ПАРЄ закликала парламенти Європи визнати депортацію українських дітей воєнним злочином

ПАРЄ закликала парламенти Європи визнати депортацію українських дітей воєнним злочином

Укрінформ
Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій закликала європейський політикум докласти всіх зусиль для повернення депортованих у Росію українських дітей, а також допомагати всім дітям, які є жертвами цієї війни.

За відповідну резолюцію «Становище дітей в Україні» проголосували на ранковому пленарному засіданні ПАРЄ у Страсбурзі 85 парламентаріїв, передає власний кореспондент Укрінформу.

У термінових дебатах перед ухваленням документа взяла участь перша леді України Олена Зеленська.

«Понад 19 тисяч дітей в російському полоні. Повернути вдалося лише понад три сотні. Такими темпами нам знадобиться більш ніж 50 років, щоб звільнити їх. У нас немає стільки часу. Навіть рік для дитини це вже багато», - наголосила Зеленська. За її словами, історії визволення підтверджують, що врятувати вдається декого із тих, хто старше, «молодших безпорадних знайти та повернути значно важче».

У своєму онлайн-включенні вона розповіла кілька історій визволених дітей, до яких застосовували тортури в Російській Федерації. Зеленська закликала міжнародну спільноту та парламенти країн Європи докласти всіх зусиль, щоб звільнити полонених дітей та допомагати їм у психологічній реабілітації.

«Йдеться не лише про порятунок дітей під час війни, а й про створення нормального майбутнього для всіх українських дітей», - заявила доповідач Олена Хоменко, віцепрезидент ПАРЄ та голова спеціального профільного комітету асамблеї.

Вона наголосила, що в документі йдеться не лише про дітей, депортованих до Росії та Білорусі, а й про мільйони українських дітей, які є жертвами війни, щодня відчуваючи її наслідки як фізичні, так і психологічні.

«Українські діти, які є особливо вразливими жертвами, ніколи не повинні використовуватися як засіб тиску або як військові трофеї. Всі українські діти мають право користуватися правами і свободами, закріпленими у відповідних міжнародних документах», - зазначається в документі.

Читайте також: Депортація Росією українських дітей: Канада збирає міжнародну конференцію

ПАРЄ у резолюції закликала «держави-члени, а також держави-спостерігачі та держави, парламенти яких мають статус спостерігача або партнера по демократії при Асамблеї, а також все міжнародне співтовариство, ухвалити на рівні національних парламентів заяви або резолюції, що засуджують воєнні злочини проти дітей, та визнати депортації, насильницькі переміщення та невиправдані затримки з репатріацією українських дітей, що відбулися під час війни, злочинами».

ПАРЄ також пропонує створити посаду спеціального доповідача з питань становища та повернення українських дітей, депортованих і примусово переміщених Російською Федерацією, Білоруссю, при Раді міністрів та закликає Асамблею задіяти весь досвід парламентської дипломатії для допомоги українським дітям у співпраці з українською владою.

На сьогодні в Україні діє платформа «Діти війни», створена урядом України, на якій зібрано інформацію про понад 19 546 дітей, які були депортовані або примусово переміщені з різних місць, і лише 388 з них вдалось повернулися додому.

Читайте також: Депортація українських дітей: правозахисники хочуть, аби МКС перекваліфікував справу на геноцид

Як передавав Укрінформ, у листопаді Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи схвалило персональний склад спеціального комітету зі становища дітей України, який очолила українська делегатка Олена Хоменко.

У грудні 2023 року в Парижі відбулися слухання ПАРЄ щодо ситуації з українськими дітьми, які наразі перебувають у країнах-членах Ради Європи, а також з питання депортації та примусового переміщення українських дітей Росією.

ПАРЄ у квітні 2023 року визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію РФ та закликала МКС розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-