Персональні дані збирають усі партії, а повідомлення є лише на сайтах «Слуги народу» й «Голосу» - ЧЕСНО

Персональні дані збирають усі партії, а повідомлення є лише на сайтах «Слуги народу» й «Голосу» - ЧЕСНО

Укрінформ
Політичні партії збирають та зберігають величезні обсяги персональних даних українців — членів партії або її прихильників, учасників тренінгів та молодіжних крил, донорів та інших.

Про це йдеться у дослідженні "Персональні дані в Україні: війна, безпека і політика" від Руху ЧЕСНО, повідомляє Укрінформ.

Зазначається, що це відбувається як шляхом заповнення анкет чи форм, так і просто завдяки спеціалізованим трекерам на вебсайтах партій та кандидатів.

Крім того, велика кількість вразливих груп населення звертається за допомогою, отримати яку можна, лише вказуючи особисту інформацію, що пояснюється безпековими вимогами, проте створює ризик витоків даних за умови неналежного захисту, йдеться у дослідження.

Читайте також: Рух ЧЕСНО: Рейтинг прозорості очолили одразу сім комітетів ВР

Дані також активно збирають і афілійовані з політиками громадські організації чи навіть благодійні фонди.

Згідно з дослідженням, серед парламентських партій лише “Слуга народу” та “Голос” опублікували на своїх сайтах політики збору та обробки персональних даних, а також форму згоди на це. Деякі ж політики на власних вебсайтах і досі використовують трекери від російського сервісу “Яндекс”.

Аналіз показав, що більшість проаналізованих політичних партій, політиків, громадських та благодійних ініціатив не дотримуються вимог Закону України "Про захист персональних даних" повною мірою. Так, лише п’ять організацій — суб’єктів дослідження повідомляли на своїх сайтах про способи збору та обробки персональних даних користувачів, і лише на трьох сайтах є можливість надати згоду на обробку даних.

Тобто більш як половина проаналізованих вебсайтів політичних сил і діячів та пов’язаних із ними благодійних і громадських організацій (а саме 12 із 21) відкрито заохочували користувачів передавати свої персональні дані через форми звернень, реєстраційні форми та інші засоби без жодних пояснень щодо того, яким чином та з якою метою вони здійснюють обробку, та не питаючи на неї згоди.

Читайте також: Максим Ткаченко, заступник голови фракції «Слуга Народу», член Комітету ВР з питань прав людини

ЧЕСНО рекомендуємо громадянам надавати свої персональні дані лише після того, як вони отримають вичерпну інформацію про способи та мету збору даних про те, ким саме здійснюється обробка.

Протягом травня — липня 2023 року було проаналізовано 21 вебсайт, що має стосунок до 23 суб’єктів: чотирьох парламентських партій, чотирьох народних депутатів-самовисуванців та 15 афілійованих з ними громадських (волонтерських) організацій.

Як повідомляв Укрінформ, громадська організація "Рух ЧЕСНО" презентувала рейтинг прозорості комітетів Верховної Ради за друге півріччя 2023 року, його очолили одразу сім парламентських комітетів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-