Україна має тісніше взаємодіяти із Сеулом, аби завадити розвитку співпраці Росії і КНДР - експертка

Україна має тісніше взаємодіяти із Сеулом, аби завадити розвитку співпраці Росії і КНДР - експертка

Укрінформ
Українська влада має активізувати зусилля, щоб разом із корейськими партнерами максимально завадити розвитку російсько-північнокорейської співпраці.

Таку думку висловила експертка з питань Східної Азії, магістр зовнішньої політики Наталія Бутирська у статті для «Дзеркала тижня», передає Укрінформ.

Бутирська поінформувала, що під час недавнього візиту до Південної Кореї разом із групою колег із українських аналітичних центрів брала участь у низці зустрічей із корейськими експертами та парламентаріями, які займаються Північною Кореєю.

«Більшість із них схиляється до думки, що КНДР має великі запаси зброї, які може передати РФ в обмін на валютні надходження, продукти харчування та товари першої необхідності, а також військові технології… Ще одним із пунктів співпраці між РФ і КНДР, на думку південнокорейських партнерів, може стати виробництво зброї для Росії на базі північнокорейських військових заводів», - зазначила експертка.

У цьому контексті Бутирська зауважила, що військово-технічне співробітництво Москви та Пхеньяна є спільним викликом для Києва та Сеула, оскільки воно подовжує здатність РФ затягувати війну проти України та збільшує військову напругу на Корейському півострові.

Водночас експертка повідомила, що під час зустрічі з представниками південнокорейських військових кіл і парламенту українській делегації довелося почути, що південнокорейські партнери не змогли отримати відповідь на запити до відповідних українських органів влади, в яких просили надати фактичні докази використання Росією північнокорейської зброї проти України. Вона уточнила, що йдеться про фотографії та матеріали експертиз.

Бутирська зазначила, що, за словами південнокорейських співрозмовників, створення доказової бази разом із тісною двосторонньою координацією може також допомогти знайти аргументи для корейського суспільства й тих політичних сил, які ще вірять у конструктивну роль Москви та виступають проти надання зброї Україні, що значно сковує рішення адміністрації президента Юн Сук Йоля.

«Тож відсутність взаємодії з боку відповідних українських органів викликає подив і нерозуміння. Адже українська влада навпаки має активізувати зусилля, щоб разом із корейськими партнерами максимально завадити розвитку російсько-північнокорейської співпраці, інакше це призведе до подальших серйозних наслідків», - застерегла експертка.

Читайте також: Британія закликала КНДР припинити постачання зброї до Росії

Як повідомлялося, КНДР 5 січня здійснила артилерійський обстріл поряд з островом Йонпхьондо, який є територією Південної Кореї. Він знаходиться лише у 10 км від суходолу, який належить КНДР та у кількох кілометрах від морської лінії кордону.

Посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що використання Росією для атак по українських містах північнокорейських ракет і намір придбати ракети в Ірану підкреслюють терміновість підтримки України Сполученими Штатами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-