Безпека і євроатлантична інтеграція: Єрмак і Расмуссен презентували Міжнародну робочу групу

Безпека і євроатлантична інтеграція: Єрмак і Расмуссен презентували Міжнародну робочу групу

Укрінформ
Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак і колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен презентували Міжнародну робочу групу з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції України, яка має сприяти руху нашої держави до Альянсу.

Про роботу цієї групи і її завдання Єрмак і Расмуссен розповіли на спільному брифінгу у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

"Ця нова група, яку ми презентували разом з Андерсом Фог Расмуссеном, бачить своїм завданням роботу з країнами-членами НАТО, експертним та політичним середовищем, щоб дійсно збудувати атмосферу, яка б допомогла нашому просуванню на шляху до Альянсу. Безумовно, ми маємо амбітні плани, які стосуються і Вашингтонського саміту, що має відбутися цього року, і загалом кроків, які б нас привели до повноцінного членства в НАТО", - сказав Єрмак.

Він розповів, що до міжнародної групи увійшли експрезидент Литви Даля Грібаускайте, експрезидент Польщі Александер Квасневський, експрем'єр Великої Британії Борис Джонсон, колишній прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін, колишня державний секретар США Гілларі Клінтон, експрем'єр-міністр Польщі Марек Белька, колишній прем'єр Словаччини Мікулаш Дзурінда, колишня міністр закордонних справ Франції Мішель Елліот-Марі, співголова комітету зовнішньої політики та оборони парламенту Німеччини Омід Нуріпур, колишній міністр закордонних справ, міністр оборони, міністр юстиції Канади Пітер Маккей, експредставник США по Україні Курт Волкер.

За словами Єрмака, представники інших країн приєднуються до групи.

Керівник ОП розповів, що сьогодні вони з Расмуссеном мали зустріч з Президентом України, під час якої розповіли про майбутню роботу міжнародної групи.

"Я думаю, що в результаті група підготує документ з рекомендаціями і аргументацією тієї позиції, як рухатися вперед. Тому ми вже сьогодні розпочинаємо роботу. Усі ці політики, які увійшли до групи, є великими друзями України і підтримують наше членство в НАТО. Тому попереду багато міжнародних платформ, конференцій, які ми використовуватимемо, щоб представляти нашу позицію і щоб питання майбутнього членства України в НАТО та запрошення до Альянсу стало топовою темою обговорення в експертному середовищі", - зазначив Єрмак.

Расмуссен, у свою чергу, нагадав, що лідери НАТО на саміті у Вільнюсі заявили, що запрошення України до Альянсу має відбутися тоді, коли вона відповідатиме усім необхідним умовам. Ця міжнародна робоча група, за його словами, власне і займатиметься цими речами: “коли будуть втілені умови” й “коли Україну запросять до НАТО”.

Читайте також: Зеленський зустрівся у Києві з Расмуссеном

"Питання в тому, що це за умови, про що ми говоримо – цим і буде займатиметься робоча група. Ми визначимо, які умови є найважливішими, чи вони вже досягнуті, а якщо ні, то як це зробити, і коли їх втілювати", - сказав колишній генсек НАТО.

Як повідомляв Укрінформ, саміт НАТО відбувся у Вільнюсі в липні минулого року. Під час нього було оголошено про відмову від ПДЧ і створення Ради Україна-НАТО.

Лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларацію про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-