Шольц - про важливість допомоги Україні: Ціна нездатності протистояти РФ затьмарить поточні інвестиції

Шольц - про важливість допомоги Україні: Ціна нездатності протистояти РФ затьмарить поточні інвестиції

Укрінформ
Перемога Росії в Україні стане не лише кінцем України як вільної, демократичної, незалежної держави, але й радикально змінить обличчя Європи та завдасть серйозного удару по ліберальному світовому порядку.

Про це у колонці для The Wall Street Journal написав канцлер Німеччини Олаф Шольц, передає Укрінформ.

За його словами, спроба Росії силою вкрасти територію може послужити планом для інших авторитарних лідерів по всьому світу. Шольц застеріг, що ще більше країн ризикують стати «жертвами сусіднього хижака».

Саме тому, за словами канцлера ФРН, США та Європа підтримують боротьбу України за свободу. Лідерство президента Байдена має вирішальне значення для забезпечення об'єднаної та успішної відповіді на агресію Володимира Путіна.

«Поки що Путін не досяг жодної зі своїх військових цілей. Він думав, що зможе взяти столицю України Київ протягом двох тижнів. Через два роки він все ще далекий від цієї мети, а Україна мужньо витримує тиск Росії. Це відбувається не лише завдяки героїчній боротьбі українського народу, а й завдяки фінансовій та гуманітарній підтримці Заходу, а також постачанню зброї та боєприпасів на Україну», - наголошує Шольц.

За його словами, Євросоюз надав найбільшу фінансову допомогу Києву - понад $91 млрд, за ним йдуть США і Німеччина.

З початку повномасштабного вторгнення Росії уряд Німеччини виділив, закупив і поставив військову техніку, зокрема танки, артилерію та дорогі системи ППО для України на суму понад $30 млрд.

«Наше послання зрозуміле: ми повинні зробити все можливе, щоб не допустити перемоги Росії. Якщо ми цього не зробимо, то незабаром можемо прокинутися у світі, який буде ще більш нестабільним, загрозливим і непередбачуваним, ніж за часів Холодної війни», - підкреслив Шольц.

Читайте також: Шольц оптимістично дивиться на перспективи посилення допомоги Україні

Він попередив, що попри підтримку, Україна незабаром може зіткнутися із серйозним браком зброї та боєприпасів. Деякі фінансові зобов'язання вже вичерпані, а інші необхідно продовжити, додав німецький канцлер.

Тому, за його словами, довгострокові наслідки й ціна нездатності протистояти Росії «затьмарять будь-які поточні інвестиції».

Шольц запропонував кроки для союзників України, щоб швидше завершити війну. Серед них - продовжити підтримку України, зокрема додатковою військовою допомогою. Канцлер закликав своїх європейських колег ухвалити необхідні бюджетні рішення.

За його словами, Захід повинен продовжувати рухатися в стратегічному ключі по обидва боки Атлантики, переконуючи громадян у тому, що перемога Росії зробить світ значно небезпечнішим місцем, виснажить бюджети і поставить під загрозу свободу і процвітання.

Канцлер Німеччини також зазначив, що оскільки Захід не бачить себе у стані війни з РФ і не прагне конфронтації з нею, потрібно протистояти будь-яким спробам втягнути НАТО в агресивну війну Росії проти України.

Також він наголосив, що колективне стримування і оборона НАТО мають бути надійними. Шольц пообіцяв розмістити повноцінну німецьку бойову бригаду в Литві, на східному фланзі НАТО.

Читайте також: Єрмак обговорив із радником Шольца ситуацію на фронті та підготовку безпекової угоди

Як повідомляв Укрінформ, канцлер ФРН здійснить робочий візит до США 8-9 лютого. Програмою візиту передбачені переговори з президентом США Джо Байденом, зустрічі з представниками Конгресу, спілкування з американським і німецьким бізнесом тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-