Посол Мельник сподівається, що президент Бразилії не поїде в Росію, але відвідає Україну

Посол Мельник сподівається, що президент Бразилії не поїде в Росію, але відвідає Україну

Укрінформ
Посол України в Бразилії Андрій Мельник висловив сподівання, що лідер Бразилії Лула да Сілва не поїде на саміт БРІКС у Росію, а зрештою здійснить візит до України.

Про це він сказав у інтерв’ю німецькому телеканалу ntv, передає Укрінформ.

«Я сподіваюся, що цього року Лула да Сілва відвідає Україну», - сказав Мельник.

Він нагадав, що за останні два роки війни не було візиту в Україну жодного глави держави Південної Америки, окрім президента Гватемали Алехандро Джамматтеї. Посол вважає, що Лулі корисно б на власні очі побачити і відчути, які воєнні злочини вчинялися проти мирного населення в Бучі, і як українські міста – в тому числі Київ – щодня бомбардують росіяни.

Читайте також: Аргентина офіційно відмовилася вступати у БРІКС

Мельник сподівається при цьому, що бразильський глава держави не поїде в Росію, де в жовтні цього року планується проведення саміту БРІКС.

«Я дуже сподіваюся, що президент Лула цього не зробить, навіть якщо це його суверенне право приймати рішення про такий візит. Тому що це була б відзнака для військового злочинця Путіна, який порушує Статут ООН і міжнародне право і холоднокровно наказує вбивати тисячі мирних жителів України вдень і вночі. Тому така поїздка була б фатальним сигналом», - сказав дипломат.

Водночас, додав Мельник, було б добре, якби президент Лула більше долучився до теми і застосував вплив на Путіна, щоб той якнайшвидше завершив війну. Посол упевнений, що саме на дипломатичному полі Бразилія з її «м’якою силою могла б зробити дуже важливий, можливо навіть ключовий, внесок. Однак, якщо російську війну просто ігнорувати, як це відбувається нині за головування Бразилії у G20, то це не є добрим знаком.

Український посол не вважає, що Бразилія проводить проросійську політику з ідеологічних міркувань.

«У Бразилії явно на першому плані прагматичний егоїзм. Росія є найважливішим постачальником добрив, а нині - і найбільшим постачальником пального. Це допомагає уряду отримувати прибуток у сільськогосподарському секторі та підтримувати стабільність цін на пальне, тому Кремль є ключовим партнером. Але культурна складова відсутня. Тут немає захоплення чимось російським», - сказав посол, порівнюючи це з проросійськими настроями, які відчувалися до війни в Німеччині, де Мельник очолював дипломатичне представництво України впродовж 7,5 року.

Читайте також: Президент Бразилії заявив в ООН про необхідність діалогу для миру в Україні

Загалом Мельник сподівається, що союзники дійдуть розуміння того, що Україну потрібно підтримувати значно більше, не тільки у військовому, а й у дипломатичному плані. За його словами, «стратегічна дипломатична ініціатива мала б спробувати кинути виклик Путіну, водночас тісніше залучаючи глобальний південь». Великі держави - США, Німеччина, Велика Британія, а також Китай і Бразилія - не мали б чекати, щоб побачити, чим закінчиться велика битва, а вжити заходів самостійно.

Андрій Мельник є послом України в Бразилії з 20 червня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-