США працюють у п’яти напрямках для переслідування російських воєнних злочинців - посол

США працюють у п’яти напрямках для переслідування російських воєнних злочинців - посол

Ексклюзив
Укрінформ
США разом із партнерами докладають зусиль для притягнення до відповідальності винних у скоєнні воєнних злочинів в Україні, а також у злочині агресії.

Про це у коментарі Укрінформу заявила посол з особливих доручень Держдепу США з питань глобального кримінального правосуддя Бет ван Шаак.

За її словами, США географічно далекі від Європи, але вони роблять все можливе для повернення та захисту світового порядку, заснованого на правилах.

Ван Шаак назвала «5 шляхів до справедливості для України», які вона просуває на своїй посаді.

По-перше, це підтримка зусиль України розглядати справи у її власних судах - «правосуддя для українців». По-друге, це допомога для міжнародних організацій, таких, як Міжнародний кримінальний суд, їх посилення, зазначила посол.

Читайте також: Українські суди вже винесли 80 вироків щодо російських воєнних злочинців - генпрокурор

По-третє, США проводять роботу з третіми країнами, які можуть задіяти власні правові системи. «Ми знаємо, що злочинці будуть подорожувати; вони завжди так роблять, після кожного конфлікту в історії, і вони будуть пересуватися також і після цього. Але міжнародні слідчі і прокурори будуть напоготові», - пояснила дипломатка.

Четвертий шлях має безпосереднє відношення до її відомства: ван Шаак намагається посилити американський прокурорський інструментарій у правовій системі.

П’яте - це переслідування за злочин агресії та створення для цього Спеціального трибуналу, сказала вона.

Ван Шаак переконана, що це цілком можливе завдання, над модальністю створення трибуналу наполегливо працюють десятки країн, шукаючи шлях через існуючі складні юридичні питання.

«Треба пам’ятати, що за злочин агресії не переслідували з часів Другої світової війни. У нас немає прецедентів, на які ми могли би спиратися. Те, що ми зараз робимо, – це мозковий штурм, напрацювання ідей. Ми маємо все зробити правильно, гарантувати, щоби трибунал мав міцну правову базу, потужну міжнародну підтримку, видав результати та вердикти та витримав випробування часом», - зауважила посол.

Бет ван Шаак взяла участь у нещодавній міжнародній конференції з питань притягнення до відповідальності за воєнні злочини, яку організувало Міністерство юстиції ФРН.

Читайте також: За фактами вбивств 45 українських полонених розслідують 19 справ - Офіс генпрокурора

Як повідомлялося, координаційна група з 38 країн розглядає варіант створення так званого інтернаціоналізованого трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України, а також модель трибуналу на підставі резолюції Генасамблеї ООН. Інтернаціоналізований трибунал може судити за українським законодавством, яке передбачає заочне засудження, проте надає Путіну імунітет. Водночас створенню трибуналу через ООН може завадити позиція низки країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-