Євросоюз має швидко поставити в Україну мільйон снарядів або більше - міноборони Естонії

Євросоюз має швидко поставити в Україну мільйон снарядів або більше - міноборони Естонії

Укрінформ
Міністри оборони країн Євросоюзу, які проводять у середу неформальну зустріч у Брюсселі під егідою Бельгійського головування в ЄС, мають дійти політичного рішення, як швидко виконати взяті зобов’язання та поставити в Україну мільйон або навіть більше артилерійських снарядів.

Про це у Брюсселі перед початком зустрічі європейських урядовців заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур (Hanno Pevkur), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Найбільш важливим є знайти сьогодні консенсус і рішення для (поставки) 1 мільйона снарядів в Україну. Високий представник ЄС Боррель сприйняв цю нашу ініціативу дуже серйозно. Ми також проведемо зустріч в форматі «міністри +1» (з міністром оборони України - ред.), щоб говорити вільно. Ми можемо досягти консенсусу, що цей мільйон снарядів, або навіть більше, будуть доправлені в Україну, якщо не до березня, то протягом року», - сказав міністр оборони Естонії.

Він окремо наголосив на тому, що час та швидкість доставки боєприпасів для України мають вирішальне значення, але водночас варто залишатися реалістами щодо наявних спроможностей.

«Коли ми розпочали цей процес рік тому, ніхто не міг повірити, що ЄС зможе це зробити так швидко. Естонія зробила свою частину (роботи). Ми знайшли це рішення лише за п’ять тижнів з початку (війни - ред.). Ми говоримо про три мети. Перша - надіслати боєприпаси в Україну, - так, ми це зробимо. По-друге, ми говорили, що доставимо більше мін для оборони, - так, ми зробили це, і маємо зробити більше. І третє: ми маємо збільшити виробництво. Ми бачимо, що спроможність у виробництві зросла до 1,4 мільйона снарядів у цьому році, - ми також це зробили», - наголосив Певкур.

Він зауважив, що міністри хотіли б, щоб всі ці процеси відбувалися швидше, але важливо зберігати реалістичний погляд на речі.

Читайте також: Естонія приєдналася до операції Interflex із підготовки українських військових

«Дуже важливо, щоб ми знайшли рішення сьогодні, та підтвердили політичні зобов’язання надати Україні допомогу так швидко, як це можливо…. Зараз не час шукати винних чи говорити, що хтось зробив недостатньо. Це наша колективна відповідальність», - додав естонський урядовець.

Як вже повідомлялося, сьогодні у Брюсселі під егідою Бельгійського головування в ЄС відбувається неформальна зустріч європейських міністрів оборони.

Завтра у Брюсселі відбудеться спеціальне засідання Європейської Ради, під час якого лідери країн ЄС прийматимуть багаторічний бюджет ЄС на 2024-2027 роки, який включає створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро на наступні чотири роки. Глави держав та урядів зважать також на пропозиції щодо змін у роботі Європейського фонду миру, який, зокрема, буде використовуватися не лише для компенсацій поставок зброї й обладнання в Україну, але й для стимулювання європейської оборонної промисловості у їх виробництві.

Фото: Kermo Benrot 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-