У Єврокомісії надали роз'яснення щодо ухвалення переговорної рамки з Україною

У Єврокомісії надали роз'яснення щодо ухвалення переговорної рамки з Україною

Укрінформ
Єврокомісія має намір представити рамкові умови для переговорів з Україною про членство на розгляд Ради ЄС у березні, після чого вони мають бути затверджені країнами-членами за принципом одноголосності, що відкриє шлях для початку переговорів.

Про це заявили представники Єврокомісії на брифінгу у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Варто розрізняти, коли Єврокомісія представить рамкові умови для переговорів на розгляд Ради ЄС і коли Рада ЄС схвалить ці пропозиції. Нещодавно президент підтвердила, що Європейська комісія представить такі пропозиції у березні. На друге питання (щодо термінів розгляду Радою ЄС – ред.) ми в Європейській комісії не можемо відповісти», - зазначив Мамер.

Коментуючи попереднє висловлювання Урсули фон дер Ляєн про те, що рамкові умови для переговорів між ЄС і Україною можуть з’явитися після європейських виборів на початку літа, він зауважив, що президент ЄК висловила тоді припущення.

«Відбулися певні обговорення в Єврокомісії, після яких вона (Урсула фон дер Ляєн – ред.) була вповноважена уточнити, що ми зробимо таку пропозицію зараз. Але залишається питанням, коли саме Рада ЄС зможе це (переговорну рамку – ред.) ухвалити. Можна лише припускати, що це відбудеться дещо згодом», - сказав Мамер.

Своєю чергою речниця Єврокомісії з питань розширення Ана Пісонеро додала, що Рада ЄС має ухвалити рамку для переговорів з Україною за принципом консенсусу, після чого Європейська рада зможе розглянути рішення щодо скликання першої міжурядової конференції.

«Коли йдеться про затвердження переговорних рамок, у контексті повноважень Ради ЄС це рішення має бути ухваленим одностайно. Щойно це відбудеться, Головування Європейської ради прийматиме рішення, коли скликати міжурядову конференцію... Очікування такі, і про це президент Єврокомісії говорила в Києві, що ми зможемо представити Раді ЄС ці пропозиції у березні», - сказала Пісонеро.

Водночас вона не відповіла, чи може рамка для початку переговорів між ЄС і Україною розглядатися на зустрічі лідерів країн ЄС 21-22 березня, пославшись на те, що визначення порядку денного саміту належить до компетенції президента Європейської ради.

Як повідомлялося, 14 грудня 2023 року Європейська рада ухвалила рішення розпочати переговори про членство з Україною, Молдовою та Боснією і Герцеговиною, а також надала статус країни-кандидата для Грузії. В цей же день лідери ЄС доручили Єврокомісії підготувати рамкові умови для переговорів про членство, з урахуванням виконання Україною всіх рекомендацій в процесі розширення, та представити цей документ на затвердження Ради ЄС.

Читайте також: Цей рік має стати часом реальних перемовин щодо вступу України в ЄС - Зеленський

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль висловив сподівання, що у березні Україна зможе отримати переговорну рамку щодо вступу в Європейський Союз.

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що очікує від Європейської комісії представлення переговорної рамки щодо вступу України до ЄС не пізніше 12 березня.

Фото: eumetsat.int 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-