Підтримка початку переговорів про вступ до ЄС висока, та рішення ще не ухвалене - Кулеба

Підтримка початку переговорів про вступ до ЄС висока, та рішення ще не ухвалене - Кулеба

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн ЄС продемонстрували безпрецедентний рівень підтримки відкриттю переговорів про членство України в ЄС, однак саме рішення ще не ухвалене.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час спілкування з українськими ЗМІ у Брюсселі за підсумками засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС у відповідь на запитання кореспондента Укрінформу.

"Загальний настрій і загальний сигнал – безпрецедентний рівень підтримки відкриття переговорів про членство України в ЄС. Водночас саме рішення ще не ухвалене, і боротьба за це рішення триватиме не лише найближчими днями, але й під час самого засідання Європейської Ради - це для всіх уже очевидно", - сказав він.

Глава МЗС зазначив, що «з цікавого» на зустрічі обговорювалися, у тому числі, можливі наслідки того, якщо ЄС за підсумками саміту не ухвалить рішення почати переговори з Україною.

«Самі члени ЄС у своїх виступах підкреслювали, що це рішення треба ухвалити не заради України, а заради самого ЄС і його безпеки і процвітання. І якщо таке рішення не буде ухвалене, це буде удар по ЄС. Ми погоджуємося з цими оцінками і продовжуємо працювати на всіх рівнях з усіма причетними, щоб забезпечити консенсус щодо цього», - запевнив міністр.

За словами Кулеби, він сказав європейським колегам, що рішення про початок перемовин про вступ України до ЄС усе одно відбудеться.

«Якщо хтось хоче, щоб воно відбулося не цього тижня, а через декілька тижнів чи декілька місяців, то це погано, але це рішення все одно буде, тому що не можна зупинити хід історії. А історія рухається дуже просто: Україна буде членом ЄС, це тільки питання часу і ціни. І наше завдання зробити ціну якнайменшою, а час якнайкоротшим", – зазначив глава МЗС.

Підсумовуючи, Кулеба ще раз наголосив, що Європейський Союз хоче ухвалити рішення про відкриття переговорів з Україною щодо членства, оскільки розуміє, що неухвалення цього рішення також означатиме блокування розширення ЄС як такого.

Читайте також: Чехія повністю підтримує вступ України до Євросоюзу - глава МЗС

«У них є усвідомлення того, що це матиме жахливі наслідки для репутації Європейського Союзу. Тепер вони сидять за зачиненими дверима і спілкуються між собою. Це вже їхня дискусія», - зазначив міністр.

Як повідомлялося, Європейська комісія 8 листопада рекомендувала Єврораді відкрити переговори про вступ України і Молдови до ЄС. Також вона рекомендувала за певних умов відкрити переговори з Боснією і Герцеговиною та надати статус країни-кандидата для Грузії.

14 грудня Єврорада має розглянути питання про початок переговорів про вступ України до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-