Урсула фон дер Ляєн - про вступ України до ЄС: у Європі не може бути «сірих зон»

Урсула фон дер Ляєн - про вступ України до ЄС: у Європі не може бути «сірих зон»

Укрінформ
Російська агресія спрямована не лише проти України, а й є атакою на демократію та цінності Заходу, тому кожна країна у Європі має зробити свій вибір: або вона підтримує Путіна, або стоїть на боці демократії.

Про це заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час Мюнхенської безпекової конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«До європейців приходить розуміння, що Путін не зупиниться. Ми маємо зупинити Путіна. У нього набагато ширший підхід до дестабілізації та руйнування демократії, що стосується ключових переконань наших людей. Але ж Європа побудована на цінностях демократії, це мирний проєкт, унікальний у світі. І це саме те, що намагаються уразити Путін та інші автократи», - сказала фон дер Ляєн.

За її словами, європейці дедалі більше усвідомлюють, що така поведінка Росії дедалі більше впливатиме на їхнє життя, і це також підстава для широкої підтримки кроків щодо інтеграції України до Європейського Союзу.

«Той процес входження (України до ЄС – ред.), який відбувається зараз, є величезним кроком вперед. Ми розуміємо, що не може бути «сірих зон» навколо Європи. Ви маєте вирішити: або ви з Путіним, або ви з демократіями. Або ви залишаєтеся з автократами, або поважаєте наші цінності. Ми хочемо, щоб Україна і Західні Балкани були в нашій європейській родині, тому що вони належать до неї», - наголосила президент Єврокомісії.

Вона нагадала, що європейці надають всеохоплюючу підтримку українцям з першого дня російської агресії, прийнявши понад 4 мільйони біженців, надавши їм доступ до освіти, медобслуговування та інших соціальних послуг.

ЄС зробив великий крок уперед, коли погодив виділення пакета допомоги у 50 мільярдів євро для України. До цього ЄС та країни-члени протягом двох попередніх років надали фінансову, економічну, військову та гуманітарну допомогу Україні на суму понад 88 мільярдів євро.

Фон дер Ляєн висловила переконання, що продовження допомоги для України та ухвалення відповідного закону й фінансового пакета відповідає інтересам Америки, оскільки йдеться не просто про війну проти України, а про спробу Путіна дестабілізувати демократію як таку.

Читайте також: У першій половині року уряд сформує команду для перемовин про вступ до ЄС - Шмигаль

«Всі інші автократичні режими дуже уважно спостерігають, чи буде демократія стійкою, чи залишатиметься об’єднаною, чи демонструватиме відданість і рішучість. Я переконана та готова продемонструвати таку рішучість і знаю, що її також мають наші друзі й партнери. Питання в тому, чи зможе демократія перемогти у глобальному вимірі та захистити свої цінності. Моя відповідь – так, це має відбутися», - наголосила президент Єврокомісії.

Як повідомлялося, у Мюнхені проходить міжнародна безпекова конференція, під час якої провідні урядовці й політики світу, представники міжнародних організацій, громадськості та наукової спільноти обговорюють найгостріші глобальні проблеми сьогодення.

Фото: POOL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-