У ЗСУ можуть запровадити посаду закупівельника

У ЗСУ можуть запровадити посаду закупівельника

Ексклюзив
Укрінформ
Офіс з підтримки змін в системі Міноборони пропонує запровадити в Збройних силах України штатну посаду закупівельника. Це дозволить зробити забезпечення армії більш ефективним та оперативним.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив керівник напряму політики закупівель Офісу з підтримки змін в системі Міноборони Євгеній Сільверстов.

«Зараз ми в Офісі з підтримки змін разом з відповідними підрозділами Міністерства оборони і Генштабу проводимо дослідження, аналіз і формуємо вже більш конкретні пропозиції для створення такої посади (закупівельника – ред.) в штатній системі Збройних сил», - зазначив Сільверстов.

Він пояснив, що наразі для армії здійснюються централізовані закупівлі - одяг, їжа, пальне, - якими опікується Державний оператор тилу, а також децентралізовані закупівлі, які здійснюють безпосередньо військові частини. Йдеться про канцелярію, дрони, вантажівки і багато іншого.

«Якщо у вас є регулярна функція закупівель, очевидно, що має бути окрема посадова особа. Крім логіки, ще існує згаданий закон про публічні закупівлі. Він визначає, що звітує і планує закупівлю уповноважена особа. Для такої функції має бути або спеціальна посада закупівельника, або інша посадова особа, яка перебуває на іншій посаді, а закупівля для неї - це додаткова робота з відповідною додатковою оплатою. Так-от, жодного з цих двох варіантів в армії не існує. Тобто, немає ні фахівця із закупівель, бо не передбачено штатом. А за додаткове навантаження іншим посадовцям, які виконують ці функції, зараз доплачувати неможливо, тому що відсутній такий розрахунок. Таким чином, відсутність посади закупівельника у військових частинах - це ще й порушення законодавства про публічні закупівлі», - пояснив Сільверстов.

Відповідаючи на запитання, скільки таких посад потрібно для ЗСУ, він повідомив, що наразі є близько 750 структур, які визначені як замовник у сфері оборони. З них орієнтовно 450 структур у підпорядкуванні Міноборони.

Також Сільверстов зауважив, що різні структури проводять закупівлі в різних обсягах, тож доцільність мати в штаті закупівельника залежатиме саме від цього.

«Якісь частини можуть проводити закупівлі на рік на кілька сотень тисяч гривень, в деяких частинах це можуть бути закупівлі на кілька мільйонів гривень, в деяких - десятки мільйонів. Це все я кажу про те, що відбувається на рівні військових частин. Бо на рівні Міністерства оборони - а це центральний рівень - мільярдні закупівлі. Звісно, деяким військовим частинам, можливо, і не потрібна буде окрема посада. Адже там лише кілька сотень тисяч гривень закупівель. Але у військових частинах, де закупівлі на десятки мільйонів, потрібна щонайменше одна посада, а в деяких - бригадах чи у командуваннях - потрібен і відділ з кількох людей», - вважає він.

Читайте також: За чотири місяці Міноборони заощадило на тилових закупівлях понад ₴3,5 мільярда

Як повідомляв Укрінформ, ДП «Державний оператор тилу» – державна агенція, що забезпечує потреби Збройних сил України у харчуванні, одязі, паливно-мастильних матеріалах. 30 жовтня міністр оборони України Рустем Умєров підписав контракт та наказ про призначення Арсена Жумаділова гендиректором ДП «Державний оператор тилу».18 грудня 2023 року Умєров під час презентації роботи «Державного оператора тилу» зазначив, що це не просто нова агенція із закупівель, а створення нової архітектури державних закупівель у сфері оборони України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-