Лубінець звернеться до ООН та Червоного Хреста щодо розслідування падіння Іл-76

Лубінець звернеться до ООН та Червоного Хреста щодо розслідування падіння Іл-76

Укрінформ
Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець направить листи до ООН та МКЧХ щодо розслідування падіння російського літака Іл-76, на борту якого, за словами російської сторони, нібито могли перебувати українські військовополонені.

Про це омбудсмен повідомив у ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

За словами Лубінця, абсолютно правильною є позиція Української держави з вимогою прозорого міжнародного розслідування обставин падіння літака Іл-76, про що вчора сказав Президент Володимир Зеленський у зверненні до міжнародної спільноти.

«Сьогодні я направлю листи до Організації Об'єднаних Націй, до Міжнародного комітету Червоного Хреста. Вже готуємо їх», - поінформував Лубінець.

Омбудсмен наголосив, що така юридично чітка реакція з боку України покаже, що держава не порушує Женевської конвенції та поводиться гідно з військовополоненими та тими громадянами, які перебувають на території держави, «навіть якщо це росіяни».

Читайте також: Поспіхом зібрана ІПСО: експерт звернув увагу на суперечливі російські заяви про падіння Іл-76

«Щодо міжнародного розслідування, то я вірю, що ми, зі свого боку, будемо робити все, щоб воно відбулося. Ми будемо звертатись до міжнародної спільноти, будемо пропонувати декілька варіантів, залучати експертів, у тому числі і міжнародних, і українських», - підкреслив він.

Проте, Уповноважений ВР з прав людини висловив переконання, що Росія буде заважати процесу міжнародного розслідування.

«Може бути як з випадком в Оленівці. Росіяни будуть робити якісь власні заяви, нікого не допустять, не передадуть жодних матеріалів на аналіз і будуть просто звинувачувати Україну, що нібито ми щось порушили», - зауважив Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, за даними російських Телеграм-каналів, 24 січня у Бєлгородській області РФ розбився літак Іл-76, який використовують для перевезення військової техніки і десанту.

Читайте також: У РФ заявили про виявлення «чорних скриньок» Іл-76, що розбився під Бєлгородом

Джерела у ЗСУ зазначили, що цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300, які загарбники використовують для масованих обстрілів Харківщини та інших прикордонних регіонів України.

У Міноборони РФ стверджують, нібито в літаку "перебували 65 полонених українських військовослужбовців", шестеро членів екіпажу і троє супроводжуючих.

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов повідомив, що обмін полоненими між Росією та Україною мав відбутися 24 січня. За його словами, озвучена російською стороною інформація про те, що військовополонені могли перебувати у літаку Іл-76, який впав у Бєлгородській області, перевіряється.

За словами військового експерта Романа Світана, літак Іл-76 з великою ймовірністю збила російська ракета С-300, яка була направлена на Харків.

Фото: NEXTA Live/Telegram

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-