Депутати не хочуть, щоб закон про мобілізацію сприймався суспільством як батіг - Мезенцева

Депутати не хочуть, щоб закон про мобілізацію сприймався суспільством як батіг - Мезенцева

Укрінформ
До 21 лютого у Верховній Раді триває подача запропонованих народними депутатами поправок та пропозицій до урядового законопроєкту про мобілізацію. Для парламентаріїв важливо, щоб закон не сприймався суспільством як батіг чи порушення прав людини.

Про це повідомила народний депутат від парламентської фракції «Слуга народу», голова постійної делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева в ефірі програми Укрінформу «Лещенко запитує».

«Ми не хочемо, щоб закон про мобілізацію сприймався нашим суспільством як якийсь батіг або масові порушення прав людини», - зазначила вона.

Парламентарка підкреслила, що, за даними Офісу омбудсмена, новий варіант законопроєкту не має критичних порушень Конституції України та прав людини в цілому.

«На жаль, війна сьогодні не закінчується, тому ми маємо подивитися на ухвалення цього закону як на створення спеціальної бази даних, щоб людині було зручно, а також щоб слово ВЛК ні в кого не викликало негативних емоцій», - підкреслила голова постійної делегації України в ПАРЄ.

Вона додала, що народним депутатам відомо про серйозні проблеми з ТЦК та ВЛК, які будуть вирішуватися в документі на законодавчому рівні.

«До 21 лютого в парламенті триває подача запропонованих народними депутатами поправок та пропозицій до урядового законопроєкту про мобілізацію, який незабаром буде розглядатись у другому читанні», - повідомила вона.

Мезенцева пояснила, що всі пропозиції парламентаріїв має розглянути та затвердити профільний комітет ВР з питань безпеки, оборони та розвідки.

Читайте також: Коли голосуватимуть за законопроєкт про мобілізацію: у комітеті ВР назвали три варіанти

Водночас депутат наголосила, що «кожен ініціатор кожної поправки, навіть якщо вона не ухвалена комітетом, може винести її на голосування в зал». Очікується, що таким чином політики зможуть висловити свою думку щодо законопроєкту, і парламент зможе досягти консенсусу.

«Взагалі, ми в березні повинні мати вже підписаний закон Президентом», - резюмувала вона.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (№10449).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-