Близько 60 країн ООН засудили спроби Росії провести псевдовибори на ТОТ України

Близько 60 країн ООН засудили спроби Росії провести псевдовибори на ТОТ України

Укрінформ
Майже шістдесят країн ООН виступили із засудженням спроб Російської Федерації організувати незаконні президентські "вибори" на тимчасово окупованих територіях України.

Про це йдеться у спільній заяві цих країн, яку зачитав перед засіданням Ради Безпеки ООН у п’ятницю постпред України при ООН Сергій Кислиця, передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку.

"Ми найрішучішим чином засуджуємо нелегітимні спроби Російської Федерації організувати «вибори» президента Росії на тимчасово окупованих територіях у межах міжнародно визнаної території України, – зазначають автори документа. – Проведення виборів на території іншої держави-члена ООН без її згоди є відвертим нехтуванням принципів суверенітету та територіальної цілісності. Згідно з міжнародним правом такі вибори не мають жодної юридичної сили".

У заяві вказано, що відповідно до резолюції Генасамблеї ООН від 12 жовтня 2022 року спроби РФ провести так звані "референдуми" у вересні 2022-го в окремих районах Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України є недійсними з точки зору міжнародного права й не можуть бути підставою для будь-якої зміни статусу цих регіонів України.

Відповідно до іншої резолюції – від 27 березня 2014 року – це саме стосується "референдумів", проведених Росією в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.

Країни-підписанти закликали всі держави й міжнародні організації не визнавати жодних змін статусу цих регіонів і утримуватися від будь-яких дій чи угод, які могли б бути витлумачені як визнання зміненого статусу.

Заяву підписали, крім України та країн Європи, Японія, Австралія, Аргентина, Канада, Ліберія, Маршаллові острови, нова Зеландія, Палау, Південна Корея, США, Уругвай, Чилі, Коста-Ріка, Ізраїль.

Читайте також: США не визнають результатів «виборів» РФ на окупованих територіях України - посольство

У п’ятницю Рада Безпеки ООН зібралася для обговорення спроб Росії організувати незаконні "вибори" президента РФ на тимчасово окупованих територіях України.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ України заявило, що проведення так званих "виборів президента Російської Федерації" на тимчасово окупованих територіях України – Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України – є незаконним та не матиме жодних правових наслідків.

"Вибори" президента РФ відбуватимуться протягом трьох днів – з 15 по 17 березня 2024 року.

У грудні Центральна виборча комісія Росії ухвалила постанову про проведення президентських "виборів" у березні 2024 року на тимчасово окупованих територіях України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-