Заморожені активи РФ можна розглядати як першу виплату репарацій - Подоляк

Заморожені активи РФ можна розглядати як першу виплату репарацій - Подоляк

Укрінформ
В Офісі Президента України переконані, що арешт російських активів має стати платою Росії за війну вже зараз. А не конфіскуючи ці активи, західні країни сигналізують, що країни-загарбники можуть порушувати міжнародне право і ще й отримувати вигоду.

Про це заявив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у соцмережі Х, передає Укрінформ.

«Однією з ключових проблем війни є те, що Росія не платить за неї «тут і зараз». У максимально можливому обсязі. Тому необхідний обов'язковий арешт заморожених активів Росії. Це абсолютно не вплине на світові фінансові ринки та на уряди, які не планують великої війни. Бо якщо ти не порушуєш правила та домовленості, ніхто не порушує твої права. Інакше це виглядає дивно: не конфіскуючи російські кошти як суттєве покарання за зведення нанівець міжнародного права та факту незаперечної агресії, західні країни сигналізують, що уряди, які ведуть жорстокі загарбницькі війни, можуть порушувати міжнародне право і водночас отримувати від цього вигоду», - написав Подоляк.

Натомість, за його словами, демократичні лідери повинні надіслати чіткий меседж: жодна країна не може мати і те, і інше. "Вона не може одночасно вбивати в масових масштабах і користуватися перевагами сучасних ринків. Утримуючи інших зловмисників від порушення міжнародного права, такі конфіскації можуть діяти як миротворчий захід. Якщо ви атакуєте суверенні держави, ви платите максимальну ціну. Не завтра, а сьогодні", - підкреслив радник керівника ОП.

Читайте також: Росія створила найагресивніший у світі альянс країн, якщо її не зупинити, війна матиме масштаби - ОП

Він зауважив, що якби був реальним негативний вплив арешту російських активів на готовність інших країн розміщувати кошти в США та Європі, то він проявився б на початку 2022 року, коли кошти були заморожені. Але, за словами Подоляка, ми бачимо іншу ситуацію: навпаки, після заморозки не було відтоку капіталу ані з США, ані з Європи. "І не буде. Де ще держава може зберігати свої активи? Чи почуватимуться вони безпечніше, зберігаючи свої гроші, скажімо, в установах недемократичних чи авторитарних країн? Питання риторичне...", - зазначив він.

Звісно, ​​підкреслив радник керівника ОП, жодні гроші не компенсують величезних збитків, завданих українській економіці та її народу загарбницькою війною. Але заморожені російські активи можна розглядати як першу виплату репарацій, які зрештою доведеться виплатити Кремлю, додав він.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський кілька днів тому закликав міжнародних партнерів швидше створити правову базу для використання на підтримку України заморожених російських активів.

За його словами, заморожені російські активи за кордоном становлять приблизно 300 мільярдів доларів, і вони мають бути використані на підтримку України.

17 травня 2023 року на саміті Ради Європи у Рейк’явіку понад 40 країн і ЄС підписали договір про створення Реєстру збитків, завданих Україні агресією РФ.

Він створюється як платформа для міжурядової співпраці, яка діє в інституційних рамках Ради Європи. Реєстр є юридичною особою відповідно до національного законодавства Королівства Нідерландів і України та розташований фізично в Нідерландах.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії команда Міністерства юстиції подала 36 позовів щодо конфіскації активів осіб, причетних до воєнних та інших злочинів проти України.

За словами заступника керівника Офісу Президента Ростислава Шурми, Україна може щорічно отримувати до 15 мільярдів доларів доходів від заарештованих російських активів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-