Сьогодні рівень сприйняття корупції в Україні найнижчий - керівник Антикорупційної ініціативи ЄС

Сьогодні рівень сприйняття корупції в Україні найнижчий - керівник Антикорупційної ініціативи ЄС

Укрінформ
Україна демонструє один з найкращих результатів у боротьбі з корупцією та рухається в одному темпі з іншими країнами-кандидатами на вступ до Європейського Союзу.

Про це заявив керівник Антикорупційної ініціативи ЄС Аллан Паг Крістенсен на заході “Боротьба з корупцією в Україні: прогрес на шляху до членства в ЄС”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Україна бореться на війні і водночас демонструє один з найкращих результатів у боротьбі з корупцією. Ми бачимо прогрес у законодавчій сфері, розслідуванні НАБУ і САП корупції високого рівня, у призначенні суддів Антикорупційного суду, втіленні Антикорупційної програми. Нещодавно ми були свідками дуже значного прогресу згідно з індексом сприйняття корупції – Україна має один з найкращих результатів і рухається в темпі з іншими країнами-кандидатами”, – сказав керівник Ініціативи ЄС.

Крістенсен також позитивно відзначив співпрацю з антикорупційними органами України, але підкреслив, що попереду багато роботи, і заявив про стурбованість через утиски представників ЗМІ.

“Але не можна применшувати дуже важливий прогрес, якого Україна досягла в останні місяці”, – наголосив Крістенсен.

Він додав, що неможливо побороти корупцію лише впровадженням законів і покарань, потрібно більше зосереджуватися на її попередженні в усіх секторах та спілкуватися з пересічними українцями, щоб вони бачили, що боротьба з корупцією впливає на їхнє життя.

“Сьогодні рівень сприйняття корупції нижче, ніж будь-коли. Українці хочуть побудувати ще краще суспільство та позбутися корупційних практик із минулого. Живучи в Україні, ми відчуваємо цей новий наратив і зміну менталітету. Ми це бачимо в наших опитуваннях. Це факт”, – підсумував керівник Антикорупційної ініціативи.

У свою чергу генеральний прокурор України Андрій Костін поінформував, що Міністерство юстиції підготувало проєкт закону, який передбачає вдосконалення інституту укладання угод зі слідством у справах про корупцію.

«Є один важливий аспект - це питання договорів зі слідством у справах щодо корупції. Процедури розгляду можуть бути досить витратними, тож тут можна знайти щось простіше. Можна використати інструмент попередніх договорів як правовий компроміс, який дасть змогу уникнути додаткових витрат і отримати бажаний результат. Міністерство юстиції підготувало проєкт закону з цього приводу, він відповідає нашому баченню», - сказав генпрокурор.

Читайте також: Стефанішина підтвердила, що Україна за два роки виконає «домашню роботу» щодо вступу до ЄС

Він висловив сподівання, що відповідний законопроєкт буде ухвалений якомога швидше.

Крім того, на думку Костіна, інститут укладання угод зі слідством можна поширити й на інші види злочинів.

Як повідомляв Укрінформ, за 2023 рік Україна продемонструвала один із найкращих результатів у світі у рейтингу «Індекс сприйняття корупції», складеному організацією Transparency International.

Читайте також: Штати очікують від України більшого в боротьбі з корупцією - Держдеп

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко заявив, що для покращення розслідування системної корупції і діяльності організованих злочинних груп потрібно на законодавчому рівні вдосконалити інститут укладення угод зі слідством.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-