Президент виконує обов’язки і за межами 5-річного строку, але не більше 10 років - експерт

Президент виконує обов’язки і за межами 5-річного строку, але не більше 10 років - експерт

Укрінформ
Відповідно до Конституції, Президент виконує свої повноваження до вступу на пост новообраного Президента України. Але щоб поставити всі крапки над "і", потрібне рішення Конституційного суду.

Таку думку в інтерв’ю Українському Радіо висловив експерт з конституційного права Центру політико-правових реформ, заступник голови Центральної виборчої комісії у 2007 – 2018 роках Андрій Магера.

"Справді, точиться дискусія про легітимність Президента після 20 травня. Значною мірою дров у це вогнище кинула сама влада, коли в жовтні та листопаді минулого року були озвучені публічні позиції. Наприклад, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук зазначав, що Конституція не забороняє проводити вибори під час воєнного стану, а водночас його заступник Олександр Корнієнко наголошував, що ніяких виборів під час воєнного стану бути не може. На моє переконання, виходячи зі статті 103 Конституції, Президент обирається на 5 років. Але враховуючи неперервність здійснення державної влади в Україні, у частині першій статті 108 є чіткий запис про те, що Президент виконує свої повноваження до вступу на пост новообраного Президента України. Це означає, що його обов’язок ― виконувати функції Президента, іншого варіанту немає. Цього Президента має замінити лише його наступник ― не виконувач обов’язків Президента, а повноцінний Президент, який має бути обраний на наступних вільних демократичних виборах. Щоб поставити всі крапки над "і" та щоб ніхто з міжнародних партнерів не ставив запитань, нам дуже потрібне рішення Конституційного суду про офіційне тлумачення Конституції України", - сказав Магера.

Разом з тим він наголосив, що після 20 травня 2024 року нічого кардинально у правовій площині не поміняється, але в політичній площині зміни будуть. Тобто, на думку експерта, Президенту треба буде робити широку коаліцію на підтримку опору Російській Федерації.

"Він повинен розуміти, що виборці давали йому мандат на 5 років. І за межами 5 років ― це тимчасове явище, тому для дій йому потрібна дуже широка суспільна підтримка… Має бути широке об’єднання проукраїнських державницьких сил", - додав Магера.

Читайте також: Президент України виконує повноваження до вступу на посаду нового глави держави - ЦВК

Разом з тим, він звернув увагу, що "ми не знаємо, скільки триватиме війна. Тут я хочу звернути увагу на частину третю статті 103 Конституції, де написано, що одна й та сама особа не може бути президентом України більше двох строків поспіль. Тобто одна особа в безперервному проміжку часу не може виконувати обов’язки більше 10 років".

"А коли є воєнний стан та певні обмеження конституційних прав і свобод, коли не можна гарантувати дотримання принципів виборчого права, то ні про які вибори ми говорити не можемо. Проте має бути чітка правова визначеність. Цю правову визначеність може вирішити лише одна єдина інституція в Україні остаточно й безповоротно ― це Конституційний суд", - вважає експерт.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Центральна виборча комісія у відповідь на запит ЗМІ роз’яснила, що Конституція України чітко визначає – Президент виконує свої повноваження до вступу на посаду нового глави держави і не може передавати свої повноваження іншим особам чи органам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-