Україна і Литва починають роботу щодо угоди про гарантії безпеки

Україна і Литва починають роботу щодо угоди про гарантії безпеки

Відео
Укрінформ
Україна і Литва розпочинають роботу щодо двосторонньої угоди про гарантії безпеки, як це передбачено Спільною декларацією про підтримку України, укладеною 12 липня 2023 року у Вільнюсі.

Про це розповів Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з представниками ЗМІ у Вільнюсі після проведених переговорів з Президентом Литви Гітанасом Науседою, повідомляє Укрінформ.

«Торік ми досягли з «Групою семи» (G7) такого рівня відносин, що це дозволило укласти декларацію про підтримку України на час до вступу нашої держави в НАТО. І зараз держави світу, які цінують міжнародне право, поступово приєднуються до принципів декларації та починають роботу з Україною щодо двосторонніх угод про безпекові гарантії. Я радий, що ми починаємо таку роботу з литовськими партнерами», - сказав Зеленський.

Він побажав, аби ця угода з Литвою, так само як інші двосторонні домовленості, стала чітким сигналом кожному громадянину наших держав про взаємну підтримку і допомогу. «Поки ми разом, наші народи захищені», - зазначив Президент.

Він зауважив, що увесь спектр двосторонніх домовленостей зафіксовано у спільній заяві з Президентом Литви.

Як повідомляв Укрінформ, 12 липня на полях саміту НАТО у Вільнюсі лідери країн G7 погодили Спільну декларацію про підтримку України. У документі йшлося, зокрема, про роботу над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями та домовленостями у сфері безпеки.

Відео: Офіс Президента

З 27 країн-членів Євросоюзу лише шість ще не приєдналися до спільної декларації G7 – Австрія, Мальта, Польща, Словаччина, Угорщина та Хорватія, але Україна зараз активно працює з ними.

Читайте також: Для успіху на саміті НАТО Україні слід зосередитися на Річній національній програмі - Науседа

Загалом же вже 31 держава приєдналась до декларації "Групи семи", з них 10 приєднались у перший день, а ще 20 – у перший місяць після укладання декларації.

З кількома з них Україна уже розпочала переговори щодо укладення двосторонніх угод про гарантії безпеки.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-