Вибори в Україні не проводитимуться під час воєнного стану - Стефанчук

Вибори в Україні не проводитимуться під час воєнного стану - Стефанчук

Укрінформ
Вибори в Україні не проводитимуться під час дії правового режиму воєнного стану.

Про це Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив у інтерв’ю Укрінформу.

Він підкреслив, що ухвалення будь-яких рішень щодо демократичного оновлення влади завжди має корелюватися із чинним законодавством відповідно до ситуації в державі.

“Оскільки ні Конституція України, ні українське законодавство, що затверджувалося в мирний час, не передбачає особливостей проведення виборів в умовах війни, нам була вкрай необхідна консультація з партнерами, які мають такий досвід. Я звертався із цим питанням до колег-спікерів з інших парламентів. Було чимало обговорень і на парламентському, і на урядовому рівнях, але наразі ухвалено рішення, що в період воєнного стану вибори в Україні не проводитимуться”, - зазначив спікер українського парламенту.

Читайте також: Зеленський не може розпустити Раду, бо тоді потрібні будуть вибори

Стефанчук наголосив, що рішення про непроведення виборів під час війни було консенсусно ухвалене з представниками всіх гілок влади. “Також ми бачимо, що суспільство вважає недоцільним проведення виборів під час війни”, - додав Голова ВР.

Водночас він зауважив, що вже зараз необхідно спільно з партнерами напрацювати певні варіативності, які могли б стати основою майбутнього післявоєнного виборчого законодавства.

Читайте також: В Україні не буде політичної кризи - експерт

Як повідомлялося, згідно з Конституцією, наступні чергові парламентські вибори мали б відбутися у жовтні 2023 року, а президентські – навесні 2024 року. Однак дія на території Української держави правового режиму воєнного стану ускладнює проведення виборів. Нині навколо цього питання точаться активні дискусії.

Президент України Володимир Зеленський 6 листопада 2023 року заявив, що вважає проведення виборів не на часі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-