Україна приєднується до договору про співпрацю у Південно-Східній Азії - Рада ухвалила закон

Україна приєднується до договору про співпрацю у Південно-Східній Азії - Рада ухвалила закон

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила Закон «Про приєднання України до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії».

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

За словами депутата, що проєкт закону №0214 був підтриманий 270 парламентаріями.

Зазначений Договір є основоположним нормативно-правовим документом Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН). У результаті приєднання до нього Україна вперше стане учасницею багатостороннього та багаторівневого механізму співпраці Південно-Східної Азії. Це дасть змогу створити додатковий майданчик для консолідації міжнародної підтримки та протидії наративам держави-агресора, заручитися підтримкою країн-членів АСЕАН під час голосування резолюцій в ООН та на інших міжнародних майданчиках стосовно України.

Крім того, приєднання України до Договору переведе співробітництво з АСЕАН на якісно новий рівень, що закладе фундамент для започаткування переговорного процесу стосовно отримання Україною статусу секторального діалогового партнера з реалізації конкретних взаємовигідних проєктів і програм в окремих галузях, передусім сільському господарстві, та у сфері інформаційних технологій.

Читайте також: Верховна Рада легалізувала медичний канабіс

Водночас приєднання України до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії суттєво зміцнить позиції держави на Глобальному Півдні, звужуючи простір для міжнародної підтримки держави- агресора.

Договір про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії є основоположним нормативно-правовим документом Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН). Договір відкритий для приєднання держав, розташованих за межами Південно-Східної Азії, за умови згоди всіх країн-членів АСЕАН. Станом на сьогодні до нього приєдналися 50 держав, включно з Великою Британією, Німеччиною, США, Францією та іншими.

У жовтні 2022 року Камбоджа, яка головувала на той час в АСЕАН, повідомила про надання згоди країнами-членами Асоціації на основі консенсусу на приєднання України до Договору.

Читайте також: Азійська стратегія вже дає конкретні результати та відкриває нові горизонти для України - Кулеба

Як повідомлялося, у листопаді 2022 року під час візиту до Камбоджі міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підписав від імені України Інструмент про приєднання до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії.

Україна розпочала процес приєднання до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії ще у 2017 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-