Російська пропаганда підозріло швидко розтрубила про збиття Іл-76 - Україна в ООН

Російська пропаганда підозріло швидко розтрубила про збиття Іл-76 - Україна в ООН

Укрінформ
Російська пропаганда підозріло швидко почала транслювати заяви про збиття російського літака Іл-76 у Бєлгородській області, який нібито перевозив українських військовополонених.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-йорку, на це вказала заступниця постпреда України при ООН Христина Гайовишин під час засідання Ради Безпеки, скликаного Росією з метою «засудження» України.

Гайовиши зазначила, що посилення російських обстрілів Харківської області «безпосередньо пов'язане зі збільшенням кількості військово-транспортних літаків, зокрема Іл-76, які останнім часом прямують до аеропорту Бєлгорода».

З огляду на це, Збройні Сили України й надалі вживатимуть заходів зі знищення засобів доставки, а також контролю повітряного простору з метою ліквідації терористичної загрози, зокрема на напрямку Бєлгород – Харків, пояснила вона.

«Нагадаю, що за законами ведення війни військово-транспортні літаки збройних сил Російської Федерації є легітимною військовою ціллю», – наголосила заступниця постпреда.

Вона розповіла, що 24 січня мав відбутися обмін полоненими між Україною та Росією, але цього не сталося.

За її словами, українська сторона виконала свої зобов'язання. Російські військовополонені були своєчасно передані в узгоджене місце і в безпеці очікували на обмін. Росія мала гарантувати такий самий рівень безпеки полонених військовослужбовців України. Водночас українська сторона не була поінформована про необхідність дотримання безпеки повітряного простору поблищу Бєлгорода у визначений період, як це неодноразово робилося в минулому.

Читайте також: Деяких полонених, які нібито «були на борту Іл-76», обміняли раніше - Лубінець

Україна також не була поінформована про кількість транспортних засобів, маршрути та способи перевезення полонених. «Це вже може свідчити про умисні дії Росії, спрямовані на те, щоб поставити під загрозу життя і безпеку полонених», – додала Гайовишин.

Вона наголосила, що посадка транспортного літака в 30-кілометровій зоні бойових дій ставить під загрозу весь процес обміну, і Росія як країна, що утримує полонених, відповідальна за їхню безпеку й «має вживати всіх необхідних заходів, у тому числі інформувати про всі деталі, пов'язані з передачею».

За словами дипломатки, з 2014 року Москва використовує цивільне населення як живий щит у Криму та на Донбасі. Також російські війська прикривалися українськими полоненими й відкривали вогонь з-за їхніх спин.

«Якщо інформація про те, що на борту літака перебували українські військовополонені, підтвердиться», це буде «перший випадок використання Росією живого щита в повітрі для прикриття транспортування ракет для їх подальшого використання проти мирних українських міст».

Читайте також: Літак під Бєлгородом був збитий в контексті російського вторгнення в Україну - ООН

Україна розслідує інцидент і наполягає на проведенні міжнародного розслідування для встановлення всіх його обставин, заначила Гайовишин.

Вона підкреслила, що Російська держава є найбільшим у світі організованим джерелом терору.

«Промовисто, що Кремль… фактично відкинув ідею прозорого й неупередженого міжнародного розслідування, – сказала вона. – Мета Кремля зрозуміла - утримати наратив про цю ситуацію в рамках своєї версії».

За даними української воєнної розвідки, на борту літака мали перебувати кілька високопоставлених військово-політичних посадовців, але ФСБ Росії наказала їм скористатися іншими видами транспорту, сказала Гайовишин.

Також відомо, що до місцевого моргу в Бєлгороді було відправлено лише п'ять тіл, а на відеозаписах з місця катастрофи не видно жодних людських останків, розповіла вона.

Як повідомляв Укрінформ, Росія скликала термінове засідання Радбезу для обговорення катастрофи у Бєлгородській області літака Іл-76, який використовують для перевезення військової техніки й десанту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-