Спеціальний міжнародний трибунал для покарання РФ був би найкращим варіантом - експерт

Спеціальний міжнародний трибунал для покарання РФ був би найкращим варіантом - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Експерт з міжнародного кримінального права та очільник Міжнародної асоціації юристів (IBA) Марк Елліс сказав, що спеціальний міжнародний трибунал щодо злочину агресії РФ проти України, – це був би найкращий варіант.

Про це він сказав в інтерв’ю Укрінформу.

“Міжнародний трибунал, створений спеціально для України, – це був би найкращий варіант. Але це складніший варіант”, - сказав Елліс.

Він також пояснив, що оскільки для того, щоби створити трибунал, який можна було б розглядати як справді міжнародний, найкращим варіантом для цього була б Рада Безпеки ООН.

“Бо тоді, відповідно до Статуту ООН, Рада Безпеки ООН може створювати міжнародні трибунали, як вона вже робила. Але, звісно, Рада Безпеки ООН не зможе цього зробити через право вето Росії на рішення Ради Безпеки”,- зазначив він.

Очільник Міжнародної асоціації юристів (IBA) Марк Елліс також зазначив, що злочин агресії порушує найсвятіший принцип міжнародного права – порушує територіальний суверенітет іншої країни.

Читайте також: Швейцарія підтримала створення спеціального трибуналу для Росії

“Насправді питання зараз полягає у тому, як створити міжнародний трибунал щодо злочину агресії. Чи повинен це бути трибунал, створений ООН? Чи це має бути внутрішній трибунал в Україні? Чи це має бути інтернаціоналізований трибунал? На мою думку, всі ці три варіанти є цікавими. Суто міжнародний трибунал, інтернаціоналізований трибунал чи внутрішній трибунал у самій Україні. Я завжди говорив, що злочин агресії не є тим злочином, який повинна переслідувати виключно Україна, оскільки злочин агресії порушує найсвятіший принцип міжнародного права, а саме – порушує територіальний суверенітет іншої країни. Тому я вважаю, що міжнародне співтовариство зобов'язане підтримувати цей принцип. Тому я не є великим прихильником того, щоб просто створити національний трибунал в Україні. Крім того, суд, спеціально створений в Україні, не допоможе нам подолати головну юридичну перешкоду – імунітет чинного глави держави, яким захищений Путін. Тож варіант внутрішнього трибуналу треба виключити”, - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що Спеціальний трибунал за злочин агресії проти України не дозволить керівництву Росії уникнути відповідальності за скоєні під час повномасштабної війни звірства.

Читайте також: Лубінець у Брюсселі закликав створити спецтрибунал за злочини РФ проти українських дітей

Кулеба під час на конференції "Справедливість і відповідальність за війну Росії проти України. Рекомендації та шлях вперед", яка проходила у Європейському парламенті в Брюсселі зазначив, що однією із основних причин продовження агресії РФ проти України є надія Володимира Путіна на те, що війна на виснаження чи заморожений конфлікт дозволять Росії та її керівництву уникнути відповідальності за скоєні злочини.

Міністр висловив вдячність Європейському парламенту та його членам за тверду і принципову позицію щодо необхідності покарання РФ, а також представникам Міжнародної асоціації юристів та Асоціації правників України за їхні зусилля на підтримку створення Спеціального трибуналу.

Читайте також: Спецтрибунал для Росії можна створити через Раду Європи - член Венеційської комісії

Кулеба наголосив, що Спеціальний трибунал також дозволить досягти справедливості за загиблих українських військовослужбовців. За словами міністра, покарання за злочин агресії проти України є невід’ємною складовою забезпечення повної та всебічної відповідальності, яка є однією із ключових складових Формули миру Президента Зеленського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-