Доповідь комісії ООН про війну в Україні засвідчує небачені з часів Другої світової  звірства - МЗС

Доповідь комісії ООН про війну в Україні засвідчує небачені з часів Другої світової звірства - МЗС

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України вітає другу доповідь Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні, обговорення висновків якої відбудуться 19 березня у рамках Ради ООН з прав людини.

Про це йдеться у коментарі МЗС, передає Укрінформ.

"Зафіксовані Комісією ООН злочини свідчать про масштаб звірств, якого Європа не бачила з часів Другої світової війни. Всі винні у них мають бути покарані. Відповідальність за скоєне - це те, чого російські окупанти бояться найбільше, а значить, завдання усієї світової спільноти полягає в тому, щоб зробити цю відповідальність неуникною", – наголошується у коментарі.

Як зазначається, Комісія ООН зібрала додаткові докази серйозних порушень і міжнародних злочинів, вчинених російською владою на тимчасово окупованих територіях України. Йдеться, зокрема, про катування, умисні вбивства, зґвалтування та інші злочини, пов’язані з сексуальним насильством, незаконне позбавлення волі цивільних осіб, насильницькі зникнення, незаконну депортацію українських дітей, атаки та руйнування об’єктів культурної та історичної спадщини.

"Нові докази підтверджують попередні висновки Комісії про те, що російська влада продовжує систематичне катування як українських цивільних осіб, так і військовополонених, що становить воєнні злочини проти українців, на тимчасово окупованих територіях та в Російській Федерації", - наголошують у МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві підкреслюють, що доповідь надає оцінку серйозним наслідкам бойових дій та облоги Маріуполя для мирних мешканців, фіксує велику кількість жертв і пошкоджень цивільних об’єктів, а також свідчення постраждалих мешканців Маріуполя.

"Висновки Комісії вказують на необхідність продовження подальшого розслідування, зокрема з метою подальшої кваліфікації серйозних міжнародних злочинів Росії проти українського народу, що має стати частиною матеріалів для розгляду міжнародними судами та трибуналами", - заявили в МЗС.

Читайте також: Росіяни входять у зруйновані ними безлюдні міста і називають це «звільненням» - Україна в ОБСЄ

Дипломати закликають міжнародну спільноту продовжити системний тиск на Росію, аби покласти край її агресії, звірствам і терору, забезпечити притягнення російських злочинців до відповідальності, вимагати допуску міжнародних моніторингових організацій та гуманітарних місій до незаконно утримуваних українських цивільних осіб, звільнення та обміну військовополонених.

Як повідомляв Укрінформ, 15 березня Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні оголосила, що задокументувала нові докази того, що російська влада та її війська вчинили воєнні злочини та порушили міжнародне та гуманітарне право на тимчасово окупованих українських територіях.

Комісію створено Радою ООН з прав людини у 2022 році для розслідування всіх ймовірних порушень та утисків прав людини та порушень міжнародного гуманітарного права, а також пов'язаних із ними злочинів у контексті агресії Російської Федерації проти України. До складу комісії входять Ерік Мьосе (голова), Пабло де Грейф та Врінда Ґровер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-