Посол України: Зараз не бачу великої загрози негативного розвитку ситуації у Придністров’ї

Посол України: Зараз не бачу великої загрози негативного розвитку ситуації у Придністров’ї

Ексклюзив
Укрінформ
Посол України у Молдові Марко Шевченко заявив, що, за його інформацією, питання звернення депутатів невизнаного Придністров’я до Путіна щодо приєднання до РФ зараз не стоїть на порядку денному, а тому він наразі не бачить великої загрози негативного розвитку ситуації в регіоні.

Про це дипломат сказав у коментарі Укрінформу в п’ятницю, 23 лютого.

«Я не бачу станом на зараз якоїсь великої загрози того сценарію, який так збурив нашу громадськість. За моєю інформацією, поки що це питання (звернення депутатів невизнаного Придністров’я до президента Росії Володимира Путіна - ред.) не стоїть на порядку денному», - сказав Шевченко.

Він додав, що це не означає, що воно не може з’явитися пізніше, але наразі його немає.

За словами посла України, він особисто ставиться до нинішньої ситуації «достатньо спокійно» і розглядає її як спробу керівництва Придністровського регіону будувати діалог з офіційним Кишиневом із сильних позицій.

Дипломат також привернув увагу до того, що Придністров’я утрималося від звернення до Путіна на початку 2022 року, коли це зробили самопроголошені терористичні організації «ЛНР»/«ДНР».

«На даний час і ситуація на лінії фронту, і міжнародна обстановка є значно менш сприятливими для такого кроку. Тому особисто я поки що не чекаю, що нинішні лідери Придністров’я наважаться на такий непродуманий крок», - зазначив посол України.

Водночас він зауважив, що завжди треба залишати місце для «нелогічних непродуманих кроків, які можуть бути продиктовані інтересами людини, яка сидить далеко у Кремлі».

Читайте також: Гуменюк каже, що ЗСУ не спостерігають «бурхливої активності» у Придністров’ї

Коментуючи можливий порядок денний майбутнього зібрання депутатів невизнаного Придністров’я, Шевченко зазначив, що коротко його можна сформулювати «як будувати відносини з Кишиневом, особливо в економічній сфері».

У цьому контексті він нагадав, що з 1 січня в Республіці Молдова набули чинності зміни до митного кодексу, згідно з якими придністровські підприємства втрачають пільги щодо зовнішньоекономічної діяльності.

«Я не виключаю, що такий крок, можливо, планується використати для посилення переговорних позицій Тирасполя з Кишиневом», - спрогнозував посол.

Відповідаючи на запитання стосовно ставлення влади Молдови до можливого розвитку подій у Придністров’ї, дипломат зазначив, що вчора був опублікований коментар Бюро з питань реінтеграції, в якому цей державний орган заявив, що уважно стежить за ситуацією в придністровському регіоні в контексті події, що очікується в Тирасполі 28 лютого. На думку Шевченка, «немає підстав вважати, що ситуація в регіоні може погіршитися», і «Тирасполь усвідомлює, які наслідки його очікують у разі необдуманих кроків».

Як повідомляв Укрінформ, у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України наразі не підтверджують інформацію про те, що депутати невизнаного Придністров’я можуть звернутися до президента Росії Володимира Путіна і просити приєднати їх до РФ.

Раніше придністровський опонент Геннадій Чорба заявив, що на з'їзді так званих депутатів усіх рівнів від Придністров'я, який пройде 28 лютого, буде ухвалено звернення до Москви щодо приєднання сепаратистського регіону до РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-