Головні теми виступів Кулеби в ООН - Формула миру і безпека України

Головні теми виступів Кулеби в ООН - Формула миру і безпека України

Відео
Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба бере участь у засіданнях Генасамблеї та Радбезу ООН у п’ятницю, аби зосередитися на Формулі миру та питаннях безпеки України.

Про це він сказав, відповідаючи на запитання Укрінформу про те, які головні ідеї він хоче донести до членів РБ.

«Мій виступ перед Генеральною Асамблеєю переважно був зосереджений на Формулі миру. Мій виступ перед Радою Безпеки буде в основному присвячений питанню, пов'язаному з безпекою, тому що це орган, який відповідає за підтримання миру і безпеки в усьому світі», – сказав він.

Виступаючи перед журналістами, він зазначив, що був у штаб-квартирі ООН «у цій самій будівлі рівно два роки тому, 23 лютого 2022 року». «І ось я знову тут – через два роки. І, чесно кажучи, я хотів би уникнути цієї рутини – приїжджати 23 лютого в Нью-Йорк, оскільки російське вторгнення в Україну триває».

За його словами, він хотів би, аби ця «рутина» завершилася.

«Але поки це триватиме, ми продовжуватимемо працювати над перемогою у війні, відновленням міцного миру в Україні, – зазначив міністр. – І це головна мета моїх зустрічей і моїх виступів у Генеральній Асамблеї. І на майбутньому засіданні Ради Безпеки ООН».

Читайте також: Кулеба у Нью-Йорку обговорив зі швейцарським колегою підготовку до Глобального саміту миру

Два роки тому, в цей день, дипломати не вірили, що Україна переживе повномасштабне російське вторгнення, сказав він. «Ті самі люди не вірять, що Україна може виграти цю війну. Одного разу вони помилилися. І вони помиляться знову. Україна пережила вторгнення, і Україна виграє війну. І якщо ми діятимемо колективно і спільно, це станеться швидше», – пояснив Кулеба.

Відповідаючи на запитання про російські злочини, пов'язані з викраденнями дітей та насильством над ними, він зауважив, що «хоча ООН намагається бути корисною, їй бракує інструментів для досягнення кращих результатів, аби повернути дітей в Україну».

Про цю проблему, а також про утримування Росією цивільних заручників і військовополонених Кулеба говорив і під час виступу на засіданні Генасамблеї.

«Немає буквально жодного звірства, перерахованого в Римському статуті, яке б Росія не вчинила під час цієї війни. І не є дивним, що сам російський президент перебуває в розшуку Міжнародного кримінального суду у справі про викрадення українських дітей», – наголосив Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна Асамблея ООН зібралася у п’ятницю на засідання з питання порядку денного «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України».

Кулеба закликав країни світу долучитися до участі в Глобальному форумі миру, який відбудеться у Швейцарії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-