У Бундестазі відбуваються дебати щодо передачі Україні ракет Taurus

У Бундестазі відбуваються дебати щодо передачі Україні ракет Taurus

Укрінформ
У пленарній залі Бундестагу триває обговорення по пункту порядку денного під назвою «Послідовно продовжувати підтримку України - прийняти рішення про доставку крилатих ракет Taurus».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Ініціатором подання виступила, як і раніше, найбільша опозиційна фракція - ХДС/ХСС. Поіменному голосуванню передуватимуть майже півторагодинні дебати.

«Підготовка та передача важкого озброєння Німеччиною та іншими державами-союзниками дозволила Україні протистояти російській агресії в героїчній оборонній битві та запобігти подальшим широкомасштабним досягненням російських агресорів», - йдеться у заяві депутатів консервативного блоку.

У ній підкреслюється, що попри вже надану допомогу українським військам не вистачає можливостей цілеспрямовано атакувати лінії постачання, командні пункти та матеріально-технічні структури російських окупантів, щоб створити основу для подальших успішних наступальних дій. У поданні нагадується, що Україна звернулася до Німеччини з проханням поставити їй крилаті ракети Taurus у травні 2023 року.

Депутати критикують «занадто нерішучу позицію федерального уряду та його постійні виправдання».

У поданні йдеться, що федеральний уряд, якщо справді переслідує мету, що Україна має виграти у цій війні, тоді він має передати таку ефективну систему. Також зауважується, що це відповідає власним безпековим інтересам Німеччини.

Окрім постачання крилатих ракет Taurus, парламентська група Християнсько-демократичного союзу та Християнсько-соціального союзу закликає федеральний уряд почати навчати українських солдатів користуванню цією системою та усунути прогалини в забезпеченні бундесверу, які виникнуть внаслідок передачі ракет Україні, шляхом негайної закупівлі нових.

Читайте також: Шольц, Макрон і Туск зустрінуться у Берліні, щоб усунути розбіжності щодо України - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, попереднє голосування за подібним поданням ХДС/ХСС із закликом передати Україні Taurus відбулось 22 лютого. Тоді за пропозицію проголосували 182 депутати, проти - 480, утрималися - 5.

Напередодні, 13 березня, канцлер ФРН Олаф Шольц, виступаючи в Бундестазі, категорично заявив, що проти передачі Україні Taurus. Він назвав «безвідповідальним» використовувати ці збройні системи без участі та контролю з боку німецьких солдатів. Залучення німецьких військових до війни канцлер вважає абсолютно неприпустимим.

Комітет Бундестагу в закордонних справах також рекомендував відхилити пропозицію.

Ілюстративне фото

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-