Туск: Вимоги щодо повної блокади кордону для агропродукції з України є неприйнятними

Туск: Вимоги щодо повної блокади кордону для агропродукції з України є неприйнятними

Укрінформ
Вимоги протестувальників щодо повної блокади кордону з Україною чи повної відмови від Європейського зеленого курсу є неприйнятними.

Про це під час пресконференції у четвер зранку у Варшаві заявив глава польського уряду Дональд Туск, передає кореспондент Укрінформу.

“Я хочу говорити (з фермерами – ред.), як ефективно змінювати положення зеленого курсу, аби польський фермер не відчував себе постраждалим цими положеннями; і якимось чином врегулювати товарообмін з Україною, аби ефективно захистити польських виробників від нечесної конкуренції, коли продукти з України не обкладені митом і можуть без жодних обмежень впливати на європейський ринок”,- зазначив Туск.

Він додав, що в обох випадках є “серйозний поступ у переговорах”, підкресливши, що для нього важливими є "не символічні дії, а системні рішення".

Туск повідомив, що в найближчу суботу зустрінеться з польськими фермерами, підкресливши, що хоче поінформувати їх про “щось серйозне” у контексті Європейського зеленого курсу.

Водночас він закликав польського єврокомісара із сільського господарства Януша Войцєховського (призначений на цю посаду попереднім урядом – ред.) “нічого не зіпсувати” у завершальній фазі переговорів Польщі з Єврокомісією.

Читайте також: З початку року транзит українського зерна через польський кордон скоротився удвічі - УКАБ

Глава уряду поінформував, що у четвер прямує до Бухареста, де відбувається зустріч лідерів європейських християнських демократів і керівництва ЄС. Він повідомив, що говоритиме про необхідність змін, які захищатимуть європейський і польський ринок, а також польських виробників від неконтрольованого напливу товарів із зовні.

“Під змінами розуміємо потребу повернення до принципів, які існували у торговельних відносинах з Україною та іншими третіми країнами до війни. Ми дуже хочемо допомагати Україні, але мусимо одночасно захищати європейський і польський аграрний ринок та дбати про це незалежно від протестів фермерів”,- підкреслив Туск.

Щодо протестів польських аграріїв та інших груп в середу у Варшаві, в результаті чого відбулися сутички з поліцією, він підкреслив, що не вестиме переговорів з хуліганами, а лише з фермерами.

“Ті, хто порушив закон під час маніфестації, що призвело до травмування поліцейських, відповідатимуть за законом. Ми їх сприйматимемо не як фермерів, а осіб, які порушили закон”,- наголосив прем'єр.

Читайте також: Посольство України в Польщі спростувало повідомлення про пошкодження на кордоні авто для ЗСУ

Як повідомляло агентство, польські аграрії, до яких приєдналися організації мисливців, бджолярів, шахтарів тощо, протестували у середу у Варшаві та в інших містах Польщі проти ввезення української агропродукції, а також Європейського зеленого курсу. У Варшаві під час антиурядової демонстрації відбулися сутички між поліцією і протестувальниками. У результаті цього постраждало 13 поліцейських, кількадесят протестувальників було затримано.

З 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають блокади фермерами доріг, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції і відмова Польщі від Європейського зеленого курсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-