Розслідування російських злочинів в Україні: Костін зустрівся з генпрокурором Польщі

Розслідування російських злочинів в Україні: Костін зустрівся з генпрокурором Польщі

Укрінформ
Генпрокурор України Андрій Костін зустрівся в понеділок у Варшаві зі своїм польським колегою міністром юстиції - генеральним прокурором РП Адамом Боднаром.

Як інформує міністерство юстиції РП, під час зустрічі обидва генпрокурори обговорили, зокрема, залучення польських слідчих до розслідування російських злочинів в Україні, а також розширення міжнародного компенсаційного механізму для відшкодування Україні збитків, завданих Росією під час війни, передає Укрінформ.

Під час зустрічі Боднар запевнив Костіна, що Польща й надалі надаватиме допомогу постраждалим від війни в Україні, у тому числі з коштів Фонду юстиції, яким керує міністерство.

Темою переговорів були, серед іншого, питання залучення польських слідчих до розслідування та документування воєнних злочинів в Україні та внесок Польщі в роботу Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії проти України.

Під час зустрічі польська сторона представила конкретні перспективи розвитку співпраці між національними прокуратурами обох країн. Своєю чергою українська сторона наголосила на необхідності розширення міжнародного механізму компенсацій для відшкодування Україні збитків, завданих Росією під час війни.

Читайте також: В ОП вважають, що Україна може щорічно отримувати до $15 мільярдів від заарештованих активів РФ

Під час зустрічі також було порушено ідею створення міжнародного трибуналу для засудження винних у воєнних злочинах і злочинах проти людяності під час агресії Росії проти України.

Як зауважили у польському міністерстві, в лютому в Гаазі буде відкрита для підписання Конвенція про міжнародне співробітництво у розслідуванні та судовому переслідуванні злочинів геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів, скоєних в Україні.

Крім генпрокурорів обох країн у зустрічі взяли участь, зокрема, заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра, а також виконувач обов’язків Національного прокурора Польщі Яцек Білевич.

Як повідомляв Укрінформ, українські правоохоронці оголосили підозри у скоєнні воєнних злочинів 477 російським військовим, щодо 77 з них уже ухвалені судові вироки.

Фото: gov.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-