексій Шабан - член Правління «ПРИВАТБАНК»; Ігор Кожевін - заступник голови правління «ПУМБ»;  Антон Тютюн - заступник голови правління «ОЩАДБАНК»;  Інга Андрєєва - генеральний директор «Masterсard»  в Україні.

Коротко. Учасники заходу презентують основні результати загальнонаціонального опитування з фінансової грамотності.

Підсумкові матеріали:

Рівень фінансової грамотності є найнижчим серед українців віком 18-24 роки - дослідження

Опитування щодо фінансової грамотності, яке проводилось у грудні 2018 року за участю 2007 українців віком від 18 до 79 років, показало, що рівень фінансової обізнаності є найнижчим у віковій групі 18-24 роки.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі на тему: "Чи фінансово грамотні українці? Презентація результатів загальнонаціонального дослідження" сказала заступник керівника Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» Юлія Вітка, повідомляє кореспондент агентства.

"В опитуванні брали участь усі верстви населення, віком від 18 до 79 років. В Україні немає гендерних відмінностей в розрізі фінансової грамотності. Є відмінність за освітою, тобто чим вищий рівень освіти, тим краще фінансово обізнана людина. І є відміності за доходом: тут теж, чим він вищий, тим вища і фінграмотність. Також є вікові відмінності. Рівень фінансової грамотності є найнижчим у віковій групі 18-24 роки", - сказала Вітка.

За її словами, дослідження фінансової грамотності, що проводилося Проектом USAID спільно з Нацбанком, є унікальним, бо вперше здійснювалося за методикою Організації економічного співробітництва та розвитку і за опитувальником цієї організації.

"Воно дозволило нам порівняти Україну з 30 іншими країнами, які проводили аналогічні дослідження і були включені до звіту ОЕСР 2016 року", - пояснила Вітка.

Запитання до респондентів стосувалися фінансових знань (розуміння суті кредитних відсотків, інфляції, ризику, доходу, складних відсотків, знання гарантованої сумиі відшкодування за банківським вкладом), ставлення до фінансових питань (наприклад, витрачання грошей чи заощадження), фінансової поведінки (тобто планування, заощадження, порівняння продуктів та отримання порад), знання фінансових продуктів та користування ними.

Що стосується загальних результатів, то Україна за індексом фінансової грамотності посіла останню позицію порівняно з країнами ОЕСР, отримавши 11,6 бала з 21 можливого.

Результати України є трохи нижчими, ніж середній показник (12,1 бала) для шести сусідніх країн із низьким та середнім рівнем доходу, де також проводили опитування ОЕСР (Білорусь, Грузія, Угорщина, Польща, Росія, Туреччина). Різниця в результатах між Україною та іншими країнами пояснюється низькими балами за ставлення до заощаджень та за фінансові знання, зауважила представник USAID.

Дослідження, зокрема, засвідчило, що українці відчувають значний стрес через проблеми з грошима. 75% турбуються через оплату звичайних повсякденних витрат.

Крім того, лише 30% респондентів сказали, що вони можуть покрити великі витрати (у розмірі щомісячного доходу), не звертаючись по допомогу до родичів чи знайомих і не позичаючи коштів.

Опитування було загальноукраїнським, тобто проводилося в усіх областях, окрім територій, тимчасово непідконтрольних Україні.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-