Політичні партії повинні подати фінансові звіти за останні чотири роки - голова НАЗК

Політичні партії повинні подати фінансові звіти за останні чотири роки - голова НАЗК

Укрінформ
Політичні партії України повинні подати фінансові звіти до НАЗК для перевірки за період з 2020 по 2023 рік включно.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» заявив голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, коментуючи питання відновлення звітування політичних партій.

«Партії в Україні з 2016 року отримують фінансування платників податків. Тобто платники податків фінансують партію. Це фінансування пов’язано з подачею звітів для того, щоб громадяни бачили, хто фінансує політичні партії, аби забезпечити, щоб вони працювали в інтересах громадян України, а не фінансово-промислових груп. З 2020 року у зв’язку з ковідом фінансування було призупинено, потім у зв’язку з війною, і тільки 26 грудня подачу звітів політичних партій було відновлено. Зараз політичні партії подають звіти, громадяни зможуть публічно бачити, хто їх (партії - ред.) фінансує», - поінформував Новіков.

Він зауважив, що це дозволить забезпечити фінансування партій виключно громадянами, бізнесом, а не окремими олігархічними групами або країною-агресором.

«Через те, що було зупинено фінансування, ми встановлювали, що окремі партії фінансувались в тому числі з боку РФ і пов’язаних з нею осіб», - розповів голова НАЗК.

Новіков також повідомив, що партії мають подати звіти за чотири роки. Наразі дозволено не подавати звіти тих осередків політичних партій, які перебувають на окупованих територіях. Крім того, партії можуть розміщувати кошти на депозитах.

Читайте також: НАЗК чекає напливу декларацій із корупційними ризиками наприкінці січня

Як повідомлялось раніше, 26 грудня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного фінансування та контролю за діяльністю політичних партій» від 23.08.2023 №3337-IX.

Документ передбачає відновлення обов'язку для політичних партій подавати звіти після майже чотирирічної перерви, що виникла спершу через обмеження COVID-19, а згодом — через запровадження воєнного стану. Також відновлено обов'язок Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) перевіряти звіти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-